Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βαρίδι οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές ενώ δεικτοβαρή blue chips (Coca Cola, Lamda Development, Τιτάν) λειτουργούν ως αντίβαρα. Παραμένουν περιορισμένες οι συναλλαγές. Εικόνα εγκατάλειψης σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Βαρίδι οι τράπεζες για τον Γενικό Δείκτη

Διατηρούν τον αρνητικό τους βηματισμό οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους εν δυνάμει πωλητές να ανοίγουν ελαφρώς το βήμα τους, κίνηση την οποία έσπευσε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, καθώς τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις αγορές», διεμήνυσε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times και αυτό μάλλον δεν χαροποίησε όσους traders ποντάριζαν σε νέο «ντοπάρισμα» ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εμφάνιση πωλητών στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -1,83% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έδωσε το σύνθημα υποχώρησης για τους βασικούς δείκτες, με τους FTSE 25 και Γενικό Δείκτη να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, καθώς αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις αποτελούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικά blue chips.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα, τόσο για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και για τον ΓΔ, θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν έλειπαν οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι αγοραστές σε ΕΕΕ (+3,08%) και Lamda Develοpment (+3,18%).

Στην περίπτωση της δεύτερης, την Τετάρτη 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 320 εκατ. ευρώ της Lamda Develοpment, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας. 

Στις 22/7, η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος, της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α.

Η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συναλλαγών, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη με οριακές απώλειες και λίγο ψηλότερα των 640 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει από το, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας των 648,59 μονάδων (+0,69%) και τον τζίρο να πλησιάζει τα 17 εκατ., από τα οποία το 1,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Εικόνα εγκατάλειψης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αναλογία ανοδικών (38) - πτωτικών (49) μετοχών, με πάρα πολλούς τίτλους να παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές, ενώ όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης θα «παιχτεί» μέχρι τέλους, αν δεν «βαθύνει το κόκκινο» στο τραπεζικό ταμπλό (!).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v