Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι

Ευάλωτη αποδεικνύεται η προσπάθεια της εγχώριας αγοράς να βγει από το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων. Πτωτικά κινείται ο Γενικός Δείκτης. Ποιες μετοχές κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι

Διατηρούνται τα μεικτά πρόσημα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αξιοσημείωτα κέρδη για τον DAX, οριακά θετικός ο CaC 40, με απώλειες ο FTSE 100), καθώς οι ενεργοί επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν, από τη μία, τη διάθεση των αγορών να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα και από την άλλη, τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με «φόντο» την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ξεκίνημα δείχνουν τα futures των δεικτών στη Wall Street. Τις επιφυλάξεις της στήλης για «ευάλωτη» προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ήλθε να επιβεβαιώσει, μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ (-3,62%) υπό πίεση λόγω της αποκοπής μερίσματος, ήταν εξαιρετικά εύκολο για τους εν δυνάμει πωλητές να ελέγξουν την τάση, αν γύριζαν σε αρνητικό πρόσημο τον τραπεζικό δείκτη, με δεδομένη την επιφυλακτική εικόνα για τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips, πράγμα που επετεύχθη σε πρώτη φάση.

Παρά το θετικό ξεκίνημα, οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές έχουν γυρίσει σε ελεγχόμενες απώλειες και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη διασώζονται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+1,52%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,29%), ΕΥΔΑΠ (+1,02%), Σαράντης (+1,72%) και Fourlis (+1,40%).

Πλην του ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν και οι Viohalco (-1,28%), ΕΕΕ (-1,19%), Ελλάκτωρ (-1,48%), Ελ. Πετρέλαια (-1,68%) και Jumbo (-3,62%).

Ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 640 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 646,53 (+0,85%) και 635,09 μονάδων (-0,93%), ενώ η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον τζίρο να πλησιάζει τα 21 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπό ασφυκτική πίεση ο τίτλος της Intralot (-19,85%), ο οποίος από σήμερα, μαζί με τη ΒΙΣ (0%), διαπραγματεύεται στην κατηγορία «Επιτήρησης».

Για το υπόλοιπο των συναλλαγών, ίσως να ήταν πρόωρο το συμπέρασμα ότι έχει κριθεί το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, καθώς οι ενεργοί παίκτες γνωρίζουν πως καθοδική διαφυγή του ΓΔ χαμηλότερα των 630 μονάδων θα επιβαρύνει σημαντικά κλίμα και διαθέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v