Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκε κρίσιμη στήριξη στο Χρηματιστήριο

Σε νέα χαμηλά διμήνου υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης. Αθροιστικές απώλειες 3,3% για το ΧΑ και διπλάσιες για τις τράπεζες σε τρεις συνεδριάσεις. Πτώση 2% για τις τράπεζες παρά την πρωινή άνοδο. Σε θετικό έδαφος Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

Χάθηκε κρίσιμη στήριξη στο Χρηματιστήριο

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “ άλλη μία συνεδρίαση που έβαλε σε δοκιμασία τις αντοχές των 630 μονάδων και τεστάρισε τα αντανακλαστικά των λίγων αγοραστών, η σημερινή, όμως είναι γνωστός ο άγραφος χρηματιστηριακός νόμος που θέλει ‘όσο πιο πολύ χτυπιέται μία στήριξη, τόσο πιο πολύ να αδυνατίζει”.

Αυτό ήλθε να επιβεβαιώσει η τελική επίθεση που σημειώθηκε κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών από τους “sellers”, πετυχαίνοντας την καθοδική διαφυγή και το κλείσιμο χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης των 632 – 630 μονάδων, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Σύμφωνα με Αναλυτές, σημαντικό ρόλο για την τελική επικράτηση των πωλητών και το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, έπαιξαν και οι δημοσιεύσεις από Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis”, που είναι αγκυροβολημένο στον Κόλπο της Αττάλειας, κάνουν λόγο τα Τουρκικά Μέσα, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο Πέλαγος για σεισμικές έρευνες.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα χαμηλά διμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/5 (624,32 μονάδες) και να συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,35%, ενώ με τον ίδιο αριθμό αρνητικών συνεδριάσεων, ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 7,69%.

Στις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 1,4 δισ.

Από εκεί και πέρα, συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, την αδυναμία των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις και το συνεχιζόμενο μειωμένο ενδιαφέρον, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και παρά την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για σταδιακή απόσυρση των Τουρκικών πλοίων προς τους Ναυστάθμους, κίνηση που έδειχνε ότι θα υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Τουρκικής Φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Σαμπάχ”, που, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “σε μικρή παύση οδηγείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς ώρας οι δραστηριότητες της Χώρας, σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, ενδέχεται να μεταφερθούν σε μη αμφισβητούμενες Περιοχές”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η κα Μέρκελ δεν έχει πρόθεση να συγκαλέσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά. Ούτε θα πει το ‘ναι’ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η άποψη της Καγκελαρίου είναι ότι για τη Γερμανία, η Τουρκία είναι απαραίτητη”.

Υπενθυμίζεται ότι διατήρησε το “ΒΒ” και το σταθερό outlook για την Ελλάδα η Fitch. Προβλέπει έντονη πτώση του ΑΕΠ φέτος (7,9%) λόγω πανδημίας και ανάκαμψη 5,1% το 2021, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα στην πρόβλεψή της, ιδίως σε περίπτωση νέας σημαντικής έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο 7,8% εκτιμά το έλλειμμα προϋπολογισμού. Βαρίδι για την αξιολόγηση το υψηλό χρέος και τα “κόκκινα” δάνεια.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, ο τζίρος έφθασε στα 4,5 εκατ.

Από εκεί και πέρα, η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε εντυπωσιακά στροφές, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι πρωινοί αγοραστές εξετέθησαν για πολλοστή συνεδρίαση και οι λίγοι αγοραστές βρέθηκαν να στήνουν νέες γραμμές άμυνας στις 632 – 630 μονάδες, όμως αυτή τη φορά η εν λόγω στήριξη δεν άντεξε στις αυξημένες πιέσεις που σημειώθηκαν, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, εικόνα που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος, ενώ, σύμφωνα με Αναλυτές, ο κύκλος της έντασης που άνοιξε με την Τουρκία αυξάνει το ρίσκο Χώρας, με αρνητικές συνέπειες για την Ελληνική Οικονομία.

Δεν σταμάτησαν να δηλώνουν παρόντες οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,055% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, υποχωρώντας αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,08%) σημείωσε υψηλό ημέρας στα 0,5954 ευρώ (+3,37%), της Εθνικής (-1,87%) στα 1,28 ευρώ (+4,07%), της Eurobank (-2,31%) στα 0,404 ευρώ (+3,86%) και της Πειραιώς (-1,21%) στα 1,285 ευρώ (+4,05%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 343,95 (+3,64%) και 326,53 μονάδων (-1,58%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 327,85 (-1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 325,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,99%.

