Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Εχοντας χάσει κρίσιμες στηρίξεις και με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται σε νέα χαμηλά τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι λίγα για την εγχώρια αγορά. Βαρύ το κλίμα και στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας. Ποιες μετοχές έχουν long τάση.

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Με το πλεονέκτημα στους πωλητές ξεκινά ο Αύγουστος, για τις αγορές. Με τον κίνδυνο καταγραφής νέου ιστορικού χαμηλού για τον τραπεζικό κλάδο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιβαρύνεται (και) λόγω κορωνοϊού το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στην διόρθωση των δεικτών αποτυπώνεται η ανησυχία των επενδυτών πως οι συνέπειες (και) στην οικονομία θα είναι, εν τέλει, μεγαλύτερες απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και με τις ενέργειες των ισχυρών και να αργούν και να μην επαρκούν, για να παραφράσω το μήνυμα της Φρανκφούρτης προς Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Στα καθ' ημάς, με την χειρότερη απόδοση, παγκοσμίως, δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς πέραν των όσων προφανών καταγράφονται (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ενας τραπεζικός κλάδος, επί "ξυρού ακμής" , με τον ΔΤΡ στις 302,86 μονάδες, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 263,25 και με διερευνητικές πωλήσεις, την Παρασκευή, έως τις 298,42 μονάδες. Συνεπώς προέχει μία αντίδραση, ανοδική-διόρθωση και "ανάσα" για τους long την ώρα που η αποτίμηση των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς δεν υπερβαίνει τα 3,7 δισ.

Μία μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αρκετές απώλειες και μεταξύ εισηγμένων-σηματωρών, την αποτίμηση τους σε χαμηλά επίπεδα και με τον δείκτη στις 1.485,68 να έχει χάσει την σημαντική στήριξη των 1.495 μονάδων. Από την τεχνική πλευρά, εάν για τον FTSE25 δεν διαμορφωθούν συνθήκες και αφορμές αναστροφής της τάσης, το πιθανότερο είναι να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις από funds και εγχώριους διαχειριστές, θεσμικούς. Οι 1.445 μονάδες είναι η πιο κοντινή αλλά και η τελευταία στήριξη για τους long, το έσχατο σημείο stop για όσες θέσεις έχουν αγοραστεί από υψηλότερες τιμές. Πλέον τα 1.533 και 1.580 είναι τα δύο σημεία, που θα μας έδιναν την ένδειξη αναστροφής. Προς ώρας όμως ανάλογες συνθήκες δεν διαμορφώνονται.

Αρκετά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών αγορών, εν προκειμένω για τις ευρωπαϊκές, από την διακύμανση του DAX. Στις 12.313 μονάδες και οι 11.957 είναι η πιο κοντινή στήριξη. Ενδεχόμενη απώλεια της ζώνης αυτής ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 11.564 μονάδες με τον DAX να χρειάζεται προσοχή αυτή, την πρώτη, εβδομάδα του Αυγούστου.

Προσοχή και στην σχέση ευρώ/δολαρίου με το 1,1734 να είναι η πρώτη στήριξη της διόρθωσης που ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα. τα 1,1610 και 1,1880 είναι τα δύο όρια για αυτές τις συνεδριάσεις.

Στο ΧΑ το stock picking παραμένει μονόδρομος, με επί μέρους περιπτώσεις να συντηρούν το όποιο ισχνό επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τη μεγάλη κατηγορία για μετοχές με τρέχουσα τιμή χαμηλότερη της μέσης έτους λ.χ ΟΠΑΠ, Motor Oil, TITC τίτλοι με σχετικό story, όπως ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos αλλά και σηματωρών της κατηγορίας: ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis.

Από ένα ενδεικτικό- και μόνον ενδεικτικό- καλάθι μετοχών, με long τάση διατηρούνται ακόμη: ΟΤΕ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Jumbo, Sarantis. Από μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία: Entersoft, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης. Στα υπόψη και η Performance, με ενδιαφέρουσα την γ.σ και την διαφαινόμενη προώθηση της στην Κύρια Αγορά.

Στα 19,67$ το ελληνικό "καλάθι" Global X MSCI, στην Wall Street. Οριακά στις 3.263 μονάδες τα futures του S&P500 με την απόκλιση μεταξύ χρηματιστηρίων Νέας Υόρκης vs Φρανκφούρτης να διευρύνεται υπέρ της "αγοράς των αγορών".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v