Προσδοκίες για... κάτι παραπάνω στο Χρηματιστήριο

Οι ειδήσεις των τελευταίων ωρών που μπορούν να οπλίσουν τους αγοραστές και ο πονοκέφαλος του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Ποια είναι η εικόνα στους βασικούς δείκτες. Οι μετοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Προσδοκίες για... κάτι παραπάνω στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή στα ρεκόρ για την Wall Street, καλή αφορμή για τους long να επιχειρήσουν ένα θετικό
"κλείσιμο" εβδομάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θεαματικό και το χθεσινό "γύρισμα" στην Νέα Υόρκη, μετά από μόλις μίας μέρα διόρθωση και αφού μέσω των futures είχε δοθεί η αφορμή στους short να πάρουν μέρος των κερδών τους από Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Στον ρυθμό τους και η Αθήνα, με τους πωλητές να επανέρχονται, μετά από ένα 3ήμερο των αγοραστών, να
"εκβιάζουν" χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο τα μόλις 21,7 εκατ. της αξίας συναλλαγών, ενώ η... επακούμβηση του Γενικού Δείκτη ακριβώς πάνω στο όριο/γραμμή στήριξης των 635 μονάδων δημιούργησε την αίσθηση πως η χθεσινή διόρθωση ήταν εντός προγράμματος. Θα φανεί σήμερα, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος, λήξης της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα και, πιθανότατα, ακόμη ενός θετικού προσήμου, για τρίτο σερί εβδομαδιαίο κύκλο. Αλλά και για τον FTSE25 η διαμόρφωση του, στις 1.525,61 αφήνει παράθυρο ευκαιρίας για τους long. Λιγότερο ο ΔΤΡ, στις 331,18 μονάδες αλλά με επαναφορά πάνω από τις 340 οι long αποκτούν, εκ νέου, το πλεονέκτημα.

Εάν σήμερα ο ΓΔ δεν διαμορφωθεί χαμηλότερα των 635 μονάδων, τότε, θα "μετράμε" την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο, διατήρηση της τάσης long και μίας ενθαρρυντικής συγκυρίας για την εξίσου δύσκολη συνέχεια.

Η εικόνα της αγοράς Παραγώγων "δείχνει" περαιτέρω διόρθωση για σήμερα, με τα 1.696 ΣΜΕ τρέχοντος μηνός με 1,84% discount, όπως και τα 1.708-επόμενου μηνός- επίσης με απόκλιση 1,75% χαμηλότερα. Υποδηλώνεται τάση, σαφώς, πλην όμως πρόκειται για θέσεις που "λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο", την Νέα Υόρκη και την πιθανότητα ανοδικού "γυρίσματος". Τόσο στην υποκείμενη όσο στην αγορά Παραγώγων οι traders ακολουθούσαν, εχθές μέχρι τις 17.16', την διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών, των συμβολαίων στη Νέα Υόρκη. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Στην εξέλιξη της ημέρας ακολούθησαν η συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ- και οι ανακοινώσεις αμφοτέρων των ηγετών- η συνεδρίαση στην Wall Street ενόσω "έτρεχαν" οι περίεργες δηλώσεις Ερντογάν (για "καλές ειδήσεις" που σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται με ανακάλυψη κοιτάσματος φ/α στη Μαύρη Θάλασσα) με τον ίδιο να ανακοινώνει διάγγελμα του για σήμερα.

Ασύνδετα, εν πρώτοις αυτά (συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ, δηλώσεις Ερντογάν κ.λ.π) θα έχει ενδιαφέρον εάν, όντως, έχουν κάποια συσχέτιση. Αξιοπερίεργα πάντως.

Θα επηρεάσουν αυτές οι "μη οικονομικού" χαρακτήρα εξελίξεις; Πιθανό σε συνδυασμό με το "γύρισμα" της Νέας Υόρκης.  Ούτως ή άλλως και στην Φρανκφούρτη η τάση μπορεί να διατηρηθεί long εάν ο DAX επανέλθει, σήμερα, πάνω από 12.900 μονάδες.  Συνεπώς το "άνοιγμα" της συνεδρίασης στο γερμανικό χρηματιστήριο μας ενδιαφέρει, καθώς ανάλογα θα ενεργήσουν οι πρώτοι εντολείς στο προσυνεδριακό διάστημα.

Για τον ΔΤΡ η απόδοση είναι, κατά 4,47%, θετική στην εβδομάδα και για τον 25άρη, κατά 0,10% οριακά όπως και για τον ΓΔ. Συνεπώς ζητούμενη, για τους long, είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τις τραπεζικές (οι 325-330 για τον ΔΤΡ) με ενδεχόμενο "γυρίσματος" για τις μετοχές του κλάδου.

Και από τα blue chips, στον ΟΤΕ επιβεβαιώθηκαν η δυναμική της μετοχής, οι "βλέψεις" των επενδυτών για τα 14 ευρώ. Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis οι άλλες 2 από τις μόλις 3 του δείκτη με θετικό πρόσημο. Στα 11,68 η πρώτη, προετοιμάζοντας το placement (σχετική αναφορά μας στον Εκη), στα 4,08 η δεύτερη, με σημείο αναφοράς το όριο των 4 ευρώ, που μπορεί να κρατήσει.

Οι long περιμένουν επίσης από Mytilineos -με ενθαρρυντικές ενδείξεις και την Citi να στοχοθετεί τα 10 ευρώ, συστήνοντας "αγορά", από ΤΙΤΑΝ, προς τα 11,40 , "ανάσες" για ΜΟΗ, μετά το χθεσινό μείον 3,87%, υπό προυποθέσεις "γύρισμα" για Lamda, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo για τα 15,50 ευρώ.

Θα τα δούμε, παρακολουθήσουμε όλα αυτά και μέσω της ροής (στον Εκη), συνεχίζοντας να εστιάζουμε και σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από αυτές τις κατηγορίας "χαρτί των ημερών" ο Πετρόπουλος με υψηλούς τζίρους και διόρθωση, εχθές, στα 4,08 ευρώ, στο προσκήνιο και τα: Ιατρικό (συγκρίνοντας τα 122 εκατ. της αποτίμησης του με τα 290 εκατ. κόστους απόκτησης του Υγεία από το CVC Capital), Lavipharm (0,312), Βιοσώλ (0,275), Space (4,59), ΣΙΔΜΑ (0,525), Lykos (1,075), Quest (8,02) κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v