Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νίκη για τους πωλητές με καθίζηση τζίρου

Στις 632 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ. Εντάθηκαν οι πωλήσεις μετά το μεσημέρι. Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Viohalco δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Χρηματιστήριο: Νίκη για τους πωλητές με καθίζηση τζίρου

Με εναλλαγές προσήμων και ευδιάκριτη νευρικότητα συνεχίζουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, προσπαθώντας να τιμολογήσουν την νέα αύξηση της έντασης στις Σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλους Εταίρους, τα εταιρικά αποτελέσματα και τα νέα στοιχεία από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ διατηρείται ο προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, σε πολλές Περιοχές του Πλανήτη.

Ξεκινώντας από την διαφαινόμενη αύξηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες διάταγμα, που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες τις συναλλαγές με την ΒyteDance, την Κινεζική Μητρική της εφαρμογής "TikTok".

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα και για την πλατφόρμα "WeChat" του Κινεζικού Κολοσσού Tencent.

Εν τω μεταξύ, “ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ‘αποσταθεροποιητική’ δραστηριότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο Υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ”, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που οι Υπουργοί Άμυνας των δύο Χωρών, μίλησαν από τον περασμένο Μάρτιο.

Από την άλλη η Κυβέρνηση του Καναδά χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλλει εκ νέου δασμούς 10% στο Καναδικό Αλουμίνιο και ξεκαθάρισε ότι “έχει πρόθεση να επιβάλλει με τη σειρά της, αντίμετρα ίσης αξίας”.

Με το διεθνές περιβάλλον να δείχνει αυξανόμενη νευρικότητα σε αρκετά μέτωπα, έστω και αν αυτό δεν φαίνεται στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει τους δικούς του εσωτερικούς προβληματισμούς.

Χωρίς αμφιβολία, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, μειώνει σημαντικά την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, στους τυχόν εναπομείναντες που ασχολούνται με τα καθημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., καθώς πέρα από το τομέα της Υγείας, έχει άμεση επίπτωση και στον τομέα του Τουρισμού. Ομως, το “χτύπημα” ήλθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, από τους Πολίτες, να το ξανασκεφτούν πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αιτία η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε τις Αμερικανικές Αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση “επιπέδου 3” για τη Χώρα μας. 

Στην πίεση συνέτειναν και οι δηλώσεις Ερντογάν περί συνέχισης των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, αυτό που πραγματικά έγινε θέμα στα χρηματιστηριακά γραφεία, ήταν η νέα “κατολίσθηση” του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), με τους Εγχώριους Επαγγελματίες να διερωτώνται “τι θα δούμε την επόμενη εβδομάδα, που είναι και η κορύφωση των διακοπών”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32 εκατ., όταν πέρυσι κατά το ίδιο διάστημα, έφθασε στα 64 εκατ. ευρώ.

