Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβγαλε αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος

Ο ΓΔ αναρριχήθηκε στις 628 μονάδες με τον τζίρο όμως να μην αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 7%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Εβγαλε αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,93%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε χρεωθεί με επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, με αθροιστικές απώλειες 15,2% και η υποχώρηση του δεύτερου με κλείσιμο χαμηλότερα των 300 μονάδων, που επανέφερε στο τραπέζι τα πλέον αρνητικά σενάρια, επόμενο ήταν να φέρει αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως ο τζίρος που συνόδευσε τη σημερινή συνεδρίαση, μάλλον ενέτεινε, παρά καθησύχασε τις υφιστάμενες ανησυχίες.

Θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ήταν καθαρά ανοδική, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, όμως η συναλλακτική απονεύρωση είναι αυτή που συνεχίζει να προβληματίζει εντονότατα τους Εγχώριους Επαγγελματίες, όπως και η καθίζηση του ενδιαφέροντος για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, πιθανότατα γιατί οι πιο συντηρητικοί Επενδυτές έχουν επιλέξει την αποχή και την αυξημένη ρευστότητα, περιμένοντας να αυξηθεί η ορατότητα στα κρίσιμα μέτωπα (Τουρισμός, νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω Τουρκίας, διαφαινόμενη δριμεία επιστροφή της πανδημίας), αλλά και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των Εισηγμένων, στα οποία θα είναι πιο ευδιάκριτες οι επιπτώσεις από το lockdown.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα, δημιουργεί, εκ νέου, σκεπτικισμό στους ενεργούς traders, που δείχνουν ιδιαίτερα διστακτικοί να αυξήσουν το ρίσκο τους στην Εγχώρια Αγορά.

Από την άλλη, τα Ξένα χαρτοφυλάκια, συνεχίζουν να απέχουν επιδεικτικά από την Εγχώρια Αγορά και όποτε επανεμφανίζονται, συνήθως είναι από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών και παραμένει κοινό μυστικό, ότι με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Στην κόπωση της ψυχολογίας παίζουν ρόλο και τα συνεχιζόμενη αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού, που αναφέρονται σε μία χρονιά “οριστικά χαμένη”, αλλά και οι εκτιμήσεις οικονομικών Παραγόντων, για δύσκολο επερχόμενο Φθινόπωρο και Χειμώνα. Παράλληλα, η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δείχνει ότι η Εγχώρια Αγορά προεξοφλεί νέο κύμα “κόκκινων” δανείων, το οποίο θα φανεί μόλις λήξουν τα moratoria και τεράστια προβλήματα επιβίωσης για τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις.

Όμως προς τι η σημερινή Τραπεζική ανάταση, με το σύνολο των ενεργών traders να βλέπουν το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και μάλιστα με ιδιαίτερα αξιοσημείωτα κέρδη;

Αν δεν ισχύουν οι διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η επόμενη ετυμηγορία του MSCI (12/8) δεν θα φέρει νέες εκροές στον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, λόγω νέας μείωσης των σταθμίσεων, κάτι που φοβόταν η Εγχώρια Αγορά, τότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι και η σημερινή, εντυπωσιακή, Τραπεζική αντίδραση, θα αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια.

Σημαντικές οι βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν οκτώ τίτλους του FTSE25 στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Πλάγιας κίνησης συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,032%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, που σήμερα “φιλοτιμήθηκε” να δώσει μία πρώτη ανοδική αντίδραση, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+7,01%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+7,90%), Eurobank (+6,29%) και Πειραιώς (+8,26%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 296,58 (-0,75%) και 316,16 μονάδων (+5,8%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 315,09 και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 320,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,16%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +7,16% είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 16/6 (+7,22%).

Όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 344 (ημερήσιο “stop short) και ακόμα καλύτερα χαμηλότερα των 370 μονάδων, όλα τα αρνητικά σενάρια παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα συνηγορεί για το επιλεκτικό ενδιαφέρον των λίγων αγοραστών, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΔΕΗ (-0,41%), ΕΥΔΑΠ (-0,45%), Lamda Development (-0,35%), Motor Oil (-0,71%) και TITC (-0,35%).

Ασφαλώς και ξεχώρισαν θετικά το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Τέρνα Ενεργειακή (+1,82%), αλλά και το +6,31% για την μετοχή του Ελλάκτωρα (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω φημών για τοποθετήσεις από Ξένο χαρτοφυλάκιο, που έχει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο).

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα δείχνει διαθέσεις ανοδικής διαφυγής από το εύρος 1,10 – 1,19 ευρώ. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο πάνω από τα 1,19 ευρώ, θα σηματοδοτήσει νέα υψηλά 5 μηνών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,36 και 1,968 ευρώ. Στα 1,03 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Για θετικά μηνύματα, αλλά αβέβαιες εξελίξεις κάνει λόγο η Jumbo (+0,18%), η οποία γνωστοποίησε τα στοιχεία για τις πωλήσεις της, κατά τη διάρκεια του επταμήνου. Από τον Μάιο, όταν άρχισε η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, βελτιώθηκαν βαθμιαία και οι πωλήσεις της Εισηγμένης, η οποία, ωστόσο, τονίζει πως “δεν μπορούν ακόμα να βγουν βάσιμα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς”.

