Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι δημοπρασίες έστειλαν τις τράπεζες σε υψηλό ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης έχασε μεγάλο μέρος από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν στο τέλος. Ισχυρά κέρδη για τη ΔΕΗ, ακολούθησε ο ΟΤΕ. Πιέσεις σε Viohalco, ΟΠΑΠ και Jumbo. Μόλις 37 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Οι δημοπρασίες έστειλαν τις τράπεζες σε υψηλό ημέρας

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και από την επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά, ακόμα και για την εποχή, επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων) και η εξέλιξή της ήλθε να δικαιώσει το ενδοσυνεδριακό σχόλιο της στήλης που, μεταξύ άλλων ανέφερε, “αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, καθώς η εν εξελίξει αντίδραση μπορεί να ‘μείνει από καύσιμα’ μετά τις 14.00, όταν και θα έχουν λήξει τα συμβόλαια Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων”.

Δυστυχώς για τους λίγους σημερινούς αγοραστές και κυρίως για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, η ενδοσυνεδριακή αντίδραση αποδείχθηκε “fake” και πιθανότατα εξυπηρέτησε τους λίγους εναπομείναντες “long”, προκειμένου να κλείσουν τις θέσεις τους στην Αγορά Παραγώγων, καθώς από την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου και μετά, οι δείκτες ακολούθησαν πλαγιοκαθοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να φθάσει να “παίζεται” το πρόσημο της συνεδρίασης μέχρι τέλους.

Η διαθέσεις των ενεργών Παικτών στο Χ.Π.Α. ήταν πιο ξεκάθαρες, καθώς το συμβόλαιο του δείκτη για τον μήνα Αύγουστο διαπραγματευόταν με ευδιάκριτο discount, κίνηση την οποία ακολούθησε και η spot Αγορά.

Όλα τα παραπάνω μέχρι τις εκπλήξεις που επεφύλαξαν οι τελικές δημοπρασίες, οι οποίες, προς έκπληξη των πάντων, έκλεισαν τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών στο υψηλό ημέρας και οριακά ψηλότερα από το επίπεδο που θα ενέτεινε τις ανησυχίες των Αναλυτών, όσον αφορά το εβδομαδιαίο κλείσιμο του ΔΤΡ.

Από εκεί και πέρα, ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει την δυσκολία του Χ.Α. να ακολουθήσει τον βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όταν αυτές κινούνται προς “βόρεια” κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, οι traders επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα από την Σύνοδο Κορυφής, ενώ την παρατεταμένη αδυναμία των Τραπεζικών μετοχών, ανεξαρτήτως τελικού κλεισίματος, ενέτεινε η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικά η αναφορά για επιβάρυνση των εποπτικών κεφαλαίων από τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο, αλλά και η εκτίμηση για τα “κόκκινα” δάνεια.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σαν πλέον αισιόδοξο σενάριο, αν δεν προκύψει κάποια θετική έκπληξη από την Σύνοδο Κορυφής, είναι αυτό της συσσώρευσης σε στενό εύρος κίνησης και με χαμηλό τζίρο, που οι βασικοί δείκτες θα βασίζονται στο συνεχιζόμενο “rotation”, που θα αφορά τα μη Τραπεζικά blue chips.

Σαφώς πιο αισιόδοξοι οι ενεργοί Παίκτες στην αγορά ομολόγων, που επέστρεψαν με διαθέσεις περαιτέρω τοποθετήσεων, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις αποδόσεις (στο 1,183% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,34% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 2,08%. Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 30,02% και ο ΔΤΡ κατά 62%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό και τα δύο “χρώματα” άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με τα τελικά πρόσημα να κρίνονται στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 325,62 (-1,88%) και 336,33 μονάδων (+1,35%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 332,38 (+0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά ημέρας και στις 336,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,36%.

