Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τις Βρυξέλλες

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πιθανότερο σενάριο για τη συνεδρίαση η στάση αναμονής, περιμένοντας τον... χρησμό από τη Σύνοδο Κορυφής. Στο επίκεντρο και οι τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο. Τα κρίσιμα επίπεδα για το Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τις Βρυξέλλες

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές ολοκλήρωσαν οι δείκτες στη Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία χαρακτηρίστηκε από επιφυλακτικότητα, καθώς οι ενεργοί επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία η συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού (επιβεβαιώθηκαν ακόμη 77.638 νέα κρούσματα στο 24ωρο που έληξε το βράδυ της Παρασκευής, για να ακολουθήσουν 60.207 κρούσματα το Σάββατο και 63.872 κρούσματα χθες Κυριακή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς), κάτι που οδήγησε ορισμένες Πολιτείες να εφαρμόσουν νέα μέτρα, εντείνοντας τους φόβους για ενδεχόμενα νέα lockdowns.

«Οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 140.000, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στις 42 από τις 50 Πολιτείες», σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση διατηρούν τα πρόσφατα κεκτημένα στο NYSE, κάτι που βλέπει με θετικό μάτι η αμερικανική κυβέρνηση, ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, με αγωνία περιμένει η διεθνής κοινότητα τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Φαρμακευτική Εταιρεία AstraZeneca, τα οποία είναι προγραμματισμένα να δημοσιευτούν σήμερα Δευτέρα.

Από την άλλη, το ΔΝΤ αναμένει ότι «το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως άμεση συνέπεια της καραντίνας και παρά την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη. Για το σύνολο του έτους, η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,6%, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα».

Οριακές μεταβολές σήμερα το πρωί στην Ασία, πλην Κίνας, όπου οι αγορές καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη (η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ το Σαββατοκύριακο οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αύξησαν στο 45% το όριο στο οποίο οι ασφαλιστικές μπορούν να επενδύουν σε μετοχές), ενώ ξεκίνημα με μεικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές δείχνουν τα futures για τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, δεν έχει βγει «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής και οι ανακοινώσεις δεν πρόλαβαν το σημερινό άνοιγμα των Αγορών, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Η συνεδρίαση, μετά από πολύωρο "διάλειμμα", θα συνεχιστεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αντί για τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) που είχε αρχικώς αναφερθεί», όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του προέδρου.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση αναμονής είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης του οποίου έρχεται από τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις, έχοντας πάρει σχετική απόσταση ασφαλείας από τις 632-630 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο και της σημερινής συνεδρίασης, εκείνο που προβληματίζει εντονότατα τους εγχώριους επαγγελματίες είναι η καθίζηση του τζίρου και η απονεύρωση του ενδιαφέροντος για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, πιθανότατα γιατί οι πιο συντηρητικοί επενδυτές έχουν επιλέξει την αποχή και την αυξημένη ρευστότητα, περιμένοντας να αυξηθεί η ορατότητα στα κρίσιμα μέτωπα (τουρισμός, «κόκκινα» δάνεια), αλλά και τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των εισηγμένων, που θα είναι πιο ευδιάκριτες οι επιπτώσεις από το lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Epsilon Net θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Autohellas θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,23 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2185 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Inform Λύκος θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,038 ανά μετοχή).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v