Από τις λίγες μετοχές που δείχνουν αξιοσημείωτες αμυντικές αντοχές. Η μετοχή άφησε πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 16,28 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 17,20 – 17,41 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 17,17 ευρώ.

Με αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών, ταλαιπωρείται ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+1,36%), αν και πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα βγήκε λίγο πιο αξιοπρόσεκτο “bid”.

Όσο η μετοχή παραμένει χαμηλότερα των 2,315 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ο πρώτος λόγος για την διαμόρφωση της τάσης, παραμένει στα χέρια των “sellers”, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 2,17 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,03 – 2,01 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Παπουτσάνη (+2%), Άβακα (+2,67%) και ΚΛΜ (+3,14%), αξιοπρόσεκτο “bid” στα 1,65 ευρώ για την BriQ (+3,41%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+3,82%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Πλ. Θράκης (+2,49%), Autohellas (+5,85%), Quest (+2,63%) και ΟΛΘ (+3,32%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+0,49%, αλλά το σημερινό “bid” δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πειστικό), στις 13/7 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Σπύρου (-0,89%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην ΕΛΧΑ (-1,64%), προσπάθεια αναστροφής του προβληματικού διαγράμματος για την Ευρ. Πίστη (+1,48%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Δομική Κρήτης (-12,24%), δεν πάει άμεσα για μετάταξη στην Κύρια Αγορά η Performance Technologies (-5,74%) και οι “γρήγοροι” αναμένεται να αποχωρήσουν, ενώ ίσως αξίζει προσοχής το σημερινό +9,48%, με ταυτόχρονο “στέγνωμα” της προσφοράς, για την Βιοκαρπέτ, μετά την τελευταία επιχειρηματική είδηση – εξέλιξη.

Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 664 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 1604 μονάδων, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα είναι να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι χαμηλοί όγκοι αναμένεται να συνεχίσουν να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Αγοράς. Καθώς πλησιάζουμε την κορύφωση της Καλοκαιρινής περιόδου, είναι πιθανές μόνο μικρές αποκλίσεις, κυρίως λόγω τεχνικής αντίδρασης. Στις Αγορές του εξωτερικού, το Δολάριο ανέκτησε έδαφος μετά τα θετικά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, τα οποία έκαναν τους Επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από τις ευρύτερες ανησυχίες για τον κορωνοϊό, οδηγώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της. Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης δεν εμποδίζει τη Wall Street να συνεχίζει να καταγράφει ανοδικές επιδόσεις, με τον Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, ελέω της πτήσης των Τεχνολογικών Κολοσσών, αλλά και την Ευρώπη να ακολουθεί. Στον αντίποδα, τα Τραπεζικά ‘βαρίδια’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συνεχίζουν να επιδεινώνουν την τεχνική του εικόνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποχώρηση του ΓΔ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 620 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα β’ τριμήνου και η CCH αύριο. Η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,09/μετοχή. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Μοτοδυναμικής, όπως αναμενόταν, λόγω της Sixt. Ο κύκλος εργασιών της Sixt υποχώρησε κατά 61% σε ετήσια βάση, στα €3,7 εκατ. και οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €4,3 εκατ. Οι πωλήσεις Porsche και Yamaha ενισχύθηκαν οριακά κατά 1% σε ετήσια βάση και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €760.185 (+86%)”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, συνεχίζει να κινείται το Χ.Α. Τα μεγέθη της Μεταποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, ήταν ενθαρρυντικά για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, καθώς κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, η αντίστοιχη μέτρηση για την Ελλάδα εμφανίστηκε χαμηλότερη από εκείνη του Ιουνίου (48,6 τον Ιούλιο, έναντι 49,4 τον Ιούνιο). Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των Δεικτοβαρών (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΠΕΙΡ) Εισηγμένων, που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Όλες οι μεγάλες Οικονομίες του Πλανήτη, κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις στο 2o τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με την ύφεση των ΗΠΑ να φτάνει το -33% και να είναι υπερδιπλάσια εκείνης των Χωρών της Ευρωζώνης που έφτασε το -15,1%, εξέλιξη που ενδεχομένως σχετίζεται με τον αυξημένο βαθμό εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Οικονομία σε σχέση με την περισσότερο κλειστή Αμερικανική Οικονομία, όπου η Ιδιωτική κατανάλωση έχει αυξημένη συμμετοχή, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της τουριστικής Ισπανίας υποχώρησε κατά 22,1%, προϊδεάζοντας για ανάλογη επίδοση και από την Ελλάδα, όταν θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, στις 4 Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση, ωστόσο, καταγράφεται από την Κίνα, που κατέγραψε θετική επίδοση κατά 3,2% στο 2ο τρίμηνο, καθώς τα παρεμβατικά πακέτα πέτυχαν να θέσουν σε επανεκκίνηση τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, της Κινεζικής Οικονομίας.

