Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 620 μονάδες. Καλύτερη η συμπεριφορά έναντι των διεθνών αγορών. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. Θετικά πρόσημα για Τιτάνα, Aegean, Σαράντη, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες

Τρομάζουν τη Φρανκφούρτη οι συνέπειες της κρίσης για τη γερμανική οικονομία, χαμηλότερα του ορίου ασφαλείας ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης αλλά, συγκριτικά, μικρότερες οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ενδεχομένως λόγω αδρανείας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θεωρώντας πως σε ένα τόσο «ρηχό» χρηματιστήριο -όπως το ελληνικό- είναι ευκολότερη η διαχείριση της συμπεριφοράς των traders, εάν αυτό διευκολύνει έναν σχεδιασμό. Είτε ισχύει είτε όχι η ουσία είναι πως την ώρα που για τον DAX η διόρθωση ξεπερνά το 3%, στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη περιορίζεται στο 1,29% και τις 624 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 18,4 εκατ. (*), πιθανόν να είναι βάσιμη η εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων.

Ανησυχητική η εικόνα στη Φρανκφούρτη, καθώς 10ετής ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας εξαερώνεται σε μόλις ένα -το δεύτερο- τρίμηνο του έτους ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας κινδυνεύει να περιορίσει δραστικά την όποια αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οταν, όπως και εάν αυτό αρχίσει να λειτουργεί.

Ηδη ο ευρωτραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, η απώλεια και των 60 μονάδων για τον EuroStoxx Banks, καθώς διορθώνει σχεδόν 4.50%, ενεργοποιεί αναγκαστικό «κλείσιμο» θέσεων/stop losses. Μόνο ένα θεαματικό «γύρισμα» στη Wall Street θα μπορούσε να γλιτώσει την Ευρώπη από ένα ενδεχόμενο αρνητικό «κλείσιμο» για τον Ιούλιο.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στην ελληνική αγορά η... αδράνεια μπορεί να σώζει -συγκριτικά πάντα- την παρτίδα για τους long. Τουλάχιστον όσο ο ΓΔ κυμαίνεται πέριξ των 625 μονάδων, ο FTSE25 στην περιοχή των 1.510-1.505 μονάδων.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στις τράπεζες -τουλάχιστον σήμερα υπάρχει η έξωθεν δικαιολογία-, με σταθερούς πωλητές και στις 4 συστημικές. Στο 0,537 ευρώ ο τίτλος της Alpha Bank, στο 1,1635 της Εθνικής, στο 0,3715 της Eurobank και στο 1,188 της Πειραιώς. Μεγαλύτερη διόρθωση για τη Eurobank (3,23%), μικρότερη (1,29%) για την Πειραιώς.

Εμφανής η στρέβλωση που προκαλεί ο κλάδος στη διαμόρφωση των δεικτών, καθώς με συνολική χρηματιστηριακή αξία στο μόλις 8% της αγοράς έχει βαρύτητα μεγαλύτερη του 20% (!). Την κατάλληλη συγκυρία, οι αρμόδιες αρχές έκαναν ό,τι το χειρότερο, δημιουργώντας (κακώς) προσδοκίες σε μερίδα traders με συνέπεια τον εγκλωβισμό αρκετών σε τιμές έως και 35% υψηλότερα από τις τρέχουσες. Τέτοια διορατικότητα...

Συγκριτικά καλύτερη η κατάσταση στα μη τραπεζικά, παρότι και για τα blue chips έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις και με σχετικά περιορισμένη προσφορά διορθώνουν μετοχές-σηματωροί αυτής της κατηγορίας.

Τουλάχιστον για αρκετά blue chips τα τρέχοντα επίπεδα τιμών υποδηλώνουν τη μέριμνα των βασικών μετόχων, την εμπιστοσύνη πολλών funds που μειώνουν προσεκτικά μικρό μόνο μέρος των θέσεών τους.

Με θετικό πρόσημο TITC (11,18), Aegean (3,83), Sarantis (8,47), Jumbo (16,48), χωρίς μεταβολή ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,087) και απώλειες που ενδεχομένως να μαζευτούν προς το «κλείσιμο» για Τέρνα Ενεργειακή (10,78), Coca Cola (22,49), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,86), ΕΛΠΕ (5,38), ΕΧΑΕ (3,05).

(*) στις 14:45' και με πακέτα σε ΟΠΑΠ (98.578 στα 7,96) και Fourlis (για 2 των 100.000 στα 3,985 ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v