Εξαιρετικά αρνητική ένδειξη, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 336 μονάδων, ενώ για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 356 και για την σαφή καλυτέρευση των τεχνικών ενδείξεων, εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 380 μονάδων.

“Γλίστρημα” χαμηλότερα των 325 μονάδων (ημερήσιο “stop long”) θα σημαίνει “red alert” στις τάξεις των traders που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και οι μειώσεις θέσεων που θα ακολουθήσουν, δεν αποκλείεται να πιέσουν τον ΔΤΡ προς τις 317, 310, 300, 294 – 290 και 280 – 273 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθαν στα 18,04 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τις συστημικές Τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Ελλάκτωρ (+0,46%) και Μυτιληναίος (+1,57%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΠ (-2,55%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,5388 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,51186 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για τον τίτλο της Lamda Development (-6,09%), στον απόηχο της πρόθεσης της κ. Μαριάννας Λάτση να αποχωρήσει από την Εισηγμένη, ρευστοποιώντας, σταδιακά, την θέση της.

Σύμφωνα με Αναλυτές “η αποχώρηση της κ. Λάτση μπορεί να μην μεταβάλλει την στρατηγική της υπόλοιπης Οικογένειας για το project στο Ελληνικό, αλλά to timing ρευστοποίησης των μετοχών προβλημάτισε την Αγορά, όπως και η τιμή που έγιναν τα ‘πακέτα’ της Παρασκευής”, την οποία τιμή πήγε και βρήκε σήμερα η μετοχή στο ταμπλώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία Α.Μ.Κ. έγινε σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 6,7 ευρώ, με αναλογία 1,21νέες/1παλαιά μετοχή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και προς το τέλος της συνεδρίασης, έγινε και το τελευταίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε προηγηθεί, “πακέτο” 5992759 τεμ. και αυτό στα 5,60 ευρώ, συνολικής αξίας 33559450 ευρώ.

Ο τίτλος σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 5,66 ευρώ (-6,91%) για να τερματίσει την συνεδρίαση οριακά ψηλότερα. Αν χαθεί η στήριξη στα 5,50 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά. Ανοδική αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 6,21 ευρώ (ημερήσιο “stop short), δεν έχουν λόγο να την ακολουθήσουν τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

“Στη διαβάθμιση ‘Α’, που υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή, κατετάγει εκ νέου η πιστοληπτική ικανότητα της Τέρνα Ενεργειακή”, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία, μετά από επαναξιολόγηση της ICAP Group A.E.

Σήμερα ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-2,23%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθώς σημειώθηκαν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής. Επόμενη, θεωρητική, αντίσταση στα 10,86 ευρώ. Στα 10,38 ευρώ, ανέβηκε το ημερήσιο “stop short”.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Έλτον (-2,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, ανοδική διαφυγή για την Δομική Κρήτης (+8,78%, αλλά με διόλου πειστικό “bid”), επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+1,60%) και Frigoglass (+3,88%), βγήκαν εντολές αγοράς σε Βιοτέρ (+19,64%) και Προοδευτική (+12%), εμφάνιση μικρού πωλητή στην ΕΥΑΘ (-2,17%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιντρακόμ (+5,08%) και Byte (+3,02%).

Με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις ΕΚΤΕΡ (-2,30%) και Quest (-1,11%), αντίδραση μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (+0,18%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Cenergy (-0,31%), πέντε για τον Ικτίνο (-1,51%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στην Ελλάδος (+1,55%), ενώ σαφώς επιφυλακτικότεροι δείχνουν οι αγοραστές στην Performance Technologies (+1,85%), παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη της Εισηγμένης.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ασφαλώς και η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 632 – 628 μονάδων, βάζει σε “συναγερμό” τους τυχόν εναπομείναντες “long”, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 622 και 619 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε η στήριξη στις 1524 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1456 – 1426 μονάδες.

Μεγάλη η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο εξάμηνο, λόγω και των μέτρων στήριξης. Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η “στάση πληρωμών”. Στα 9,23 δισ. εκτινάσσεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,626 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,101 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.

