Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 630 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την απουσία συναλλαγών. Κέρδη για τις τράπεζες, διορθώνει ο τίτλος του ΟΤΕ. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα mid-small caps.

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο

Νηνεμία στην Ευρώπη, άπνοια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 635 μονάδων και αξία συναλλαγών στη λογική "ο εχθρός του λίγου είναι το λιγότερο". Αυτό, σύμφωνα με τον τζίρο, που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα (*) και όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χρηματιστής σε συναγωνισμό με το αρνητικό ρεκόρ του 2020. Μέχρι στιγμής, αν και το όριο των...12 εκατ. ( ! ) δείχνει πως θα το υπερβεί.

Οι εντάσεις στο οικονομικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, η εξέλιξη της πανδημίας είναι οι δύο κύριες παράμετροι που απασχολούν traders και επενδυτές. Επιπλέον τα αποτελέσματα των ομίλων, οι οικονομικές εξελίξεις, οι εκτιμήσεις για το εύρος της ύφεσης. Αντιθέτως η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο έχει επίπτωση, κυρίως, σε τοπικό επίπεδο αγορών. Αν και σε ότι μας αφορά, η αποστασιοποίηση των funds είχε δρομολογηθεί πολύ πριν, από μέσα Μαρτίου- αρχές Απριλίου. Συνεπώς, μόνο κατ' επίφαση θα μπορούσε να αναφέρεται από τους αναλυτές.

Με την λογική της αδράνειας, τραπεζικές και blue chips κυμαίνονται σε στενό εύρος, με περιορισμένο τζίρο και περαιτέρω μείωση των πωλήσεων από τους short. Πρακτικά αφήνεται περιθώριο για κίνηση του ΓΔ προς τις 640, του FTSE25 προς τις 1.530-40, του ΔΤΡ προς τις 330 μονάδες. Δηλαδή εντός των ορίων, όπου συντηρείται η ελαφρώς ανοδική τάση των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου.

Ελάχιστες συναλλαγές και στα Παράγωγα, με ενδιαφέρον διαδικαστικό για την λήξη της Παρασκευής με τα λιγοστά ΣΜΕ να διαμορφώνονται με μικρό premium έναντι της υποκείμενης αγοράς. Ωστόσο, σε σχέση με την συνεδρίαση της τελευταίας Παρασκευής η απόκλιση έχει διευρυνθεί λίγο υπέρ των long θέσεων. Ενδεικτικό το premium 0,65% για την υφιστάμενη σειρά και το 0,80% για την προσεχή. Αλλά και πάλι, πάνω από τις 650/660 μονάδες δεν "βλέπουν" την αγορά.

Σε ΟΤΕ, ο συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος με τους πωλητές να πιέζουν έως 2,79% χαμηλότερα στα 13,25 ευρώ. Διόρθωση, που σύμφωνα με αναλυτή αποδίδεται- εν μέρει- και στην διόρθωση για τη μετοχή της Deutsche Telekom στην Φρανκφούρτη. Κατά 0,82% χαμηλότερα στα 15,225 ευρώ.

Ακολουθούν, με αγοραστές, Alpha Bank, ETE, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Viohalco, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ.

ΚΕΚΡΟΨ, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, Intralot, Παπουτσάνης, Profile, Forthnet, Lykos, Quest από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, μεταξύ των 39 μετοχών με θετικό πρόσημο.

(*) στα 9,8 εκατ. ο τζίρος, λίγο πριν τις 15.00'

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v