Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες κάτω από τις 620 μονάδες

Διατηρείται το πτωτικό τέμπο για τον Γενικό Δείκτη παρά την ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές. Στις τράπεζες επιμένουν οι πωλητές, αρνητικά πρόσημα για Aegean, ΔΕΗ, Motor Oil. Σε θετικό έδαφος ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες κάτω από τις 620 μονάδες

Ούτε σήμερα. Για τέτοιο χάλι μιλάμε, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να απαξιώνεται για ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση. Νισάφι πια...

Παρά τη θετική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, τα futures στη Wall Street, στην εγχώρια, μία από τα ίδια, πάλι με τις τράπεζες.

Σε συγχρονισμό με Φρανκφούρτη, Μιλάνο (ως προς την τάση) η Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν τις 12:30, οπότε και εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος. Εκτοτε και μέχρι πριν λίγο, σταθερά στο μείον, με τον τζίρο σε χαμηλότερα επίπεδα και από χθες.

Το άξιον αναφοράς; Ενώ τα κύρια χρηματιστήρια (Φρανκφούρτης, Μιλάνου, Παρισιού κ.α.) συνέχιζαν ανοδικά παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη (δεύτερο τρίμηνο), μόνο στην Αθήνα ξεκίνησαν πωλήσεις. Από τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, για να διευρυνθούν στο σύνολο των blue chips.

Ούτε καν για τα προσχήματαμ -τέλους μηνός- ούτε για την «τιμή των όπλων» στο χειρότερο (ως προς την απόδοση) χρηματιστήριο διεθνώς άρκεσαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές, για να χαθούν άλλα 450 εκατ. από την «αφυδατωμένη» χρηματιστηριακή αξία τους. Στις 302,27 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, ακριβώς πάνω στην έσχατη στήριξη για τους long και οριακά πριν κλείσουν τα τελευταία stop losses για τους αγοραστές.

Στο 17,06% οι απώλειες μηνός, στο 65,88% (!) από την αρχή του έτους ο κλαδικός δείκτης. Και όμως βρέθηκαν... αρμόδιοι, οι οποίοι προ μηνός ενίσχυσαν τη βαρύτητα στάθμισης ενός κλάδου που έχει προσαρμοσθεί δύο φορές (reverse split) για να μη... μηδενιστεί.  Προφανώς αυτοί θα ξέρουν.

Ομως πέραν των τραπεζικών, αποθαρρυντική είναι η εικόνα για το (σχεδόν) σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με μόλις 4 μετοχές να διασώζονται, 5 μαζί με την Εθνική, που σώζει την παρτίδα για τον κλάδο.

Στην περιοχή των 615 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, ενδεχόμενη απώλεια και των 619 μονάδων (σε εβδομαδιαίο) δίνει σήμα short για τις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου. Για να δούμε: στηρίξεις στις 612-600 και 595 και αντιστάσεις στις 626 και 639 για τον ΓΔ.

Από τις μετοχές του δείκτη, Τέρνα Ενεργειακή στα 10,82 ευρώ, ΟΤΕ στα 12,57, Jumbo στα 16,55 και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,077 ευρώ.

Απογοητευτική η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, αδύναμο το διάγραμμα, με πωλητές στα 7,70 ευρώ.

Σταθερά προβληματική -τεχνικά- η Alpha Bank στο 0,5168, σταθερά κατηφορικά η Eurobank στο 0,3543 ευρώ.

Συγκριτικά -με την αγορά- πιο ικανοποιητική τάση για TITC (11,18), Coca Cola (22,40), EXAE (2,965).

Στις 32/54 οι ανοδικές/πτωτικές, στα 19,9 εκατ. ο τζίρος στις 15:00. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v