Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει τζίρο και… κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να μένουν στα 30,9 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις σε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank καθώς και στη ΔΕΗ. Ανοδικά κινήθηκε ο ΟΠΑΠ.

Ψάχνει τζίρο και… κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Πιθανόν να αποτελεί Παγκόσμια πρωτοτυπία και να βάζει υποψηφιότητα για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε μία συνεδρίαση περίπου επτά ωρών, ο Γενικός Δείκτης “κατόρθωσε” να κινηθεί μέσα σε ένα εύρος, που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις τέσσερις μονάδες και αυτό δείχνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, τον διαδικαστικό χαρακτήρα των συναλλαγών.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι από το Χ.Α. έχουν εκλείψει το νεύρο, η ζωντάνια και οι νέες επενδυτικές ιδέες, ενώ ανακυκλώνεται η ίδια ρευστότητα, από τους ίδιους κωδικούς.

Με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, επιβεβαίωσαν την εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στο Χ.Α., τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με αυτά (Axianumbers Αυγούστου) ο μέσος όρος των Επενδυτών που δραστηριοποιήθηκε στην Αγορά μετοχών του Χ.Α. κατά τον μήνα Αύγουστο, ήταν 680 και με τα Ξένα χαρτοφυλάκια, σταθερά, στην πλευρά των πωλητών, για εννέα συνεχόμενους μήνες (!)

Αρκετοί από τους Παράγοντες της Αγοράς, αποδίδουν την επιφυλακτικότητα στην Εγχώρια Αγορά και στην έντονη μεταβλητότητα που έδειξε να επιστρέφει στις Διεθνείς Αγορές, επισημαίνοντας ότι στις ΗΠΑ, οι δείκτες βαδίζουν προς την 2η εβδομάδα απωλειών, κάτι που δεν έχει συμβεί από τον Μάρτιο.

Όμως ποια ήταν τα “τρόπαια” και οι κατακτήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όταν το NYSE, με επικεφαλής τον Τεχνολογικό κλάδο, κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο;

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που επισημαίνει ότι “πολλές Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να ‘χαλαρώνουν’ την πολιτική τους, μέσω της επέκτασης του ισολογισμού τους, αλλά τα περιθώρια για πρόσθετη χαλάρωση δείχνουν αρκετά περιορισμένα, ενώ άρχισαν να ακούγονται και κάποιες αντίθετες γνώμες, κυρίως στους κόλπους της Ευρωζώνης, από τις Χώρες του Βορρά.

Από την άλλη, οι Κεντρικές Τράπεζες των περισσότερων Ανεπτυγμένων Οικονομιών, βρίσκονται πολύ κοντά, στο κατώτερο όριο των επιτοκίων που μπορούν να προσφέρουν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σύμφωνα τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, ο κίνδυνος διόρθωσης των Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τους επόμενους μήνες παραμένει αυξημένος, με κύρια μέτωπα ανησυχιών την πανδημία, τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις γύρω από το “Brexit”.

Εν τω μεταξύ, ορατός ήταν ο προβληματισμός στη συνεδρίαση του Eurogroup, για το πώς θα κινηθεί η Οικονομία το επόμενο διάστημα και το πότε θα πρέπει να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, που “πάγωσαν” λόγω της πανδημίας.

Οι παραπάνω προβληματισμοί, δεν έδειξαν να απασχολούν και σήμερα την Αγορά ομολόγων, όπου οι αγοραστές συνέχισαν να δηλώνουν παρουσία, με αποτέλεσμα την νέα, μικρή, μείωση των αποδόσεων (στο 1,11% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, “μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας αναμένεται να βρεθεί η Εγχώρια Αγορά Εργασίας, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων πρόνοιας που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των Επιχειρήσεων και την προστασία της απασχόλησης”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τα στατιστικά και όσους ενδιαφέρονται για αυτά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με τη σημερινή συνεδρίαση, έδωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,51% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχώρησε κατά 4,69%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 30,62% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 64,14%.

Ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, και σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών αρνήθηκαν να δώσουν βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους εν δυνάμει πωλητές.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 323,32 (+0,64%) και 317,28 μονάδων (-1,24%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 318,43 (-0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 317,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,19%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 338 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη στις 300 – 296 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 6229422 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-0,17%), που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 120148358.

