Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί χαμηλότερα και των 620 μονάδων. Το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη και τα μαντάτα από ΗΠΑ. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτώση άνω του 6% για Eurobank.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Τα οικονομικά στοιχεία από Γερμανία και ΗΠΑ «ρίχνουν» Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Παρασύρεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, χαμηλότερα και των 620 μονάδων.

Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη, τα νεότερα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου έφερναν -εκ προοιμίου- τους πωλητές σε πλεονεκτική θέση.

Διευρυνόμενες οι απώλειες για τον DAX, μεγεθύνθηκαν με το που έγιναν γνωστά τα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ και «φάνηκαν» οι πτωτικές διαθέσεις στα futures του S&P500.

«Τυπώνει» χρήμα η Fed, φθηναίνει το δολάριο, ακριβαίνει το ευρώ. Διευρύνονται τα NPLs για το eurobanking, κωλυσιεργούν Βερολίνο και Βρυξέλλες να διαχειριστούν την κρίση, με τις αγορές να εναποθέτουν τις όποιες προσδοκίες τους στη Φρανκφούρτη. Μόνο που μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ -στις 10 Σεπτεμβρίου- μεσολαβεί ένας Αύγουστος που προοιωνίζεται «φωτιά».

Στα καθ' ημάς, η αρχικά ελεγχόμενη διόρθωση διευρύνθηκε με επιπλέον πωλήσεις, σταδιακά, από τις 16:00 και μετά. Ούτως ή άλλως, το ΧΑ από πού να διορθώσει; από τις 650; όταν στα ξένα χρηματιστήρια είχαν προσεγγισθεί πολυετή ή και νέα ιστορικά υψηλά. Απλά στο ΧΑ οι λιγοστοί πωλητές, λιγοστοί παρέμειναν, μόνο που στην εξέλιξη της συνεδρίασης έκαναν χαμηλότερα οι εξίσου λιγοστοί αγοραστές. Συν το ότι το ΧΑ σε επίπεδο δεικτών έχουν φροντίσει να γίνει ακόμη πιο τραπεζοβαρές, με βάση έναν κλάδο που τα δύσκολα τα έχει μπροστά του.

Μεγαλύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο και λόγω της ισχυρής πτώσης του κλάδου πανευρωπαϊκά. Κατά 4,91% στις 59,26 μονάδες ο EuroStoxx Banks, με σημαντικές απώλειες και οι 4 συστημικές. Για τη Eurobank οι μεγαλύτερες, με 6,27% στο 0,3615 ευρώ.

TITC, Sarantis και ΕΛΠΕ οι μόνες 3 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Με συγκριτικά μικρότερες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρ. Στα 7,90 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, δηλαδή οριακά στην τιμή του scrip dividend.

Στα 30,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, λίγο πριν τις 16:40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v