“Η Ελλάδα είναι μία από τις Χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις τελευταίες αποφάσεις Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με τη νέα ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ, ενώ είναι και πολύ ευνοϊκή η κατανομή για την Ελλάδα των κεφαλαίων της ΕΕ. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να παρέχει την κύρια υποστήριξη για την Ελληνική σύσταση, η οποία περιμένουμε τελικά να ξαναρχίσει την ανοδική της τάση, όταν τελειώσει η πανδημία”, σχολιάζει η Citigroup.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 641,78 (+1,18%) και 627,31 μονάδων (-1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 627,89 (-1,01%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 626,05 (-1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 626,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,30%.

Ο τζίρος στα 65,5 εκατ., από τα οποία τα 33,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ), ενώ ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Motor Oil, TITC, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η ήπια αισιοδοξία για την Εγχώρια Αγορά μετοχών, καθώς η αποκλιμάκωση στην Περιοχή μειώνει την αβεβαιότητα, δεν είχε μεγάλη διάρκεια, με τους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν την πρόσφατη ιστορική συμφωνία της Ε.Ε. και την αξιολόγηση της Fitch. Στις Διεθνείς Αγορές ο Χρυσός και το Ασήμι συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ το Δολάριο δέχεται σημαντική πίεση, ενσωματώνοντας τις ανησυχίες των Επενδυτών αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ανακοινωθούν”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το απόγευμα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει πρώτη τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα. Αμετάβλητη η βαθμολόγηση (rating) για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch, που διατηρεί και σταθερή την προοπτική της. Η συντήρηση της έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τροφοδοτεί με φοβικά σύνδρομα την επενδυτική ψυχολογία. Επομένως, κλήθηκαν και πάλι οι αγοραστές να υπερασπιστούν την περιοχή στήριξης των 632 μονάδων, για το ΓΔ, με γνωστό το τελικό αποτέλεσμα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και αντίστασης οι 643 (ΚΜΟ 20). Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με την Τουρκία και τις Διεθνείς Αγορές. Ο κύκλος της έντασης που άνοιξε με την Τουρκία αυξάνει το ρίσκο Χώρας με αρνητικές συνέπειες για την Ελληνική Οικονομία (Τουρισμός, Ξένες επενδύσεις) και τις μετοχές. Επιπλέον, αυξάνονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα του COVID 19. Η τακτική γ.σ. των Μετόχων της Eurobank θα πραγματοποιηθεί αύριο. Οι Μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή σε είδος, προκειμένου να περιέλθουν οι μετοχές του SPV στους Μετόχους της με αναλογία 1 μετοχή του SPV, για κάθε 12 μετοχές της Holdings που ήδη κατέχουν. Υπό την αίρεση της πρότερης λήψης των σχετικών εγκρίσεων, οι εν λόγω μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ΔΣ της Πειραιώς αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης της Τράπεζας, με απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητας και σύσταση νέας Εταιρείας – Πιστωτικού Ιδρύματος. Ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού της διάσπασης, ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2020. Η κα. Μαριάννα Λάτση πούλησε μέσω της Consolidated Lamda Holdings την Παρασκευή 8,9 εκατ. μετοχές προς €5,60/μετοχή (7,9% discount σε σχέση με την τιμή κλεισίματος), ενώ θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού ‘πακέτου’ 5992760 μετοχών. Κατά συνέπεια, μαζί με το συμπληρωματικό ‘πακέτο’, θα μεταβιβαστούν από πλευράς Μαριάννας Λάτση αθροιστικά 14,89 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 8,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών, η Consolidated Lamda Holdings θα κατέχει ποσοστό 42,2% της Εταιρείας”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔ στο Χ.Α. βρίσκεται εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών, αλλά στο κάτω όριο. Στο εξωτερικό, σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται ο Χρυσός, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης του Δολαρίου (Bloomberg dollar spot index) έχει διολισθήσει στα χαμηλά του τελευταίου 1,5 χρόνου. Παραμένουμε θετικοί για την Ελληνική Αγορά, με το βλέμμα στραμμένο στο διεθνές κλίμα. Σήμερα μετά την συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου η ΕΧΑΕ. Επιπλέον, στο τέλος της εβδομάδας Πέμπτη και Παρασκευή, βαρύτητα θα δοθεί στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Δεικτοβαρών εισηγμένων του τεχνολογικού τομέα Apple, Amazon και Alphabet”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Τα γεωπολιτικά παίζουν την σημασία τους και μέχρι τις 2 Αυγούστου υπάρχει ο φόβος για κάποιο ‘θερμό επεισόδιο’ με την Τουρκία”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το παιχνίδι φαίνεται να είναι μεγάλο και να ετοιμάζεται για πολύ μεγάλο διάστημα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία των Ξένων Αγορών, με τον φόβο του τι θα συμβεί σε μία σοβαρή διόρθωση. Από την άλλη η άνοδος του Ευρώ, αν κρατήσει, μπορεί να προβληματίσει σε κάποιο βαθμό την Ευρωπαϊκή Οικονομία, ενώ η παράλληλη άνοδος του Χρυσού δείχνει ότι ο φόβος είναι και πάλι ορατός.