Ούτε λόγος για αγοραστικό ενδιαφέρον από τα Ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία παρέμειναν στην πλευρά των πωλητών και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Ιουλίου 2020, “οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν, στο σύνολό τους, εκροές της τάξεως των €66,11 εκατ., ενώ οι Έλληνες Επενδυτές, εισροές €66,12 εκατ.” Σε αντίθεση με το Χ.Α., οι αγοραστές συνέχισαν να στηρίζουν τις θέσεις τους στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,007%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,43% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 2,92%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 30,99% και ο ΔΤΡ κατά 64,78%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, για την, σχεδόν, ολοκληρώτικη επικράτηση των “sellers” (μόνο ο τίτλος της Eurobank διεσώθη αμετάβλητος).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 321,02 (+0,33%) και 309,82 μονάδων (-3,17%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 310,9 (-2,83%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 311,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,58%.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η πρόσφατη αντίδραση του Τραπεζικού ταμπλώ ήταν βραχύβια και απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα, ενώ το σημερινό κλείσιμο αφήνει αρνητικές παρακαταθήκες, για τις συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Δεν αποκλείεται να ξαναδοκιμαστεί η στήριξη στις 300 – 294 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τις 273 – 263 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital Management μείωσε το ποσοστό της καθαρής αρνητικής της θέσης στην Πειραιώς, κάτω του 0,5% και δεν αναγράφεται στην κατάσταση.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά βελτιωμένη, σε σχέση με αυτή στα χαμηλά ημέρας, με θετική ημερήσια μεταβολή επέπλευσαν οι Ελλάκτωρ (+0,88%), ΟΤΕ (+0,78%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,69% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Την αύξηση της συμμετοχής του στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου “Stoiximan” σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προγνωστικών. Πλέον ο ΟΠΑΠ συμμετέχει συνδυαστικά με ποσοστό 69% στην SMGC, ενώ διατηρεί ποσοστό συμμετοχής 36,75% στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου “Stoiximan” εκτός Ελλάδος και Κύπρου, η οποία διεξάγεται υπό την επωνυμία “Betano”. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα προβεί (α) στην απόκτηση πρόσθετου έμμεσου μεριδίου 15,48% στην SMGC και (β) στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της SMGC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος του Οργανισμού κινήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, μεταξύ 7,97 (-0,87%) και 8,08 ευρώ (+0,50%), ενώ συμπλήρωσε “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και τρία κλεισίματα στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, ή οριακά ψηλότερα από αυτό.

Το ημερήσιο διάγραμμα παραμένει “short”, με “stop” τα 9,03 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 7,61 ευρώ.

Δεύτερη συνεδρίαση ήπιων απωλειών, για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (-1,11%). Η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 5,45 ευρώ, αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική αποκατάσταση του διαγράμματος, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 6,04 ευρώ, δίνει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στην ζώνη 5,15 – 5,12 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η γ.σ. στις 2/9 καλείται να εγκρίνει την αυξομείωση κεφαλαίου και την επιστροφή στους Μετόχους 0,25 ευρώ ανά μετοχή για την ΕΛΒΕ (+7,37%), η τελευταία συμφωνία με την “Zentiva” έβγαλε “bid” στην Lavipharm (+5,71%) αλλά σήμερα ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Άβακα (-3,27%) και MIG (-1,31%), ενώ μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων προσπάθησε να βγάλει αντίδραση η ΕΚΤΕΡ (+0,19%).

Αισθητή αύξηση των συναλλαγών σε Ναύπακτο (-16,55%) και Κυριακούλη (-5,98%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρ. Πίστη (-2,49%), Πλαίσιο (-4,91%) και Intralot (-4,26%), ενώ εμφανίστηκε αξιοπρόσεκτη προσφορά σε Κέκροπα (-8,06%), AVE (-2,83%), Foodlink (-3,79%), Space (-10%), Ιντρακάτ (-1,96%) και Ιντρακόμ (-5,71%).

