ΧΑ: Νέα αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών στα όρια των 630 μονάδων

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σύμμαχος των long στο Χρηματιστήριο η βραχυπρόθεσμη τάση και των short οι εξελίξεις στα «καυτά μέτωπα». Τα όρια κίνησης για το Γενικό Δείκτη και ο «πονοκέφαλος» των μειωμένων συναλλαγών.

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών στα όρια των 630 μονάδων

Με σύμμαχο την βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και αντίπαλο τις εξελίξεις, στο Χρηματιστήριο Αθηνών,
πωλητές vs αγοραστών θα αναμετρηθούν και αυτή την εβδομάδα.

Στα αβαθή των 640 μονάδων, με τους πρώτους να ευνοούνται από την αύξηση των ανησυχιών λόγω κορωνοϊού, με τους δεύτερους να έρχονται από δύο σερί εβδομάδες με θετικό πρόσημο για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς.

Αμφότερες, όμως, οι πλευρές δεν προσβλέπουν, οι μεν short σε διόρθωση της αγοράς χαμηλότερα των 605-600, οι δε short για το ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης των 660 μονάδων.

Θα μπορούσε να ειπωθεί, πως και οι δύο αρκούνται στην συνέχιση της διακύμανσης της αγοράς, στα στενά όρια όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη Μαρτίου-μέσα Απριλίου, στο κυνήγι της βραχυπρόθεσμης απόδοσης και προς τούτο η μέχρι τώρα πορεία της αγοράς δίνει αποδόσεις και στους πωλητές και στους αγοραστές.

Από τις 634,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.524,12 ο FTSE25, τις 839,15 ο FTMidCap και από τις 317 ο Δείκτης Τραπεζών.

Με την αξία των συναλλαγών μειούμενη, στα 30 εκατ. την τελευταία εβδομάδα από 36 την αμέσως προηγούμενη η όποια κίνηση της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα συντελεστεί με τζίρους μεγαλύτερους των 40 εκατ. (κατά μέσο όρο) στην καλή περίπτωση.

Στο χθεσινό σχόλιο μας αναφερθήκαμε στο αναπόφευκτο stock picking, σε συγκεκριμένους τίτλους με βραχυπρόθεσμα long ενδείξεις αλλά και μετοχές που φάνηκε να διαμορφώνουν τάση στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Από νωρίς, σήμερα Δευτέρα, ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί "τι αγοράζουν, τι πουλάνε οι ξένοι στο χρηματιστήριο" εστιάζοντας και στο θέμα των hedge funds. Κατατοπιστικός, αναλυτικός πίνακας με 48 μεγάλους ξένους παίκτες, με τα ονόματα των The Vanguard, Norges Bank Investment, Fidelity, Black Rock και Schroeder Investment να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Από τη μία πλευρά τα κάθε λογής funds, από την άλλη οι "εγχώριες δυνάμεις" με την ισχύ των θεσμικών, διαχειριστών, αμοιβαιάδων κ.λ.π να περιορίζεται σε υπό διαχείριση κεφάλαια 7,192 δισ. (σύμφωνα με στοιχεία του Κώστα Σιαμπράκου).

Και σε μία άλλη πλευρά, πιο...περιφερειακή της αγοράς τα λιγοστά εγχώρια επενδυτικά σχήματα, που, αν μη τι άλλο, εμφανίζουν αξιοσημείωτη- συγκριτικά πάντα- δραστηριότητα σε εισηγμένες/μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών. Με ενθαρρυντικό το ότι τόσο στην διάρκεια του lock down, όσο και από την άρση του και μετά ενεργούν αποτελεσματικά, στην λογική της εστίασης τους σε συγκεκριμένα χαρτιά και ελάχιστα σε δείκτες.

Ο διεθνής παράγων, προφανώς και επηρεάζει- σε κάποιο βαθμό- την γενικότερη στάση traders και επενδυτών, σε αυτή την συγκυρία τα bets να αφορούν κατά πόσον θα καλυφθούν άλλες- μόνον- 15 μονάδες για τα νέα "ιστορικά υψηλά" του S&P500.

Νωρίτερα, κέρδη στις αγορές της Ασίας, παρά την "βουτιά" του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Ράλι 2,4% στη Σαγκάη, με τις "αγορές" να παίζουν- για αρχή- το στοίχημα των "αμερικανο-σινικών" σχέσεων.

Από τις 12.901 μονάδες ο DAX, οριακά χαμηλότερα, από τις 3.372 τα futures του S&P500.

Καλή μας εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v