Από την άλλη η Ελληνική Οικονομία έχει μία σημαντική ευκαιρία, μετά από 10 χρόνια, να μπορέσει να ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς, μιας και τα κεφάλαια που έχει στην διάθεσή της είναι πολύ σημαντικά. Το πώς θα τα διαχειριστεί σίγουρα έχει μεγάλη σημασία.

Μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα του 2020 ακόμα δεν έχουν φανεί και το κρίσιμο διάστημα είναι η τρέχουσα περίοδος, μιας και ίσως αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ στην χρονιά.

Αν δούμε το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο μηνιαίο γράφημα, θα καταλάβουμε πως ότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, είναι μια μεγάλη συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ο Τραπεζικός κλάδος κάνει μία νέα Α.Μ.Κ. θα αλλάξουν όλα, κάτι που όμως δεν φαίνεται στον κοντινό μας ορίζοντα.

“Καλό θα ήταν να περιμένουμε τις εξελίξεις μέχρι να δούμε μία ουσιαστική λύση στο γράφημα, θυμίζοντας παράλληλα την, πιθανή, Καλοκαιρινή χρηματιστηριακή ραστώνη”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τι συνέβη στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Ευρώ, πιέζεται το Πετρέλαιο.

Προς νέα ιστορικά υψηλά, εντυπωσιακά κέρδη για το Ασήμι, αλλά και για το Bitcoin, που προσεγγίζει τα $10.400.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέφερε ότι “η Οικονομία της Χώρας αναμένεται να ανακάμψει μετρίως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, είναι απίθανο να επιστρέψει σε επίπεδα προ κορωνοϊού, ακόμη και στο έτος χρήσης του 2022”.

“Ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχει ακόμα περάσει και δεν υπάρχει ανάγκη για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας”, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα στη “La Repubblica”.

Ανοδικά κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο. Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας ενίσχυσης. Σύμφωνα με το MarketWatch, o δείκτης του Ifo ανήλθε στις 90,5 μονάδες τον Ιούλιο, από 86,3 μονάδες τον Ιούνιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires προέβλεπαν 89,0 μονάδες.

Μικρή επιβράδυνση σημείωσε ο δανεισμός των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις υποχώρησε στο 7,1%, από 7,3%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα Νοικοκυριά παρέμεινε σταθερός στο 3%.

Κατά 7,3% αυξήθηκαν οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα $206,9 δισ. και ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.133 συμβόλαια).

Στα 5.019 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.012  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 853, 827 για τον Αύγουστο και 26 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.511) κινήθηκε μεταξύ 1.510 και 1.555,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (37.237 Εθνική, 10.000 Lamda Development, 7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.550), Alpha Bank (6.056), Πειραιώς (2.778), ΔΕΗ (543), Ελλάκτωρα (326), Εθνική (3.653), ΑΔΜΗΕ (229), Lamda Development (582), Μυτιληναίο (444), ΟΠΑΠ (261), Ιντρακόμ (154), ΓΕΚ (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.110, MIG 42.045, Alpha Bank 91.436, Εθνική 29.858, Πειραιώς 13.353, Ελλάκτωρα 10.449.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.357.559 τεμ. (17.407.559), ΔΕΗ 5.829.696 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.319.594 τεμ. (1.319.594), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v