Με θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+1,30%), ΕΧΑΕ (+1,61%), ΛΑΜΔΑ (+1%), ΜΠΕΛΑ (+0,46%), ΜΥΤΙΛ (+0,46%), ΟΠΑΠ (+1,64%), ΣΑΡ (+1,17%), TITC (+0,19%) και αμετάβλητη η μετοχή της Viohalco.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα θα κλείσει η Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ ‘Μεγαλόπολη 3’ ισχύος 250 MW, όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Εταιρείας δεν αποκλείει αντίστοιχες κινήσεις και για άλλα Εργοστάσια”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,70%) και μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 39 μηνών, σημειώθηκαν ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Στα 3,876 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Σε στενό εύρος κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,30%), αλλά η τάση παραμένει σαφέστατα πτωτική. Για την αναστροφή της, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 3,63 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 3,67 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 3,73 ευρώ. Ύστατη στήριξη στα 3,35 – 3,20 ευρώ.

Με το “bid”, κατά κύριο λόγο, χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, κινήθηκε η μετοχή της Viohalco (0%). Ο τίτλος δεν θα απασχολήσει τους traders, όσο κινείται μεταξύ 2,325 – 2,36 (ημερήσιο “stop short”) και 2,19 – 2,16 ευρώ. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 2,48 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεγάλη εντολή πώλησης στα 0,339 ευρώ για τον Δρομέα (+1,80%), πυκνές συναλλαγές στα 1,70 ευρώ και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά για την Entersoft (+4,68%), μικρή αύξηση των συναλλαγών στον Καρέλια (+0,76%), χρειάζεται να στοιχηθούν καλύτερα οι αγοραστές στην Forthnet (+10,49%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Autohellas (+6%), Performance Technologies (+0,42%) και ΕΛΧΑ (+0,64%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (+0,97%), επτά οι συνεχόμενες πτωτικές και χαμηλά 34 μηνών για τον Ικτίνο (-1,35%), παρουσία πωλητή στην Αλουμύλ (-3,66%), κάτι κινήθηκε σε Γενική Εμπορίου (+2,78%) και Ιντερτέκ (+1,14%), αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+2,75%), ενώ επιθετικός πωλητής ανάγκασε την Frigoglass (-11,60%) να κλείσει σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 – 662 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1569 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα συνεχιστούν, ώστε οι όγκοι αναμένεται να μείνουν χαμηλοί, καθώς οι Επενδυτές περιμένουν αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα, ενώ το πιο ενδιαφέρον μακροοικονομικό νέο της ημέρας ήταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ (consensus εκτίμηση: 1,2%). Η Silchester International Investors LLP μείωσε στις 7/9/20 την συμμετοχή της στη ΔΕΗ στο 4,95% (11.492.509 μετοχές), από 9,92% στις 11/12/19. Η Fourlis εγκαινίασε νέο κατάστημα ΙΚΕΑ (8.000τμ) στην Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει νέο κατάστημα μικρού μεγέθους (2.000τμ) στον Πειραιά”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Το μοτίβο της συσσώρευσης παραμένει. Αντίστοιχη εμφανίζεται και η εικόνα των Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών, αν και σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Στις ΗΠΑ, οι δείκτες βαδίζουν προς την 2η εβδομάδα απωλειών, κάτι που δεν έχει συμβεί από τον Μάρτιο. Η αυξημένη μεταβλητότητα δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους, ωστόσο, εκτιμούμε ότι συνολικά η Αγορά θα επιδείξει ανθεκτικότητα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Τη βδομάδα που έρχεται, το Χρηματιστήριο έχει πολλά να αποδείξει, σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου. Το Καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από άμυνα και μειωμένο τζίρο, την ίδια στιγμή που τα Ξένα Αναπτυγμένα Χρηματιστήρια έκαναν ανοδικό πάρτι. Φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας. Το ίδιο συνέβη στα περισσότερα Περιφερειακά Χρηματιστήρια του Νότου, δίνοντας “άλλοθι” στο δικό μας.

Τώρα μέσα σε ένα κυκεώνα κακών ειδήσεων και με τις κύριες Ξένες Αγορές να προϊδεάζουν για σημαντική διόρθωση, η δική μας θα κληθεί να επιβεβαιώσει τις άμυνές της.

Συνήθως στην Έκθεση Θεσσαλονίκης η κάθε Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα αναπτυξιακό τόνο και φέτος η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια και ελευθερία κινήσεων για να δώσει χρήματα.

Όμως φέτος, η άμυνα θέλει λεφτά, το Μεταναστευτικό θέλει λεφτά και η στήριξη των κεκτημένων όσων πλήττονται από τον Covid19 θέλει λεφτά.

