Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται... ανάσες στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ που επανέρχεται πάνω από τις κρίσιμες 630 μονάδες. Ποια «χαρτιά» μπορούν να τραβήξουν υψηλότερα το Χρηματιστήριο. Το χθεσινό γύρισμα, τα εσωτερικά μέτωπα και το σήμα από τις διεθνείς αγορές.

Ζητούνται... ανάσες στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλά δύο μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τη χθεσινή διόρθωση στις 626,08 μονάδες.

Απόρροια των τελευταίων εξελίξεων με αφορμή τις κινήσεις του Oruc Reis, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του.

Θεαματικό «γύρισμα» για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από το συν 4% στο μείον 2%, με εσπευσμένο άδειασμα κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων, σε μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών λόγω του πακέτου της Lamda Development που άλλαξε χέρια στο «κλείσιμο». Ωστόσο ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τη ρηχότητα της αγοράς μας.

Και πάλι καλά, με το μείον 1,30% του Γενικού Δείκτη, με τη Wall Street να συνεχίζει -αργότερα το βράδυ-ανοδικά, αλλά και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης να υποχωρεί λιγότερο από το δικό μας και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διαμορφώνεται ένα ελεγχόμενο σταθεροποιητικό κλίμα.

Είναι τα «ελληνο-τουρκικά», θα πείτε και προφανώς θα συμφωνήσω καθώς ακόμη μία παράμετρος-καταλύτης έρχεται να προστεθεί στα όσα απασχολούν (και) την επενδυτική κοινότητα. Χθες όμως; Προχθές; Κάθε φορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, μήνες -πλέον-, ακόμη και προ Covid-19, πάντα είναι ένας κάποιος λόγος, μία κάποια αφορμή για να δικαιολογηθεί η καταφανής αδυναμία του χρηματιστηρίου μας.

Ετσι όμως δεν πάμε πουθενά, ει μη μόνον σερνόμαστε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ευτυχώς που έχει μείνει η (αναγκαστική) επιλογή του stock picking για συγκεκριμένες εισηγμένες (από όλες τις κλίμακες αποτίμησης), λιγοστά επιχειρηματικά projects και μετρημένα turnaround stories, για να δικαιολογούμε την ενασχόλησή μας από τις 10:30 μέχρι τις 17:15.

Η απώλεια των 630 για τον ΓΔ είναι ένα τεχνικό πρόβλημα που θα καταστεί ουσιαστικό -για τους long- στην περίπτωση που χαθούν και οι 624 μονάδες, οι 620 ως τελευταίο stop. Γι' αυτό μερίδα traders εκτιμά πως από τα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να βγει μία αντίδραση, να τη δούμε και θα τη «μετρήσουμε».

Για να συμβεί όμως απαιτούνται «βαριές» δυνάμεις, με τον ΟΤΕ στα 12,50 ευρώ, την Coca Cola στα 22,23, τον ΟΠΑΠ στα 7,94, τη ΜΟΗ στα 12, την Mytilineos στα 7,78, την Jumbo στα 16,50 ευρώ.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά επιμένει στην Εθνική -πάντα συγκριτικά με τις συστημικές-, η Alpha Bank παραμένει αδύναμη τεχνικά.

Τέλος, στα των ημερών, η Lamda Development είναι μία ειδική περίπτωση, με όσα διαδραματίζονται (και) μετοχικά, η αγορά αποτιμά τις εξελίξεις οδηγώντας σε νέα, ισχυρότερη χθες, διόρθωση τη μετοχή στα 5,71 ευρώ, πρακτικά 1 ευρώ χαμηλότερα της τελευταίας αμκ. Προφανώς οι εξελίξεις στην εισηγμένη είναι... talk of the town, ο καθείς επιχειρεί την εκτίμησή του, αναμφίβολα όμως είναι μία παράμετρος που λειτουργεί υπέρ των short traders.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v