Ωστόσο, η καταγραφή της ύφεσης για την Παγκόσμια Οικονομία, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, που αναστέλλει την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στο 3ο τρίμηνο, δεν έχει εμποδίσει τη διατήρηση των υψηλών επιδόσεων χρηματιστηριακών δεικτών στις μεγάλες Αγορές, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Μάλιστα στη Wall Street, η αναρρίχηση των μετοχών των Τεχνολογικών Κολοσσών της Microsoft, της Alphabet, της Amazon, του Facebook και ιδιαίτερα της Apple, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά ρεκόρ τον δείκτη Nasdaq.

Έτσι, έχει διαμορφωθεί στις Αγορές ένα σκηνικό δύο ταχυτήτων, καθώς η νέα κανονικότητα έχει ευνοήσει τα μεγέθη ενός μικρού αριθμού Εταιρειών με τεχνολογικά χαρακτηριστικά, ενώ έχει πλήξει λιγότερο, ή περισσότερο τις υπόλοιπες Εταιρείες με την εξαίρεση ίσως Εταιρειών από κλάδους με ανελαστική εισοδηματική ζήτηση (Τρόφιμα και Φάρμακα κυρίως).

Η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να πλήττεται, καθώς η προοπτική ισχυρής ανάκαμψης από τον Τουρισμό δεν δικαιώνεται, τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, όσο και λόγω της ύφεσης στις Χώρες από τις οποίες έρχονται οι Επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, ο ανασχηματισμός του Οικονομικού Επιτελείου αποσκοπεί στην οργανωτική αναβάθμιση της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την απορρόφηση των κονδυλίων ύψους €32 δισ., που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Στον ίδιο στόχο αποσκοπεί και η έκθεση Πισσαρίδη, που εστιάζει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, να εισαχθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να δρομολογηθούν ενέργειες, ώστε να γίνει φιλικότερο το επενδυτικό περιβάλλον.

Χωρίς υπερβολή, είναι ή ώρα που “όλα πρέπει να αλλάξουν”, αφού Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €70 δισ. (τα 2 ΕΣΠΑ, οι επιχορηγήσεις, οι δημοσιονομικές εκταμιεύσεις και τα δάνεια) για την επόμενη 7ετια θα εισρεύσουν στην Ελληνική Οικονομία, μόνο εφόσον προηγηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός σοβαρού παραγωγικού μετασχηματισμού και μια διαφορετική Δημόσια Διοίκηση για να τον δρομολογήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του και δεν συγχρονίζεται με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων ημερών οδήγησε τον ΓΔ κάτω από τις 620 μονάδες, με τη συναλλακτική αφυδάτωση να συνιστά μόνιμο χαρακτηριστικό.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι σε μόνιμη αδυναμία, καθώς ισχυρά χαρτοφυλάκια επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν σημαντικό αριθμό τίτλων, ενέργεια που προβληματίζει, καθώς δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις που να το δικαιολογούν, ενώ αντιθέτως οι διεργασίες για τις τιτλοποιήσεις συνεχίζονται, το moratorium αποτρέπει επί του παρόντος την καταγραφή νέων NPLs και η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται.

“Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες και η άρση της αβεβαιότητας, όπως τη διαμορφώνει η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, αλλά και η χαμηλή ορατότητα των γεωπολιτικών δεδομένων, για να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον, με στόχο την επαναφορά του ΓΔ προς τις 650 μονάδες”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, θετικά ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Ασήμι, χαμηλότερα των $11200 κινείται το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι “η ανάκαμψη της Αυστραλιανής Οικονομίας, είναι πιθανό να είναι γεμάτη αναταράξεις"

παραγγελίες για Αγαθά που παράγονται στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 6,2%, μετά από άνοδο 7,7% τον Μάιο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο των παραγγελιών κατά 5% τον Ιούνιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 627,45 μονάδες (+2,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 627,15 (+1,96%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 628,53 (+2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 628,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,18%.

Ο τζίρος στα 33,3 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ και ΕΕΕ και με το θετικό η TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----XΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.299 συμβόλαια).

Στα 4.466 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.421 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 466, 380 για τον Αύγουστο και 86 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.513) κινήθηκε μεταξύ 1.474,75 και 1.513,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.689), Alpha Bank (8.028), Πειραιώς (3.498), ΔΕΗ (151), Lamda Development (119), Εθνική (3.477), MIG (937), ΟΠΑΠ (137), ΓΕΚ (172), Ελλάκτωρα (1.589), Μυτιληναίο (126), TITC (122).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.014, MIG 42.366, Alpha Bank 92.947, Εθνική 32.742, Πειραιώς 14.066, Ελλάκτωρα 10.398.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                      NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,58%

2020-07-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.339.125 τεμ. (17.395.559), ΔΕΗ 5.829.042 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.390.493 τεμ. (1.390.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v