Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αδύναμος κρίκος» στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Σε αντίδραση μετά από τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις ελπίζουν οι επενδυτές. Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά και το νέο ρεκόρ του Nasdaq. Προβληματίζουν όμως τα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας.

«Αδύναμος κρίκος» στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αρκετές εναλλαγές προσήμων και ψυχολογίας, η χθεσινή στη Wall Street, με τους τρεις κύριους δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με θετική μεταβολή και κοντά στα υψηλά ημέρας, παίρνοντας ώθηση, για πολλοστή φορά, από τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου και ειδικά της Apple, που «είδε» τη μετοχή της να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Σημαντικές βοήθειες και από τις Microsoft, Netflix και Amazon.

Υπό πίεση βρέθηκε ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση της United Airlines, που προειδοποίησε ότι πιθανόν να προχωρήσει σε απόλυση ή άδεια άνευ αποδοχών έως και του 50% των 36.000 υπαλλήλων της στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν στο έδαφός τους 62.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για μία και μόνη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Το θετικό κλίμα στο NYSE δείχνει να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Εν τω μεταξύ, τις πολύ χαμηλές πιθανότητες εύρεσης μιας πρώτης πολιτικής συμβιβαστικής λύσης για το θέμα του νέου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Ιουλίου, γνωστοποίησε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους Financial Times.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός του Δείκτης έρχεται από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,16%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, αθροίζει απώλειες 7,14%, παρά το γεγονός ότι έχει να επιδείξει μία οριακά θετική συνεδρίαση.

Έντονος ο προβληματισμός στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, καθώς έχει γίνει μόνιμο φαινόμενο τόσο η εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα όσο και η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς κίνηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 352 μονάδων θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, «ούτε ένα βήμα πίσω δεν θέλουν να κάνουν οι θεσμοί στην τρίτη κατά σειρά διορία που έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, χωρίς κανένα ‘παραθυράκι’ για στρατηγικούς κακοπληρωτές». 

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,555409 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,52763855 ανά μετοχή), οι μετοχές της ΕΥΑΘ χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,268 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2546 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Space χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,065 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικού και από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,06175 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές των εταιρειών ΒΙΣ και Intralot μεταφέρονται από την Κύρια Αγορά στην κατηγορία Επιτήρησης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v