Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες… ανάτασης στο Χρηματιστήριο

Με πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών η εγχώρια αγορά προσπαθεί να αποκτήσει κατεύθυνση και να ακολουθήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές. Οριακές οι μεταβολές για τα περισσότερα blue chips και τις τραπεζικές μετοχές.

Προσπάθειες… ανάτασης στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακόμη μία προσπάθεια των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών να απεγκλωβιστούν από τα χαμηλά των 610 μονάδων.

Εταιρικά αποτελέσματα, στοιχεία για τη μεταποίηση συντηρούν για δεύτερη, συνεχόμενη, συνεδρίαση την ανοδική τάση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι με την προσοχή στραμμένη και στην σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

Στα καθ' ημάς, για άλλη μία φορά επιχειρείται να δημιουργηθεί μία στοιχειώδης συναλλακτική δραστηριότητα, να κινηθεί λίγο η αγορά, να συγχρονισθεί με τις διεθνείς σε μία προσπάθεια να βγει από το...τέλμα που παραμένει εγκλωβισμένη, για σχεδόν 4 μήνες. Προϋποθέσεις για κάτι θεαματικό δεν υφίστανται, ούτε και αφορμές που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν επενδυτικές δυνάμεις και αγοραστές, καν προς τις 650 μονάδες. 

Στις 615-618 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 1.482 ο FTSE25 και στον τραπεζικό κλάδο οι επενδυτές ξεκινούν μεν με διάθεση για αγορές αλλά τις τελευταίες ημέρες η συνέχεια εκτυλίσσεται με τον έλεγχο στους πωλητές. Στις 300 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών και θα έλεγε κάποιος, πως προτεραιότητα δίνεται στο πως θα αποφευχθεί μία περαιτέρω διόρθωση και εκ νέου δοκιμασία των ιστορικών χαμηλών, στις 263,25 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες προεξοφλούν πως η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών δεν θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της εικόνας και κυρίως του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων με συνέπεια να μην αναμένουν κάτι περισσότερο από μία ισχνή ανοδική διόρθωση, το πολύ προς τις 330 μονάδες. Δεν συντρέχουν λόγοι, δεν δίνονται αφορμές με τα short funds να βγαίνουν κερδισμένα στην διάρκεια του 7μηνου. Πάνω από 60% η πτώση του κλάδου, σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ η απώλεια (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) από τα "υψηλά έτους" του ΔΤΡ, στις 924,17 μονάδες.

Επίσης προτεραιότητα των επενδυτών είναι η διατήρηση της ελεγχόμενης διόρθωσης συγκεκριμένων blue chips, όπου εκδηλώνεται προσφορά από τα μέσα Ιουλίου και οι επιλεκτικές κινήσεις. Σε στενό εύρος τιμών και γνώμονα, από αύριο, και τα οικονομικά αποτελέσματα. Κατ' αρχήν για Coca Cola στη συνέχεια για ΟΤΕ κ.λ.π
Στα μόλις 2,8 εκατ. ο τζίρος (στις 11.18' ) με ενδεικτικό το ότι ακόμη και σε μετοχές του δείκτη οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες τεμάχια (Aegean, Jumbo, Furlis) στη δε μετοχή του ΟΛΠ δεν ήταν, καν, 10 τεμάχια. Στα 22,20 η Coca Cola, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ομίλου, αύριο, στα 12,41 ο ΟΤΕ που ανακοινώνει μεθαύριο.

Από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνεται το (συγκριτικό πάντα) πλεονέκτημα που έχει η Εθνική, στα 1,12 ευρώ η τιμή της μετοχής.

Στα blue chips, στα 7,855 η Mytilineos, στα 8,61 η Sarantis, στα 1,113 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 2,23 ο ΑΔΜΗΕ.
Medicon, Παπουτσάνης, ΚΛΜ, Ελτον, Entersoft ξεχωρίζουν, συγκριτικά πάντα, από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v