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η επιστροφή υψηλότερα των 659 – 664 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1546 – 1571 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Ισχυρά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ, με σχεδόν αμετάβλητα (-0,4% σε ετήσια βάση) τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), αύξηση των καθαρών κερδών (107% σε ετήσια βάση) και των ελεύθερων ταμειακών ροών (+7% σε ετήσια βάση) καθώς και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €204 εκατ. σε σχέση με το 2019. Η Διοίκηση επανέλαβε τον στόχο για ελεύθερες ταμειακές ροές στα €350 εκατ. το 2020, ο οποίος φαίνεται ότι είναι εφικτός. Επιπλέον, η Διοίκηση εκτιμά ότι η πανδημία αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Ομίλου σε Ελλάδα και Ρουμανία, το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι τομείς που αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζονται είναι το B2B, οι Υπηρεσίες Κινητής, οι πωλήσεις συσκευών και το roaming. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Εθνικής ήταν καλά, με τα κέρδη μετά φόρων στα €56 εκατ. Θετική έκπληξη στα επαναλαμβανόμενα έσοδα (χωρίς τα χρημ. έσοδα), τα οποία υποχώρησαν μόλις κατά €2 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα €342 εκατ. Τα έσοδα από Τραπεζικές εργασίες (core income) υποχώρησαν κατά €14 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, παρά το lockdown και ανήλθαν σε €330 εκατ. Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά €410 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα €76 εκατ., λόγω των έκτακτων προβλέψεων ύψους €416 εκατ. που είχε πάρει στο α’ τρίμηνο λόγω COVID 19. Ο σχηματισμός νέων ΜΕΑ στην Ελλάδα παρέμεινε αρνητικός στα -€256 εκατ., από -€214 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε κατά 100 μβ στο 29,9%, με τον δείκτη κάλυψης να αυξάνεται κατά 100 μβ στο 57,2%, από τους υψηλότερους στον κλάδο. Οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά €162 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και οι καταθέσεις κατά €700 εκατ. Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην θετική έκπληξη από την μεριά των εσόδων και λιγότερο στην βελτίωση στα ΜΕΑ, αφού περιμένουμε ότι η τάση των ΜΕΑ στον κλάδο θα είναι ανοδική από το Γ΄ τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, τα καθαρά πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια (Ενσ. κεφάλαια-Αν. φόρος) διαμορφώθηκαν μόλις στα €169 εκατ. Η Διοίκηση ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι στόχος είναι η τιτλοποίηση δανείων άνω των €6 δισ. να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2021, κάνοντας χρήση των Κρατικών εγγυήσεων που προσφέρει το σχέδιο ‘Ηρακλής’. Όσον αφορά την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Διοίκηση εξετάζει όλες τις πιθανές επενδυτικές προτάσεις”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, είναι ενδεχόμενο να συμβάλει στη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου. Τα βλέμματα των Επενδυτών στρέφονται στις ΗΠΑ, καθώς το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για τον Ιούλιο. Τα ικανοποιητικά αντανακλαστικά που έδειξε το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά την υποχώρηση του ΓΔ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 650 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υστερεί, εν όψει και των αποτελεσμάτων του κλάδου. Συνολικά το τελευταίο δίμηνο ο ΔΤΡ έχει υποαποδώσει κατά 12%, έναντι του ΓΔΧΑ, ο οποίος δεν θα μπορέσει εύκολα να διαφύγει ανοδικά από το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης, χωρίς την συμμετοχή των Τραπεζών. Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, ήταν στο ίδιο μοτίβο με εκείνα της Πειραιώς. Σχετικά σταθερά ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους σε τριμηνιαία βάση (-2%), ενώ οι προβλέψεις κινήθηκαν χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 στα 76 εκατ. ευρώ (έναντι 90 εκατ. ευρώ πέρυσι) οδηγώντας τα καθαρά κέρδη στα 56 εκατ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 29,9% για πρώτη φορά”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν ανοδική, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 612 μονάδων, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Αυτό δεν επέτρεψε στις Τραπεζικές μετοχές να δείξουν ότι έχουν ξεπεράσει την κακοδαιμονία τους, αλλά πάντως αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές “έσωσαν την παράσταση” και ο Δείκτης φάνηκε ότι έχει ακόμα δυνάμεις να κινείται σε ένα αξιοπρεπές εύρος τιμών.

Το σημαντικότερο γεγονός για την Ελλάδα την βδομάδα που πέρασε, ήταν η συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο.

Με πολύ έξυπνη στρατηγική, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες, με τις στρατιωτικά ισχυρές Χώρες της Περιοχής. Αυτό απομονώνει τη Γείτονα και μειώνει τον κίνδυνο που δημιουργεί στην Ελλάδα, η υπεροπλία της.

