Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα χαμηλά διμήνου το Χρηματιστήριο

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας την κίνηση στις διεθνείς αγορές. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, κάτω από τις 1.500 ο FT 25. Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Σε νέα χαμηλά διμήνου το Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στο “βαθύ κόκκινο” ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στη Wall Street, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές παρακολουθούν την αυξητική τάση της πανδημίας στις περισσότερες Περιοχές του Πλανήτη και ταυτόχρονα προσπαθούν να τιμολογήσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει στο επίπεδο αυτό, για όσο καιρό χρειαστεί για να ανακάμψει η Αμερικανική Οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού.

“Οι προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει σημάδια, ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα για τον έλεγχό του, έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα” τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι Ξένοι Οίκοι παίρνουν αποστάσεις από το σενάριο για ανάκαμψη τύπου “V”, επισημαίνοντας ότι για να επιστρέψει η Παγκόσμια Οικονομία στα προ της πανδημίας επίπεδα, θα χρειαστούν αρκετά και δύσκολα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη έκθεση – εκτίμηση της Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία “οι συμβατικές πηγές στατιστικών στοιχείων και κανόνων στις οποίες βασίζονταν σε προηγούμενους κύκλους οι Αναλυτές δεν ισχύουν στην παρούσα φάση και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η οικονομική ζημιά του 2020 και η ταχύτητα της ανάκαμψης”.

Την “νότια” κίνηση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, δεν άφησε “ανεκμετάλλευτη” και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και “κατηφόρισε” προς χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Μάλιστα, μετά τις 16.00, όταν και έγινε κοινή αντίληψη ότι σήμερα “η παρτίδα δεν θα σωνόταν”, από τους λίγους αγοραστές, η εικόνα θύμισε “mini sell off”, ενώ την “τελευταία πινελιά” την έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων, για πολλοστή συνεδρίαση, ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος, ενώ στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή του Σαράντη (+1,19%) “επέπλεε” αμετάβλητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά δύο μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (609,2 μονάδες), ενώ μόνο η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ. ευρώ.

Σαφώς πιο ψύχραιμη η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου, έστω και με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,032% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από μικρή αύξηση της αξίας συναλλαγών, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η συνεχιζόμενη συναλλακτική αρρυθμία, απαγορεύει κάθε προσπάθεια πειστικής ανοδικής αντίδρασης, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδύναμη εικόνα των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών.

Όλα δείχνουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος, θα παραμείνει ο “αδύναμος κρίκος” της Εγχώριας Αγοράς, καθώς όλοι οι Επαγγελματίες του χώρου θεωρούν δεδομένη την “νέα γενιά” “κόκκινων” δανείων, ενώ η χαμηλή ορατότητα ως προς το μέγεθος του προβλήματος και τα σενάρια για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αυξάνουν την υφιστάμενη νευρικότητα.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, πλησίον του Τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Αμμοχώστου, βρίσκεται το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Barbaros” που απέπλευσε από το Λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX της Άγκυρας, οι σεισμογραφικές έρευνες στα Οικόπεδα 2,3 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ, θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν την αυξητική τους τάση τα κρούσματα στη Χώρα, επαναφέροντας όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ακόμα και εν μέσω Θέρους.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά των πεπραγμένων από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας και με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που υποχώρησε μέχρι τις 305,05 μονάδες (-5,72%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 306,38 (-5,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 306,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,35%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 370 μονάδων, ενώ σήμερα χάθηκαν και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 317 και 310 μονάδες. Τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών οι 300 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα” (!)

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα χαμηλά δύο μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/5 (290,23 μονάδες).

Ερχόμενοι στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο “άκουσαν το κουδούνι της λήξης” οι ΟΛΠ (+0,36%), Σαράντης (+1,19%), TITC (+0,90% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου) και αμετάβλητη η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-3,63% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με την μετοχή να βρίσκει την τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος και να κλείνει ακόμα χαμηλότερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, “στα 7,91 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, από την επανεπένδυση μερίσματος”.

Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 9,03 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη στα 7,69 ευρώ.

Και στην περίπτωση της Fourlis (-3,48%) κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο να επιστρέφει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά τα δύο “πακέτα”, συνολικά 200000 τεμ. που έγιναν στην μετοχή της Εταιρείας, με σχετικό discount σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα στα 3,985 ευρώ.

Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 3,84 ευρώ, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 3,61 - 3,56, 3,41 και 3,29 ευρώ. Στα 4,23 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, βγήκε “bid” αλλά ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ιντερτέκ (+11,65%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (-4,50%) και Autohellas (-3,76%, αλλά συνεχείς αγορές από τον βασικό Μέτοχο), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή σε Μουζάκη (-4,83%) και Cenergy (-2,52%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Παπουτσάνη (-2,93%), προσπαθούν πλαγιοανοδικά Ελλάδος (0%) και Intralot (+8,91%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Κορδέλλου (+0,79%), ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν τι επεδίωκαν οι πρωινοί αγοραστές στην Βιοτέρ (+20%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το σημερινό κλείσιμο, έστω και οριακά, χαμηλότερα των 619 μονάδων, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 664 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.

Μόνο με την υπέρβαση των 1604 (ημερήσιο “stop short”) και 1630 μονάδων, μπορεί να θεωρηθεί ότι αναβάλλεται η δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 1456 – 1426 και 1349 – 1315 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αρνητική ένδειξη και το κλείσιμο χαμηλότερα των 1524 μονάδων.

Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος υψηλότερα των 1524 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1546 και 1569 – 1571 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 619,42 μονάδες (-2,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 620,13 μονάδες (-1,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 618,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Ο τζίρος στα 40,5 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΥΤΕ απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 619,42 μονάδες (-2,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 620,13 μονάδες (-1,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 618,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Ο τζίρος στα 40,5 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΥΤΕ απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η συναλλακτική αφυδάτωση του Ελληνικού Χρηματιστήριου, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με την επόμενη κίνησή του, με το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι ισχυρότερο, αν συνεχιστεί η αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου, που κρίνεται ως μάλλον υπερβολική”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σταθερά υποτονικός καταγράφεται ο όγκος συναλλαγών στο Χ.Α. Ελαφρώς καλύτερη ήταν χθες η εικόνα στο εξωτερικό, καθώς η ανανεωμένη δέσμευση της FED για στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, καλείται να αντισταθμίσει τις αρνητικές εκπλήξεις των εταιρικών μεγεθών. Εν αναμονή σήμερα για τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Κολοσσοί της Τεχνολογίας Apple, Amazon και Alphabet. Στο εσωτερικό, ικανοποιητικά ήταν τα μεγέθη του Α΄ εξαμήνου της TITC με σημαντική βελτίωση στην τελική γραμμή (22,1 εκατ., έναντι 13,1 εκατ. ευρώ πέρυσι) κυρίως λόγω στοχευμένων πρακτικών μείωσης κόστους, αλλά και χαμηλότερου κόστους στερεών καυσίμων. Πιθανόν να ευνοηθεί η αποτίμηση στο ταμπλώ”, σημειώνει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 640 μονάδες (ΚΜΟ 20). Ανακοινώθηκε το ΑΕΠ Β’ τριμήνου στην Αμερική. Ισχυρά τα αποτελέσματα εξαμήνου της TITC, λόγω της μεγάλης αύξησης των καθαρών κερδών (+68%), παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών (+90%) και μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά €28 εκατ., σε σχέση με το 2019. Το β’ τρίμηνο ήταν πολύ δυνατό, καθώς τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα €38,2 εκατ. (+96%) και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα €64,9 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

Τελικά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να αρχίζουν να δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι στην Παγκόσμια πραγματική Οικονομία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι ήθελαν κάποιοι να μας τα παρουσιάζουν, χρησιμοποιώντας την απεριόριστη έκδοση χρήματος, για να μοχλεύονται οι Αγορές ομολόγων & μετοχών, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα αρνητικά αποκαλυπτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2ο τρίμηνου στις μεγαλύτερες Οικονομίες του Κόσμου, δείχνουν ότι η επίδραση του Covid-19 είναι βαθιά και καταλυτική στον πραγματικό ιστό της Οικονομίας.

Η πτώση -32,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2ο τρίμηνο, αλλά και -10,1% στην Γερμανική Οικονομία, αυξάνει τον βαθμό ανησυχίας όλων, για το πόσο εύκολα & γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Αν στα ανωτέρω συνυπολογίσουμε ένα σωρό απρόβλεπτους Ηγέτες, υπάρχοντα γεωπολιτικά προβλήματα που υποβόσκουν, εμπορικούς πολέμους μεταξύ Υπερδυνάμεων και την επάνοδο της πανδημίας, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε για το εγγύς μέλλον, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, προσπαθεί η Ελληνική Οικονομία να επανακάμψει στην ομαλότητα, με πενιχρά, έως τώρα, αποτελέσματα, αφού ο Τουριστικός τομέας, με στοιχεία τέλους Ιουλίου και πληρότητες περίπου 25%, συνεχίζει να αιμορραγεί.