Tο γεγονός ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε, βρίσκοντας τον ΔΤΡ οριακά ψηλότερα των 336 μονάδων, αφήνει μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για την συνέχεια. Αν προκύψουν αρνητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, οι 300 μονάδες θα βάλουν σοβαρή υποψηφιότητα δοκιμασίας. Παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 353 – 362 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 377 μονάδες (καθοδικό χάσμα). Κλείσιμο υψηλότερα των 390 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η τελική εικόνα είναι υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, όταν σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, σαφώς και ξεχώρισε το +6,19% για τον τίτλο της ΔΕΗ και τα νέα ιστορικά υψηλά για την μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή (+1,15%), ενώ με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,21%), Viohalco (-2,22%), Lamda Development (-0,17%), Motor Oil (-0,97%), Jumbo (-2,50%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), Ελ. Πετρέλαια (-1,61%), ΟΛΠ (-1,03%) και ΟΠΑΠ (-1,06%).

Διεκόπη το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων για την μετοχή της Viohalco (-2,22%), όμως είναι θετική ένδειξη ότι ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές υψηλότερα των 2,37 ευρώ, αφήνοντας περιθώρια για κίνηση προς τα 2,48 και 2,62 ευρώ. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι πωλητές, πολλά θα κρίνει η ενισχυμένη στήριξη στα 2,20 – 2,19 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές για τον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), που συνεχίζει να έχει σαν πρώτο στόχο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,61 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Θα είναι αρνητική ένδειξη η επιστροφή του τίτλου χαμηλότερα των 6,28 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), καθώς ενδέχεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 6,05 και 5,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΔΕΗ (+6,19%) και κίνηση προς υψηλά 5μηνου. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,69 – 3,75 ευρώ, ξαναφέρνει σαν στόχο το ψυχολογικό και τεχνικό όριο τω ν 4,00 ευρώ. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,31 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν έχουν λόγους ανησυχίας οι “buyers”. Η ενδιάμεση στήριξη στα 3,64 – 3,58 ευρώ.

Ερχόμενοι στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό”, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Θράκης (+1,59%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,045768 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0434796 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, νέα ιστορικά υψηλά για Entersoft (+7,19%) και Performance Technologies (+5,12%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+0,54%), Cenergy (+9,57%), MIG (+0,35%) και ΕΛΧΑ (+3,81%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε στην Έλτον (-1,55%).

Το “bid” σαφώς χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για την Ίλυδα (+11,17%), αλλά και την ΑΑΑΠ (+19,87%), ενώ συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ για Intralot (-6,25%) και Κέκροπα (-4,23%).

Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 671 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 1623 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγους ενασχόλησης με το ταμπλώ, εκτός και αν παρακολουθούν την συμπεριφορά επιμέρους τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 634,9 (-0,42%) και 645,86 μονάδων (+1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 640,12 (+0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,62%.

Ο τζίρος στα 36,7 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΦΡΛΚ και ΑΡΑΙΓ και με το θετικό οι ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Jumbo.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ξεκίνησε σήμερα η διήμερη Σ.Κ. της Ε.Ε. με το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης - πακέτου στήριξης να είναι τοχ κύριο στην ατζέντα και την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ζητεί από τους Ηγέτες να συμφωνήσουν το ταχύτερο. Έληξαν επίσης σήμερα τα Παράγωγα του τρέχοντα μήνα. Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ενόσω οι συναλλαγές είναι έντονα υποτονικές”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι περιμένει κάτι, για να πάρει τάση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο Κώστας Φέγγος. Μόλις δημιουργούνται κάποια κέρδη οι Επενδυτές πουλάνε, αλλά και όταν πέφτουν οι τιμές οι Επενδυτές στηρίζουν. Τα Μεγάλα Χρηματιστήρια πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους, διαψεύδοντας όσους ήθελαν την κρίση του κορωνοϊού να σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρρευσης των Χρηματιστηρίων. Παγκοσμίως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο κορωνοϊός, οπότε νέα για εμβόλιο, ή θεραπεία επηρεάζουν θετικά. Μέχρι να έρθει αυτό, οι Οικονομίες θα βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του δείκτη διάδοσης των κρουσμάτων και των μέτρων που θα αποφασίσει κάθε Κυβέρνηση να επιβάλλει με βάση αυτόν.

