Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θα επιδεινωθεί η εικόνα, αν χαθούν και οι 630 μονάδες

H εγχώρια ειδησεογραφία δεν μπορεί να στηρίξει μία καλύτερη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των ξένων αγορών. Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Χρηματιστήριο: Θα επιδεινωθεί η εικόνα, αν χαθούν και οι 630 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα και κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν χθες το βράδυ οι δείκτες της Wall Street, από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones μόλις δύο έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό, με τον S&P 500 να τερματίζει ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων και τους ξένους διαχειριστές να επισημαίνουν ότι «η άσχημη επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές».

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διατηρούσε το θετικό πρόσημο μέχρι και μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ προς νέα υψηλά εννέα ετών κινήθηκε ο χρυσός.

Μεικτά τα πρόσημα, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, σε πτωτικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Εν τω μεταξύ, την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό η αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, την ώρα που το φράγμα των 60.000 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό, σε 24 ώρες, ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η εγχώρια ειδησεογραφία δεν μπορεί να στηρίξει μία καλύτερη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των ξένων αγορών.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση και σήμερα. Αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών παικτών θα παίξει και η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της επιφυλακτικότητας, σε μία τραπεζοκεντρική αγορά όπως είναι το Χ.Α., έπαιξε και η χθεσινή ανακοίνωση-απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να παρατείνουν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το παραπάνω σημαίνει για τις τράπεζες ότι θα παραμείνει χαμηλή η ορατότητα, όσον αφορά τη νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, που φέρνει η πανδημία.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «ειδικό μέρισμα, μέσω δωρεάν απόδοσης του 75% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Cairo’, ετοιμάζεται να διανείμει στους μετόχους της η εισηγμένη Eurobank Holdings, κάνοντας, ταυτόχρονα, το τελευταίο βήμα προς την κατεύθυνση αποαναγνώρισης του τιτλοποιηθέντος χαρτοφυλακίου».

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, «την υιοθέτηση πενταετούς προγράμματος διάθεσης μετοχών σε στελέχη και προσωπικό του ομίλου Eurobank προτείνει στους μετόχους της Eurobank Holdings η διοίκησή της, κάνοντας το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Προτείνεται να εγκριθεί η διάθεση ως 55.637.000 δικαιωμάτων προαίρεσης. Το καθένα εξ αυτών θα αντιστοιχεί σε μια νέα μετοχή, ενώ η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής προτείνεται να ισούται με 0,23 ευρώ, όσο δηλαδή η ονομαστική αξία της μετοχής».

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 τρέχοντος, η δημόσια προσφορά της Epsilon Net, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής διασπορά και οι μετοχές της εταιρείας να μεταφερθούν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. (με βάση το ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της στην Κύρια Αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2019), ενώ χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Lamda Development, για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση νέων, κοινών, ανώνυμων, άυλων ομολογιών της στην κατηγορία διαπραγμάτευσης τίτλων σταθερού εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως €320.000.000.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, «το θέμα της δημιουργίας ETFs πάνω στους τρεις νέους δείκτες που λανσάρισε το χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, επιχειρούν να θέσουν στην αγορά τα στελέχη της ΕΧΑΕ, με απώτερο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών και την τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην εγχώρια κεφαλαιαγορά».

Προσοχή, αύριο θα διαπραγματεύονται χωρίς μέρισμα οι μετοχές των ΟΤΕ (€0,555409/μετοχή) και ΕΥΑΘ (€0,268/μετοχή), ενώ η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη θα επιδεινωθεί σημαντικά, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v