Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βίαιη διόρθωση με το βλέμμα στη Μεσόγειο

Στις 617 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ακολούθησαν Μυτιληναίος, Viohalco, Aegean. Εξαίρεση στην πτώση για Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντη.

Χρηματιστήριο: Βίαιη διόρθωση με το βλέμμα στη Μεσόγειο

Ακόμη μία συνεδρίαση αρνητικής αυτονόμησης για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις πολλές, που μας επιφυλάσσει από την αρχή του έτους και κατά τα πως φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία. Αλλωστε το διψήφιο discount της αγοράς μας έναντι των ξένων διαμορφώνεται σταθερά από τα τέλη Φεβρουαρίου-μέσα Μαρτίου. Με συνέπεια μετά και το σημερινό διορθωτικό "κλείσιμο" να διευρύνεται και άλλο η "ψαλίδα".

Από την αρχή, την προσυνεδρίαση κιόλας είχαν διαφανεί οι προθέσεις των traders, αξιοποίηση- στο έπακρον- των όποιων αρνητικών αφορμών, "στήσιμο" εντολών στις τραπεζικές από μείον 2% και περισσότερο, έως και 3,5% εντολές πώλησης σε συγκεκριμένα blue chips. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η συνεδρίαση, σχεδόν αμέσως μετά το "άνοιγμα" της με πτωτικό χάσμα, από τις 627,79 μονάδες. Απώλειες σχεδόν 2% στο πρώτο 5λεπτο και συνεχώς μεγαλύτερες του σε όλη την διάρκεια, μέχρι και την τελευταία εντολή.

Τελική τιμή στις 617,33 (-2,42%) με χαμηλό ημέρας τις 613,75 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που εξελίχθηκε με τζίρο μεγαλύτερο του ημερήσιου μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδος (των 30 plus εκατ.).

Παρά την ήπια ανοδική εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων, τα futures στην Wall Street, στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι άξιον περιέργειας πως ουδεμία στιγμή εκδηλώθηκε, έστω μία προσπάθεια περιορισμού των απωλειών, λες και διευκόλυνε πωλητές - αγοραστές η διαμόρφωση των τιμών/χρημ.αξιών σε χαμηλά επίπεδα, και όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο σε ακραία απαξιωτικά.

Νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 309,57 σε χρόνο d.t κάτω από το όριο των 300 και χαμηλό ημέρας στις 296,23 μονάδες. Περί τις 30 η απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά, αλλά και αυτό λίγη σημασία έχει όταν σήμερα, μόνον ένας όμιλος- η Eurobank- αποτιμάται πάνω από το όριο του 1 δισ. Και αυτή στα μεγέθη της Τέρνα Ενεργειακής, που μετά και το νέο ιστορικό υψηλό (12,40) έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. Σημεία των καιρών, θα πείτε.

Αφορμή για τη νέα απαξίωση της αγοράς, των εισηγμένων οι ενέργειες Ερντογάν- με την έκδοση Navtex κ.λπ.- απαξίωση κόντρα στην οποία δεν φαίνεται να επιχειρεί να πάει κάποιος θεσμικός, επενδυτικός ή άλλος πόλος σχετιζόμενος με το χρηματιστήριο.

Ετσι, σχεδόν, νομοτελειακά η διόρθωση και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE25 στις 1.481,79 μονάδες. Χαμηλότερα των στηρίξεων, που είχαν τεθεί ως όρια στο προ συνεδριακό σχόλιο μας.

Με συναλλαγές/τζίρο για μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, Lamda, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Mytilineos.

Στα 0,37 (-1,33%) η Eurobank, στα 0,495 (-4,62%) η Alpha Bank, στα 1,08 (-6,17%) η Εθνική, στα 1,10 με 7,56% η Πειραιώς.

Σταθερές ρευστοποιήσεις όμως και για την πλειονότητα των μετοχών/blue chips του δείκτη, με ενδεικτικό πως με απώλειες μικρότερες του 1% καταγράφηκαν για τίτλους των: ΤΙΤΑΝ (11,20), Lamda (5,63%), Motor Oil (11,31), OTE (12,86). Ενώ για μόλις 2 η τελική τιμή ήταν θετική, για ΤΕΝΕΡΓ όπως προαναφέρθηκε (στα 12 ) και Sarantis (8,62).

Ρευστοποιήσεις και εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων για την πλειονότητα των μετοχών της μεσαίας κατηγορίας, με χαρακτηριστικά τη μόνη μία μετοχή με θετικό πρόσημο (Ευρωπαική Πίστη), το "άδειασμα" σε μετοχές της πλευράς Κόκκαλη (με μείον 11,60% στα 1,105 η Intrakat), την κατοχύρωση θέσεων σε τίτλους που είχαν αποδώσει την προηγούμενη εβδομάδα (ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης).

Στο 1/4,1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Με θετικό πρόσημο, 19 , από τις 77 με απώλειες, μεγαλύτερες για
Intralot, Intrakat, Moda Bagno, ΚΕΚΡΟΨ, Βιοκαρπέτ.

Σχεδόν 2 φορές τα λεφτά της μεταγραφής του Κώστα Τσιμίκα στην Λίβερπουλ-από τον Ολυμπιακό- η αξία των συναλλαγών. Στα 37,4 εκατ. ευρώ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v