Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρύ κόστος στον ΓΔ από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Στις 615 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να είναι υποτονικές. Πιέσεις εκδηλώνονται τόσο στα Blue chips όσο και στον τραπεζικό κλάδο, οποίος μετρά πτώση άνω του 4%. Μόνη αντίσταση από την Τέρνα Ενεργειακή.

ΧΑ: Βαρύ κόστος στον ΓΔ από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ανοδικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και futures στην Wall Street. Αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών μίνι
sell off, αυτή την φορά τις νέες απειλές Ερντογάν. Με συναλλαγές αξίας 22 εκατ. ευρώ εξαϋλώνεται χρηματιστηριακή αξία, σχεδόν 1 δισ ευρώ καταδεικνύοντας για ακόμη μία, πολλοστή, φορά την "γύμνια" των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, συνακόλουθα την ευκολία που άγεται και φέρεται η "ρηχή" αγορά μας από 3-4 μέτριας δυναμικότητας ξένα funds.

Εάν οι short έψαχναν αφορμές για να κάνουν παιχνίδι και μάλιστα εύκολα οι νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν(*) ήρθαν μετά από μία εβδομάδα ικανοποιητικής αντίδρασης, μίας ανοδικής διόρθωσης ενός ευρύτερου μέρους του χρηματιστηριακού ταμπλό. Από τραπεζικές και blue chips μέχρι επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.

Με πτωτικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης και διόρθωση, σχεδόν, 2% από τα πρώτα 5' με μόλις 1,5 εκατ. με συνέπεια την εξ' αρχής υποτιμητική κερδοσκοπία ακόμη και σε υγιείς εισηγμένες. Στις 615 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 2,65%, στις 1.479 με 2,66% ο 25άρης και αποκαρδιωτική εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο. Στις 297 με 4,52% ο ΔΤΡ, την ώρα που η τουρκική λίρα "λιώνει" υπό το βάρος των ισοτιμιών του δολαρίου και του ευρώ.

Περαιτέρω απαξίωση για τον τραπεζικό κλάδο, με τους ομίλους σε τιμές distress με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, συνολικά για τον κλάδο.

Πωλητές και στην πλειονότητα των blue chips, με πωλητές περισσότερο εγχώριους παρά ξένους ακυρώνοντας έτσι το επιχείρημα πως τάχα πωλούν (κυρίως) ξένα funds λόγω των εξελίξεων στο "ελληνο-τουρκικό".

Μάλιστα όποιος βασικός μέτοχος, επιχειρηματικός-επενδυτικός πόλος θέλει να προστατέψει τα συμφέροντα του, την (από)τίμηση της εταιρείας το αποδεικνύει έμπρακτα. Και η εξαίρεση έχει όνομα: Τέρνα Ενεργειακή, με αγοραστές υψηλότερα και στα 11,96 πιάνοντας νωρίτερα και τα 12,40 ευρώ που προφανώς είναι ακόμη ένα ιστορικό υψηλό για τη μετοχή. Και κεφαλαιοποίηση, κοντά στα 1,4 δισ.

Ο λόγος για εξαιρέσεις, με συγκριτικά ανθεκτικούς τίτλους όπως της Sarantis, TITANC από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

(*) όλο αυτό με τον Ερντογάν αρχίζει και παραπέμπει στην παροιμία του "βοσκού με τον λύκο", νισάφι πια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v