Χρηματιστήριο: Προσγείωση για Γενικό Δείκτη και τζίρο

Με μόλις 21,7 εκατ. ευρώ συναλλαγών η εγχώρια αγορά οπισθοχώρησε στις 636 μονάδες. ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής τα μόνα blue chip που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Πτώση 3,3% στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Προσγείωση για Γενικό Δείκτη και τζίρο

Στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά, σε διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που λίγο έλειψε, σε μόλις μία συνεδρίαση να χαθούν τα μικρά κέρδη καταγράφηκαν τις προηγούμενες τρεις συνεχόμενες με θετικό
πρόσημο.

Από πολύ νωρίς, στις αγορές της Ασίας και από το πρωί στης Ευρώπης ήταν φανερό, πως οι επιφυλάξεις της Fed για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, θα λειτουργούσαν σαν αφορμή για πωλήσεις από την πλευρά των traders και των επενδυτών. Είχε προηγηθεί και το αρνητικό "γύρισμα" στην Wall Street -μία μέρα μετά το νέο ιστορικό υψηλό- για να αναλάβουν οι short.

Στον ρυθμό των διεθνών αγορών και η ελληνική-,που ούτως ή άλλως δεν είχε ακολουθήσει την τελευταία ανοδική κίνηση ει μη μόνον με μία ισχνή αντίδραση- έως τα επίπεδα των 650 μονάδων.

Τελικές τιμές, για τον Γενικό Δείκτη στις 636,92 (-1,45%), για τον FTSE25 στις 1.525,61 (-1,54%) και στις 331,18 μονάδες με απώλειες 3,38% για τον Δείκτη Τραπεζών. Μέτρια η συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογος ο τζίρος, με ένα σημαντικό μέρος του να αλλάζει χέρια στο τελευταίο 15' , όπως τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο τινά: η αξία των συναλλαγών στη σημερινή διορθωτική συνεδρίαση ήταν μικρότερη απ΄ ότι στις προηγούμενες με θετικό πρόσημο και το ότι οι πωλητές δεν έγιναν πιεστικότεροι όταν προς το τέλος η συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη ξεκινούσε με απώλειες παρασύροντας σε ευρύτερη διόρθωση λ.χ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Για τα στατιστικά: ενώ οι απώλειες για τον DAX διευρύνονταν έως 1,75%, για τον ΓΔ μαζεύονταν στο μείον 1,45%. Οχι, πως έχει και τόσο μεγάλη σημασία αλλά ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο στους long, στην αυριανή συνεδρίαση. Τελευταία της εβδομάδος, με λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα και με ζητούμενο ένα "κλείσιμο" για τον ΓΔ πάνω από τις 652 μονάδες, σε εβδομαδιαίο. Δύσκολο; θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall, τον S&P 500 και την συνέχεια στις ασιατικές αγορές.

Στα της συνεδρίασης, αρχή με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις- περισσότερο σε μερικό "κλείδωμα" βραχυπρόθεσμων θέσεων, παρέπεμπε- με απώλειες μικρότερες απ΄ ότι στην Ευρώπη, ρευστοποιήσεις που εντάθηκαν σταδιακά, μέχρι τα χαμηλά (ημέρας) των 635,02 μονάδες. Σημείο της συνεδρίασης, που για τον ΔΤΡ καταγράφηκαν οι 327,26 και οι 1.520,93 για τον FTSE 25.

Μόνο μικρό μέρος των απωλειών καλύφθηκε στις δημοπρασίες, γεγονός που αφήνει ανοιχτό, για αύριο, το ενδεχόμενο μίας αναστροφής της τάσης. Προς ώρας για ΓΔ και 25άρη παραμένει long για τον Αύγουστο και long για τον τραπεζικό, αλλά μόνον για διάστημα εβδομάδος.

Στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές, με τη μετοχή από την Τρίτη στο προσκήνιο και με αφορμή τις προχωρημένες επαφές για την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας (Telekom Romania).

"Μάχες" πωλητών vs αγοραστών, μέχρι τέλους και νικητές τους δεύτερους στα σημεία. Στα 13,72 η μετοχή, που ήταν και υψηλό ημέρας.

Σε τραπεζικές μετοχές, που υπεραπέδιδαν -σε εβδομαδιαίο- επίσης υψηλές συναλλαγές σε μία... προεξοφλημένη μερική ρευστοποίηση (κυρίως) εγχώριων διαχειριστών. Στα 1,1425 η Εθνική, στα 0,42 η Eurobank, αμφότερες με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Επίσης αυξημένες συναλλαγές στον ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν μία σχετικά καλή τιμή, στα 7,765 που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για θετικό "γύρισμα" αύριο.

Στα 0,544 η Alpha Bank, ενώ ακολούθησαν Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Πειραιώς και Fourlis.

Στα 15,31 η Jumbo με απώλειες αλλά έχει περιθώριο μέχρι τα 15,20 για να μην ακυρωθεί η τάση, πιεστικές ρευστοποιήσεις στη ΜΟΗ με "κλείσιμο" στα 11,44 ευρώ- χαμηλό ημέρας- στα 7,72 η Mytilineos σε θετικό έδαφος στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, με την Citi να συστήνει "αγορά" αλλά στο τέλος να διαμορφώνεται στα 7,72 ευρώ. Η τάση παραμένει long, όπως και για την Τέρνα Ενεργειακή. Από τις λίγες του δείκτη με αγοραστές, στα 11,68 υψηλά ημέρας. Με αγοραστές και για την Fourlis, στα 4,08 ευρώ.

Για 60 μετοχές το πρόσημο ήταν αρνητικό, για 28 θετικό, για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση να υπερισχύουν οι πωλητές. Lavipharm, Ιατρικό, Βιοσώλ, Space, Quest, Lykos από τις λίγες με άνοδο.

Στον αντίποδα, άτσαλη διόρθωση για Forthnet, Frigoglass, Intracom μετοχές που τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν επίσης ακραία αλλά ανοδική μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v