Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τουρίστες» οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Εξ αποστάσεως παρακολουθεί τα δρώμενα στις Διεθνείς Αγορές το χρηματιστήριο, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη ξένου χρήματος και συναλλαγών. Σημάδια αδυναμίας σε blue chips αλλά και τραπεζικές μετοχές.

«Τουρίστες» οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα, αξιοσημείωτα κέρδη και αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό και τον S&P 500 να καταγράφει την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον περασμένο Δεκέμβριο). Να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones, οι 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Την ίδια ώρα, συνολικά 38 Πολιτείες ανακοίνωναν αύξηση των νέων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες το όριο των 130.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο, εξαιρετικά ανησυχητικό, ημερήσιο απολογισμό, με 54.999 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι «οι ενεργοί επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της ετήσιας κερδοφορίας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας».

Των επιδόσεων στις ΗΠΑ, είχε προηγηθεί ισχυρή άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών, με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο και ακόμα νωρίτερα ράλι των μετοχών στην Κίνα, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει άλμα 5,7% και να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Κίνα προσπαθεί να ενορχηστρώσει ένα μεγάλο εγχώριο “bull run”, για να στηρίξει την κινεζική οικονομία.

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται σήμερα το πρωί οι μεγάλες ασιατικές αγορές, όπου κυριαρχεί το “profit taking”, ενώ με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δείχνουν τα futures ότι θα ξεκινήσουν οι σημερινές συνεδριάσεις στην Ευρώπη.

Σε ρόλο θεατή το ελληνικό χρηματιστήριο, παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα όσα διαδραματίζονται στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, βυθισμένο στη συναλλακτική καχεξία και με τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους να συνεχίζουν να εμφανίζουν ευδιάκριτα σημάδια κόπωσης.

Είναι περισσότερο από πασιφανές ότι το Χ.Α. συνεχίζει να ακολουθεί με εμφανέστατη δυσφορία τις ανοδικές αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως παραμένει ιδιαίτερα πρόθυμο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Στην περίπτωση του τζίρου, περισσότερο από ευδιάκριτη είναι η απουσία ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς οι ξένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο σαν μια ρηχή περιφερειακή αγορά, χωρίς αυτοδύναμο momentum.

Με τα blue chips αδύναμα να σπρώξουν τους βασικούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης εξαιρετικά περιορισμένο, επόμενο είναι ο πήχης των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο, έστω και από πλευράς ημερήσιου ενδιαφέροντος, να έχει κατέβει πολύ χαμηλά.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια της από 26 Ιουνίου 2020 ανακοίνωσής του και της ανακοίνωσης της Epsilon Net για το εύρος τιμών της δημόσιας προσφοράς των μετοχών, που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη  8 Ιουλίου 2020 έως και την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, ενημέρωσε ότι από σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, οι μετοχές της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς και επίτευξης επαρκούς διασποράς, οι μετοχές της εταιρείας θα διαγραφούν από την ΕΝ.Α., ταυτόχρονα με την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί άρση της αναστολής των μετοχών και παραμονή τους σε διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. του Χ.Α.

Με βάση το ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της στην Κύρια Αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι την Epsilon Net θα ακολουθήσει η ομολογιακή έκδοση της Lamda Development ύψους 320 εκατ. ευρώ, η οποία, πιθανότατα, θα ξεκινήσει στις 15 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου 2020.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v