Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρές κινήσεις αγοραστών, με τα μάτια στις Βρυξέλλες

Πού θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής αναμένει το χρηματιστήριο. Χωρίς διαθέσεις διάκρισης σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι επενδυτές περιμένουν πιο «χειροπιαστά δείγματα γραφής» στη διαμόρφωση της τάσης.

Χρηματιστήριο: Μικρές κινήσεις αγοραστών, με τα μάτια στις Βρυξέλλες

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, περιμένοντας τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα και για το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως αργά αλλά σταθερά οι λίγοι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν τον έλεγχο της τάσης, με την ψυχολογία τους να βελτιώνεται από δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, αναφέρει ότι “οι τέσσερις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορθώνουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το μαζικό πακέτο στήριξης είναι έτοιμες να πουν το "ναι" σε ένα σημείο-κλειδί της συμφωνίας».

Η αντίδραση στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν άμεση, με τους βασικούς δείκτες να γυρίσουν σε θετικά πρόσημα, έστω και αν ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων, πολλών, ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο ΓΔ βρέθηκε να υποχωρεί στο ξεκίνημα των συναλλαγών μέχρι τις 638,20 μονάδες (-0,51%), η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης τον βρήκε με θετικό πρόσημο και στις 643,24 (+0,27%), έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 645,91 μονάδες (+0,69%).

Ο τζίρος συμπλήρωσε το πρώτο ημίωρο στα 3,9 εκατ. και την πρώτη ώρα συναλλαγών στα 6,4 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, «βαρίδι» στην προσπάθεια αντίδρασης είναι οι τίτλοι των ΕΕΕ (-1,14%) και ΟΤΕ (-1,12%) που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,56%), Πειραιώς (+2,17%), ΔΕΗ (+2,99%) και Ελλάκτωρα (+2,58%).

Χωρίς διαθέσεις διάκρισης σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, περιμένουν πιο «χειροπιαστά δείγματα γραφής» όσον αφορά τη διαμόρφωση της τάσης, για να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Ασφαλώς και τίποτα δεν έχει κριθεί για τη συνέχεια και το μόνο σίγουρο είναι η αυξημένη μεταβλητότητα, με την τάση να διαμορφώνεται από δημοσιεύματα και διαρροές που θα έρχονται από τις Βρυξέλλες.  

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v