Επιπλέον τα γνωστά Ελληνοτουρκικά προβλήματα, μπορεί προς το παρόν να εκτονώθηκαν, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι σύντομα θα επανέλθουν στο προσκήνιο δριμύτερα, επιβαρύνοντας και την επενδυτική ψυχολογία. Επισημαίνουμε ότι τα σοβαρότατα προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας, η πτώση της Τουρκικής Λίρας έναντι όλων των βασικών Νομισμάτων και ιδίως του Ευρώ, η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων, μπορεί να επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα.

Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται αχνά σημάδια αισιοδοξίας, όπως η άνοδος του Δείκτη Οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ) στο 90,8 για τον μήνα Ιούλιο, απέχουμε πολύ ακόμα από το 113,2 που βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε το lockdown. Εκτιμούμε ότι η πλήρης εικόνα για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει από τον Σεπτέμβριο.

Έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακούει μόνο τις αρνητικές ειδήσεις, ενώ στις θετικές παρουσιάζει συστηματική κώφωση, εν μέρει δικαιολογημένη, με την ρηχότητα που το διακρίνει.

Όλα αυτά συνέβαιναν την περίοδο που οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονταν κοντά, ή κατέγραφαν νέα υψηλά, έστω και με μικρό αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων. Έτσι δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί, αν οι Ξένες Αγορές ξεκινήσουν τεχνικές διορθώσεις, βοηθούμενες και από τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία.

Παρά ταύτα, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά. Έτσι οι Ελληνικοί Κρατικοί τίτλοι συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να προσπαθεί να διασπάσει την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00%.

Αντίθετα, η Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες της, όσο και στις Τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Συμπερασματικά, γίνεται φανερό ότι τα προβλήματα της Παγκόσμιας Οικονομίας δεν μπορούν να λυθούν μόνο με παροχή άπλετης ρευστότητας, η ψυχολογία των Επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και χρήζει αυξημένης προσοχής. Μια διορθωτική κίνηση στις Ξένες Αγορές για διαφόρους λόγους, θα ταλαιπωρήσει και τα Περιφερειακά Χρηματιστήρια, όπως το δικό μας, κυρίως λόγω της ρηχότητάς του, των χαμηλών όγκων και της έλλειψης ενδιαφέροντος από Ξένους Επενδυτές.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση τόσο σε οικονομικό, όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο. Σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και αμυντικούς κλάδους..

Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την φράση που έδωσε την νίκη στον Bill Clinton στις Προεδρικές εκλογές του 1992, “It’s the economy stupid”.

“Γιατί ότι και να κάνουν Πολιτικοί, Οικονομολόγοι, Τραπεζίτες και Επιχειρηματίες, οι βασικές οικονομικές αρχές δεν αλλάζουν, απλώς καθυστερούν το μοιραίο” τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. 

Τι συνέβη στις διεθνείς αγορές

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σημαντικές οι πιέσεις στην Ευρώπη, πιο ελεγχόμενη, μέχρι στιγμής, δείχνει η διόρθωση στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η υποχώρηση για το Πετρέλαιο.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Χρυσό, ακόμη πιο επιθετικό το “profit taking” στο Ασήμι, χαμηλότερα των $11000 επανέρχεται το Bitcoin.

“Βουτιά” 10,1% κατέγραψε η Γερμανική Οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. “Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να υπολογίζονται σε τριμηνιαία βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 1970”, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γερμανικής Οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% το β’ τρίμηνο.

Τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, η πτώση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Στο 7,8% “τσίμπησε” η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Τον Μάιο ήταν στο 7,7%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 7,1% τον Ιούνιο, από 7% τον Μάιο.

Κατρακύλα για την Αμερικανική Οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Κατά 12000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, φτάνοντας στο 1,434 εκατ. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones, ανέμεναν ότι θα φτάσουν το 1,45 εκατ.

Ζήτημα αναβολής των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έθεσε μέσω Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι με την καθολική επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 δεν θα είναι έγκυρες.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.254 συμβόλαια).

Στα 4.970 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.996  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.252, 1.062 για τον Αύγουστο και 190 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.489) κινήθηκε μεταξύ 1.487 και 1.520 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.265), Alpha Bank (11.239), Πειραιώς (3.537), ΔΕΗ (1.143), TITC (131), Εθνική (5.644), MIG (205), Μυτιληναίο (189), ΟΠΑΠ (221), ΓΕΚ (128), Ελλάκτωρα (662), Ιντρακόμ (130), Lamda Development (221), ΟΤΕ (204).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.086, MIG 41.613, Alpha Bank 94.853, Εθνική 32.339, Πειραιώς 13.880, Ελλάκτωρα 10.676.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,58%

2020-07-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.395.559 τεμ. (17.380.559), ΔΕΗ 5.829.696 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.390.593 τεμ. (1.390.593), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v