Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε Αιγαίο και... κορωνοϊό

Με ανοικτά μέτωπα ξεκίνησε η εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ταμπλό της εγχώριας αγοράς. Αναμένεται και μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω θέρους. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται η προσοχή.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε Αιγαίο και... κορωνοϊό

Δύσκολη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω επιβάρυνσης της κατάστασης στο μέτωπο του κορωνοϊού και των νέων προκλήσεων της Αγκυρας. Από τις 632,63 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη η εκκίνηση της εβδομάδος, με τους long να έχουν στα υπέρ τους το θετικό πρόσημο της τελευταίας εβδομάδος, όπως και το ότι αυτό επιτεύχθηκε με την παράλληλη συνδρομή τραπεζικών και blue chips.

Στις 1.519,15 μονάδες ο FTSE25, στις 311,71 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο να θεωρείται ο ρυθμιστής της τάσης και για αυτή την εβδομάδα. Κύκλος 5 συνεδριάσεων, που είθισται να πραγματοποιούνται με χαμηλές συναλλαγές, ανάλογο τζίρο ήδη ο ημερήσιος μέσος όρος έχει μειωθεί στα 30 plus από την τελευταία εβδομάδα που με βάση την ειδησεογραφία και τις αναμενόμενες εξελίξεις κατά πάσα βεβαιότητα θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Χωρίς κάτι σημαντικό να αναμένεται ή να προγραμματίζεται για αυτές τις συνεδριάσεις μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των λιγοστών ενεργών traders και επενδυτών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να παρουσιάζει, από νωρίς, ποιες είναι οι θέσεις των ξένων στο χρηματιστήριο και τις εισηγμένες.

Με σταθερή την, μικρή έστω σε κάποιες συνεδριάσεις, υπερίσχυση των πωλητών έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μίας ουσιαστικής προσπάθειας από την πλευρά των αγοραστών, συνακόλουθα μία πειστική υπέρβαση των 650/660 μονάδων. Συνεπώς το ζητούμενο είναι εάν και σε ποια περιοχή από τις 630 και χαμηλότερα θα μπορούσε να δημιουργηθεί βάση στήριξης για αυτή την εβδομάδα.

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τα κρούσματα και την Εύβοια, σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, προβλήματα στα οποία προστίθεται η νέα τουρκική πρόκληση: με την έκδοση Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέϊς, μετά από το σύντομο διάστημα άμβλυνσης της έντασης. Ωστόσο, όσον αφορά στο τελευταίο η παράμετρος "ελληνο-τουρκικά" έχει υπεισέλθει εδώ και εβδομάδες στην ατζέντα των επενδυτών, και κατά πως φαίνεται θα μείνει υψηλά, με μικρές αυξομειώσεις για εύλογο διάστημα ακόμη.

Υπό το βάρος αυτών, δύσκολα θα μπορούσαν οι long να προσβλέπουν σε μία πιο συντονισμένη αγοραστική προσπάθεια ικανή να οδηγήσει στον απεγκλωβισμό των δεικτών από τα στενά εύρη διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων.

Αναπόφευκτα οι όποιες ενέργειες των επενδυτών θα περιοριστούν, και πάλι, σε επί μέρους μετοχές από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία. Μάλιστα, από την στιγμή που δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές με αφορμή την 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI οι συνεδριάσεις προοιωνίζεται πως θα κυλήσουν περισσότερο διαδικαστικά παρά ουσιαστικά.

Συγκριτικά περισσότερο ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάσει ο ΟΠΑΠ λόγω της διαπραγμάτευσης 6,718 εκατ. νέων μετοχών, την Τετάρτη, τίτλοι που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος. Στα 8 ευρώ η μετοχή.

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο μετοχών διαμορφωμένη long τάση έχουν Coca Cola (23,49), OTE (13), Mytilineos (8,09), Τέρνα Ενεργειακή (11,74), Ελλάκτωρ (1,14), Sarantis (8,53) αλλά και Quest (8,18), ΚΡΙ-ΚΡΙ(6,24), Intrakat (1,25).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v