Στην Ελλάδα η Οικονομία δουλεύει με τους γνωστούς περιορισμούς και με συνειδητοποίηση της Κυβέρνησης ότι η αυστηρότητα που επιδείχτηκε στην πρώτη φάση της κρίσης και έσωσε ζωές, δεν μπορεί να επαναληφθεί.  Οι υπάρχοντες περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα στη παραγωγική λειτουργία του Τουρισμού και τα πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ήρεμης αντιμετώπισης που επικρατεί.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε σαφέστερες ενδείξεις για την ποιότητα αυτών των πακέτων στήριξης για την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται. Σημαντικό παραμένει, η όποια στήριξη να μην είναι μόνο δανεισμός και η επιτήρηση της Χώρας από τους Εταίρους να μην ξεπεράσει τα ήδη αυξημένα επίπεδα επιτήρησης που έχουμε σήμερα.

Σε επίπεδο μετοχών, οι Τράπεζες παραμένουν ο “αδύναμος κρίκος”, παρά τη διαχείριση των πακέτων στήριξης που τους έχει ανατεθεί και που ενισχύει τα κέρδη τους. Από την άλλη βλέπουμε τους τομείς της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών να συντηρούν τα επίπεδα των δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε επίπεδα που κάνουν τις προβλέψεις δύσκολες. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 650, 666 και το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων. Στηρίξεις στις 636, 620, 612 μονάδες και το επίπεδο των 600 μονάδων.

Το trading συνεχίζει να ευνοείται, αν και οι τζίροι είναι μικροί και οι εγκλωβισμοί πολύ συχνοί για όσους δεν έχουν τα νεύρα να κλείσουν τις θέσεις έγκαιρα”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

«Το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος μιας σύντομης περιόδου, όπου η άντληση κεφαλαίων από την Αγορά με την έκδοση Ελληνικών τίτλων εντάθηκε σε σημαντικό βαθμό, επηρεάζοντας και την τάση του Χ.Α», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

«Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά με δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Εισηγμένων Εταιρειών διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ. Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές η Αγορά “στέγνωσε”, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις Ξένες Αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα.

Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της Κεφαλαιαγοράς, η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με την γεωπολιτική ένταση στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον Ξένο παράγοντα.

Σε ότι αφορά την πανδημία, παρά την σχετικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός, όπως δείχνουν τα νούμερα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και πλέον οι ελπίδες του Τουριστικού κλάδου στρέφονται στις κρατήσεις του Αυγούστου.

Για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα της Ελληνικής Αγοράς παραμένει διττή: Οι Τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση, ενώ οι Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα.

Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς, που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας, έχουν καταστήσει την παρουσία των Επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. εξαιρετικά βραχύβια.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Οικονομία, δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, εξαρτάται με την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των Οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως ο μοναδικός κοντινός καταλύτης πριν την έλευση του Αυγούστου και την παραδοσιακή Καλοκαιρινή “μπουνάτσα” στο Χ.Α., είναι μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των Οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από ότι φαίνεται θα κριθεί στο τέλος του μήνα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε έστω και την τελευταία στιγμή την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων, χάνοντας την επαφή με το επίπεδο ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τρίτη. Η αισιόδοξη άποψη θέλει το διάγραμμα της Αγοράς να βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Ιουνίου, σκηνικό πολύ γνώριμο από το Καλοκαίρι του 2019 και την πρακτικά πλάγια κίνηση που ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης μετά το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Χωρίς την συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Καταλύτης για την διαφυγή από αυτό το εύρος είναι ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Μαρτίου, δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες, μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη.

Η ουδετερότητα στην τάση και η πλάγια κίνηση παραμένουν ως το βασικό σενάριο για το κοντινό μέλλον και οι προοπτικές θα γίνουν πιο αισιόδοξες σε ένα ενδεχόμενο προσέγγισης των τοπικών υψηλών του Ιουνίου (680 μονάδες). Βρισκόμαστε στην περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και δίνουν τον τόνο στις ημερήσιες διακυμάνσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα 482 Εταιρείες στην Αμερική δημοσιεύουν μεγέθη με κυριότερες αυτές των ΙΒΜ 21/7, Coca Cola, Philip Morris, P&G, Microsoft, 22/7, Amazon, AT&T, και Bancorp, E-Trade, Intel, 23/7.

Χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή και με δυνατότητα επανεπένδυσης θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ την Δευτέρα. H περίοδος επιλογής μεταξύ μετρητών και μετοχών έχει οριστεί μεταξύ 23/7 και 5/8. Εκτός από τον ΟΠΑΠ, χωρίς το μέρισμα (0,23 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα και οι μετοχές της Autohellas. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Lamda Development.

Την Παρασκευή 24/7 η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας (ΒΒ, σταθερή προοπτική)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street. Κέρδη για το Ευρώ, πιέζεται το Πετρέλαιο.

Με διάθεση να επιστρέψει πάνω από τα $1.810 ο Χρυσός, κέρδη και για το Ασήμι, πάνω από τα $9100 κινείται το Bitcoin.

Κανόνες που θα της δίνουν τη δυνατότητα να αποβάλλει γρήγορα Εταιρείες από τον δείκτη DAX, εάν αυτές υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης, προτείνει η Deutsche Boerse, στον απόηχο του σκανδάλου της Wirecard. Όπως αναφέρει το Reuters, εάν υιοθετηθούν αυτοί οι κανόνες, θα σημαίνει πως η Wirecard θα φύγει από τον δείκτη DAX τον Αύγουστο, αντί για τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της τακτικής αναθεώρησης του δείκτη (η Wirecard προήχθη στον δείκτη DAX 30 το 2018, εκτοπίζοντας την Commerzbank).

Ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 8,3% φέτος και ανάπτυξή της κατά 5,7% το 2021 προβλέπουν οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της ΕΚΤ (Survey of Professional Forecasters, SPF) για το τρίτο τρίμηνο.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 30 Ιουνίου.

Άλμα 27,9% έκανε η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 21,2% σε μηνιαία βάση.

Κατά 17% αυξήθηκαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,19 εκατ., σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών αναφερόντουσαν σε 1,2 εκατ. Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,1% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,24 εκατ. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν το 1,3 εκατ.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη πτώση τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 73,2 μονάδες, από 78,1 τον Ιούνιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 79 μονάδες.

Το εγχώριο «μέτωπο»

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, τεράστιες απώλειες τζίρου κατέγραψε τον Μάιο (μήνα σταδιακού ανοίγματος της Οικονομίας) η ΕΛΣΤΑΤ, αναλύοντας τα διαθέσιμα δεδομένα από τις Επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Για το σύνολο των Επιχειρήσεων της Οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,1% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,55 δισ. ευρώ.

Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 6,7 δισ. ευρώ παρουσίασε η Κεντρική Διοίκηση το α' 6μηνο του έτους. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 18.130 εκατ. ευρώ, από 20.891 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι στις 17/7/2020 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με Ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (χαρτοφυλάκιο “Neptune”), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προς την Εταιρεία “Poseidon Financial Investor DAC”, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση Εταιρειών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group L.

Τη διανομή μερίσματος 0,5388 ανά μετοχή για τη χρήση του 2019, αποφάσισε η τακτική γ.σ. του ΟΛΠ. Το μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε € 0,51186. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020.

Οριακή πτώση στα Παράγωγα

Με οριακή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρησαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.956 συμβόλαια).

Στα 4.315 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.905 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.328, 898 για τον Ιούλιο, 1.413 για τον Αύγουστο και 17 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.545) κινήθηκε μεταξύ 1.530 και 1.559,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Jumbo, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.994), Alpha Bank (8.338), Πειραιώς (2.840), ΔΕΗ (1.986), Ελλάκτωρα (289), Εθνική (5.176), MIG (585), ΓΕΚ (283), Cenergy (186), Lamda Development (181), Τέρνα Ενεργειακή (409), Viohalco (126), Μυτιληναίο (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.421, MIG 41.950, Alpha Bank 93.527, Εθνική 32.273, ΔΕΗ 10.636, Πειραιώς 16.444, Ελλάκτωρα 10.618.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

PUBLIC POWER CORP. SA 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-2

 

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.486.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.479.970 τεμ. (20.479.970), ΔΕΗ 5.848.612 τεμ. (5.848.612), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v