Στο θέμα της Οικονομίας τα πράγματα δεν πήγαν καλά, καθώς ο κορωνοϊός επανακάμπτει διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ύφεση που δημιουργήθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Αμερική είναι πρωτόγνωρα, με την ύφεση να χτυπάει το 33%, χωρίς αυτό να έχει επηρεάσει αντίστοιχα το Αμερικανικό Χρηματιστήριο. Η Ελλάδα έχει επηρεαστεί λιγότερο, αλλά η Ελλάδα δουλεύει Καλοκαίρι και ήδη τα μέτρα εντείνονται, δυσκολεύοντας τους Επιχειρηματίες και τους Τουρίστες.

Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα καλό πακέτο στήριξης για την Οικονομία, αλλά όταν η Οικονομία δεν δουλεύει, η όποια στήριξη απλώς μειώνει τις άμεσες επιπτώσεις.

Το πακέτο στήριξης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την “μαύρη Οικονομία” της Χώρας, οπότε αν συνδυαστεί με μείωση φόρων και επιβαρύνσεων, αλλά και χαλάρωση της αδικαιολόγητης ακαμψίας του κανονιστικού πλαισίου για τις Επιχειρήσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει σε ένα υγιή μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, κάνοντας το “δουλεύω νόμιμα”, να συμφέρει τον κάθε Επιχειρηματία.

Όταν παίρνεις στήριξη για το νόμιμο τζίρο, δεν πληρώνεις εξωπραγματικούς φόρους και οι απαιτήσεις του Κράτους είναι λογικές, δεν υπάρχει κίνητρο να παρανομήσεις.

“Χρηματιστηριακά, όσο το Χρηματιστήριο παραμένει Τραπεζοκεντρικό και με δεδομένη τη Θερινή ραστώνη, δεν περιμένουμε πολλά. Όμως η γερή στήριξη στις 612 μονάδες έχει επιβεβαιωθεί και οι 650, ή ακόμα και οι 680 μονάδες είναι ορατές”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε, επιτέλους, την πορεία των Διεθνών Αγορών και έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη, σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί, αφού κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, καθώς ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι ΟΤΕ, CCH, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς ήταν καλά. Ωστόσο, τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια των Τραπεζών παραμένουν σε χαμηλά, ή και αρνητικά επίπεδα και τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, αναμένεται να αυξηθούν από το τρίτο τρίμηνο του έτους.

“Τα κύρια μακροοικονομικά νέα που αναμένεται να επηρεάσουν τις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιουλίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη, της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου στην Κίνα την Πέμπτη και των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου στις ΗΠΑ την Παρασκευή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Η εβδομάδα των πρώτων αναγνώσεων από τα αποτελέσματα εξαμήνου άφησε θετικό αποτύπωμα στην Αγορά, καθώς Τράπεζες, Coca Cola, TITC και ΟΤΕ άφησαν καλές εντυπώσεις, δίνοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η προσοχή ξέφυγε από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την γεωπολιτική κατάσταση, αποκτώντας πιο εποικοδομητικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις και με την βοήθεια του διεθνή παράγοντα, ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό σερί τριών θετικών συνεδριάσεων.

Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν ήταν ομοιόμορφο, δείγμα σταθερής επιλεκτικής τακτικής που επικρατεί εδώ και μήνες στην Εγχώρια Αγορά, με τις Τράπεζες να παραμένουν εκτός επενδυτικής εστίασης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την θεσμική διαχείριση που έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα διακράτησης.

Στατιστικά ο Αύγουστος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα 2/3 του μέσου όρου των συναλλαγών της χρονιάς, το οποίο μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση μέσων ημερήσιων τζίρων της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για το μήνα. Παρόλα αυτά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς, ότι οι συναλλαγές θα κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα, αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλώ, τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική εποχή συναλλαγών του Χ.Α. είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012, με 9,4 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επανήλθε στην γνωστή περιοχή του εύρους τιμών των τριών τελευταίων μηνών, δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 613 μονάδες, χωρίς όμως να βγάλει καινούργια προσφορά, που θα οδηγούσε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος διακύμανσης της εβδομάδας που πέρασε, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με μοναδική διαφορά την κατεύθυνση της τάσης.

