Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πιέζουν τον Γενικό Δείκτη

Πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και σε συνδυασμό με τις πωλήσεις στην Coca Cola βάφουν με κόκκινο τον Γενικό Δείκτη. Σε ρόλο αντίβαρου λειτουργούν ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πιέζουν τον Γενικό Δείκτη

Ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "μάχη" για να μην χαθούν και οι 610 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο ίδιο έργο, στην ίδια... κωμωδία -καλύτερα- θεατές για ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση στην "ρηχή" αγοράς μας, όπου (κυρίως) λόγω των τραπεζών δεν μπορεί να συγχρονισθεί με τις διεθνείς, να δοθεί μία "ανάσα" για τους long.

Εως 2% για τον DAX η κίνηση προς τις 12.568 μονάδες, από τις 3.280 μονάδες "δείχνουν" τα futures στην Wall Street σε έναν ανοδικό συγχρονισμό των αγορών. Αυτά εκτός, γιατί εντός η κατάσταση παραμένει αποκαρδιωτική. Απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος- ενδεικτικός ο τζίρος των μόλις 13,9 εκατ. ευρώ (*)- σταθεροί πωλητές τα 2-3 funds που παραμένουν εντός παιδιάς και αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί και διαχειριστές.

Στην περιοχή των 615 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.485-1.480 ο FTSE25 και χαμηλότερα των 300 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Προσπάθεια αντίδρασης για τον πολύπαθο κλάδο, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, αλλά με την Coca Cola διορθώνοντας 2% να βαραίνει στην διαμόρφωση των δεικτών. Μέχρι τις 11.40' διάρκεσε η αναλαμπή για τις τραπεζικές, καθώς σε εκείνο το σημείο "γύρισε" αρνητικά. Από τις 305,31 στις 294,83 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με τις ρευστοποιήσεις να ξεκινούν από την Alpha Bank και, σχεδόν άμεσα, να εκτείνονται σε Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Στο 62% η διόρθωση για τον ΔΤΡ από την αρχή του έτους, πάνω από 20% στο διάστημα που η βαρύτητα στάθμισης των 4 συστημικών ενισχύθηκε κατά (περίπου) 20% σε σχέση (κυρίως) με Coca Cola και ΟΤΕ.
Στο ίδιο διάστημα (μηνιαίο) η διόρθωση για τον 25άρη διαμορφώνεται στο 7% καταδεικνύοντας την αδυναμία των τραπεζικών έναντι των blue chips. Τουλάχιστον σήμερα, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές-σηματωρούς, με αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί από χαμηλότερες τιμές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΠΑΠ, που μετά την διόρθωση της τελευταίας εβδομάδος σήμερα αντιδρά προς τα 7,91 (3,67%). Στα 3,90 (1,80%) η ΔΕΗ με το διάγραμμά της να διατηρεί την long τάση του.

Με αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,88), Mytilineos (7,85), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,091), ΤΙΤΑΝ (11,26), ΑΔΜΗΕ (2,215), Sarantis (8,50) κ.α σώζοντας την παρτίδα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις 42/44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με τις Performance, Ιλυδα, Lykos, Alumil, Μοτοδυναμική, Πλαστικά Θράκης, ElvalHalcor, Frigoglass.

(*) στις 14.45' .

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v