Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν ελπίδες στους αγοραστές

Οι μεγάλες ζημιές της εγχώριας αγοράς τους τελευταίους μήνες και η αδυναμία αντίδρασης προβληματίζουν τους επενδυτές. Βαρίδι παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Ποιες μετοχές ευνοούνται στην συγκυρία και κάνουν τη διαφορά.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν ελπίδες στους αγοραστές

Στην Wall Street ο Nasdaq μπορεί να επέστρεψε στα ρεκόρ, σε αρκετά ευρωπαϊκά μπορεί να επανήλθαν οι αγοραστές, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές διατήρησαν το προβάδισμα.

Με νέες απώλειες, στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, τον Γενικό Δείκτη στις 615,07 (-0,41%), τον FTSE25 στις 1.479,09 (-0,44%), με "βαρίδι" σταθερά τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη να συνεχίζει την διόρθωση του, με 1,33%, στις 298,83 μονάδες. Για τον κλάδο, η Πειραιώς ανοίγει σήμερα την αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με τη μετοχή στα 1,15 ευρώ.

Συναλλαγές, στα μετριότατα επίπεδα της εποχής, όχι πως τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν καλύτερες και το 90% του τζίρου να πραγματοποιείται σε μία 10άδα εισηγμένων/μετοχών. Αναπόφευκτο το stock picking, με αρκετές μετοχές εταιρειών από μεγάλη έως μικρή κεφαλαιοποίηση να αποδίδουν, συγκριτικά, καλύτερα από την αγορά. Και να συντηρείται έτσι το όποιο ισχνό επενδυτικό ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις, μίνι- ανασχηματισμό όπως σημειώνει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Περισσότερο διορθωτικού χαρακτήρα αλλαγές, που έχουν ήδη προεξοφληθεί και ελάχιστα "ακουμπούν" την χρηματιστηριακή αγορά. Τουλάχιστον άμεσα και σε τρέχοντα χρόνο.

Στις επενδύσεις, που υπόσχονται αποδόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, εστιάζει η JP Morgan, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, με εμφανή την απόκλιση ΗΠΑ- Ευρώπης σε βάρος της δεύτερης. Το ΧΑ ούτως ή άλλως είναι ουραγός μεταξύ των ευρωπαϊκών, τελευταίο απ' όλα τα διεθνή, εγκλωβισμένο σε επίπεδα που υπολείπονται, σχεδόν, 32% από το μέσο όρο 52 εβδομάδων. Με τον τραπεζικό κλάδο στο μείον 62% την ίδια περίοδο.

Αναπόφευκτες οι επί μέρους κινήσεις, οι επιλεκτικές κινήσεις από traders και επενδυτές και με βάση την βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς από τον 25άρη ξεχωρίζουν: ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ μπορεί να κάνουν την διαφορά: ΟΤΕ, Mytilineos, TITC, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis ενώ ένα από τα κλειδιά της τάσης είναι η Coca Cola. Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα, στα 22,15 ευρώ ο τίτλος (με μείον 2,16% εχθές) ενώ ακολουθούν, την Πέμπτη Εθνική (1,112 με 0,04%) και ΟΤΕ (12,30 με μείον 1,60%). Πιθανόν να επηρεαστεί ανάλογα η τάση για τον FTSE25, συνακόλουθα για τον ΓΔ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v