Το φαινόμενο της εμφάνισης δύο ισομηκών κεριών (candlesticks) διαφορετικής κατεύθυνσης, ερμηνεύεται ως ένδειξη τοπικού πυθμένα (tweezer pattern) και δίνει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες, η Αγορά να ακολουθήσει την φορά της αντιστροφής.

Με την δυναμική από τα χαμηλά των 613 μονάδων ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με την διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 30 και 50 ημερών, ωστόσο η άνοδός του άφησε διαγραμματικές “εκκρεμότητες”, με την μορφή ανοδικού “χάσματος” στην περιοχή των 628 – 633 μονάδων.

Συμπερασματικά αν και οι επόμενες ημέρες δεν διακρίνονται για την δυναμική τους, οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία, με μικρό σχετικά κόστος, να επιχειρήσουν μια κίνηση προς τις 650 μονάδες.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα, με μοναδική εξαίρεση, ίσως, την ανακοίνωση για τις αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 12 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI, χωρίς ωστόσο να αναμένονται προσθήκες, ή αλλαγές. Οι συναλλαγές των αναδιαρθρώσεων θα λάβουν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις 31 Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, οι 6.718.571 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος, θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευσή τους στις 11 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθεί το μέρισμα σε όσους κατείχαν μετοχές έως και τις 20 Ιουλίου.

“Η τιμή έκδοσης των μετοχών ήταν τα 7,91 ευρώ, ενώ οι προηγούμενες τιμές έκδοσης μετοχών από επανεπένδυση μερισμάτων ήταν τα 11,26 και 9,56 ευρώ ανά μετοχή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια θετικά η Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Διορθώνει το Ευρώ, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στο Πετρέλαιο.

“Profit taking” στο Χρυσό, ακόμα πιο επιθετικά οι “profit takers” στο Ασήμι, προς τα $11600 υποχωρεί το Bitcoin.

Άνοδο κατέγραψαν οι Κινεζικές εξαγωγές τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ενώ οι Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά μόλις 0,1%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 1% που προέβλεπαν οι Αναλυτές. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα $62,33 δισ., έναντι των $42,5 δισ. που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, Μεταποίηση, Ενέργεια και Κατασκευές, αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 12,7%,  σε σχέση με τον Μάιο, ενώ οι Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 7,9%.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία έδειξαν αύξηση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,9% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο, έναντι αύξησης 7,8% που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Οι Γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,9% τον Ιούνιο σε προσαρμοσμένη βάση, έναντι αύξησης 14,4% που προέβλεπαν οι Αναλυτές. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% σε μηνιαία βάση.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 1,76 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2%, από το 11,1%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανακτηθούν 1,48 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διολισθήσει στο 10,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 641,47 (+0,14%) και 631,14 μονάδων (-1,48%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 632,82 (-1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 632,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,24%.

Ο τζίρος στα 25,3 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι “άκουσαν το κουδούνι της λήξης”, με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Επιστροφή σημαντικών πιέσεων, χαρακτήρισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.159 συμβόλαια).

Στα 4.500 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.501 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 481, 423 για τον Αύγουστο και 58 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.509,75) κινήθηκε μεταξύ 1.509 και 1.534 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 ΟΤΕ, 25.000 Εθνική, 200.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.887), Alpha Bank (5.945), Πειραιώς (2.001), ΔΕΗ (781), Εθνική (3.148), MIG (322), ΟΠΑΠ (166), Μυτιληναίο (215), ΟΤΕ (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.522, MIG 44.373, Alpha Bank 93.610, Εθνική 34.425, Πειραιώς 15.774, Ελλάκτωρα 10.702.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                 Name of Issuer                NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.594.360 τεμ. (16.594.360), ΔΕΗ 5.793.732 τεμ. (5.793.732), Eurobank 50.824.563 τεμ. (50.824.563), ΟΠΑΠ 1.319.593 τεμ. (1.430.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v