Οπότε λογικό είναι οι προσδοκίες να ψαλιδίζονται. Φυσικά υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα για θεσμικές αλλαγές με μικρότερο κόστος, σε πεδία όπως οι υπερβολικές ρυθμίσεις των Αγορών, η γραφειοκρατία, η αργή απόδοση της Δικαιοσύνης και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα της αλλαγής νοοτροπίας, η οποία είναι απαραίτητη για να έρθουν Επενδυτές που θα επενδύσουν στην πραγματική Οικονομία και όχι μόνο στα ομόλογα της Χώρας.

Χρηματιστηριακά είδαμε μια επαναπροσέγγιση των 650 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με σημαντική βοήθεια από τις Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και είναι ανάμεσα σε αυτές που ωφελούνται από την κρίση. Δυστυχώς οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς και σε ένα Τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο, αυτό επιδεινώνει τη γενική εικόνα και προοπτική.

Η επόμενη βδομάδα θέλει μεγάλη προσοχή, από μεριάς των Επενδυτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Συνήθως μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει το τοπίο για το που οδεύει η Οικονομία το επόμενο εξάμηνο και το Χρηματιστήριο παίρνει τάση. Μετά από ένα Καλοκαίρι που μηδενίστηκε ο τζίρος και το ενδιαφέρον, μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ψηλά επίπεδα και να απειλήσει το αδιαπέραστο επίπεδο των 680 μονάδων. Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο.

Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο που δεν δημιουργηθεί ενθουσιασμός, η κακοδαιμονία των τελευταίων μηνών θα μεγιστοποιήσει την απογοήτευση και οι στηρίξεις που υπάρχουν στις 620, 612 μονάδες και στα επίπεδα των 600 μονάδων, δεν είναι αρκετά ισχυρές.

“Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά και από τις εξελίξεις με την Τουρκία, όπου ο Ερντογάν πρέπει να πετύχει τουλάχιστον μία προσωρινή νίκη, αν πρόκειται να υποχωρήσει (προσωρινή νίκη Τουρκίας = προσωρινή ήττα Ελλάδας)”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Συνεχίστηκε η συσσώρευση του ΓΔ και αυτή την εβδομάδα με μικρό όγκο συναλλαγών. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το α’ τρίμηνο, ενώ αδύναμα ήταν της Μυτιληναίος, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από τις Διεθνείς Αγορές, ενώ την επόμενη Παρασκευή 18/9 λήγει και η σειρά Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα. Τo ετήσιο roadshow του ΧΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 17/9 έως και 21/9.

Η FED θα δώσει τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα ανακοινώσει τις οικονομικές της προβλέψεις και την απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη. Άλλα οικονομικά νέα που αναμένεται να επηρεάσουν είναι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Τετάρτη και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Η Αμερικανική Αγορά έχει δείξει σημάδια κόπωσης, ιδιαίτερα στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας, από τη στιγμή που μεγάλες Εταιρείες έχουν φτάσει τους στόχους τους τεχνικά.

Τα πακέτα στήριξης από τη Fed, όπως και τα ισχυρά κέρδη στις Εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας, έχουν προεξοφληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το νέο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει στην Αγορά εκ νέου τοποθετήσεις στα παρόντα επίπεδα, είναι η ανακοίνωση της παραγωγής εμβολίου, ταυτόχρονα με αναθεώρηση των προβλέψεων για την Παγκόσμια ύφεση, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν θα γίνει άμεσα.

“Σημεία στήριξης για τον S&P 500 οι 3272, 3214 και 3020 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 3390, 3427 και 3515 μονάδες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Σε εύρος διακύμανσης 50 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Ιουνίου και μετά, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση στην πρόοδο του χρόνου, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η εξέλιξη της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο επενδυτικών αναστολών, περιορίζοντας το πλήθος των Αντισυμβαλλόμενων, με βάση τα επίσημα στοιχεία στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η “μεγάλη εικόνα” έχει επηρεαστεί κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινείται οριζόντια και παρά το ενθαρρυντικό άκουσμα των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, αναμένοντας, ενδεχομένως, την τελική διατύπωση της πρότασης για την Ελληνική bad bank, καθώς και απτά δείγματα γραφής από τις σκοπούμενες τιτλοποιήσεις που φθάνουν σε στάδιο ωρίμανσης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αγορά, παρά τις επιμέρους Εμποροβιομηχανικές εξαιρέσεις, παραμένει Τραπεζοκεντρική και ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλακτική δυναμική, αν δεν υπάρξει κάποια συνεισφορά ενδιαφέροντος από τον εν λόγω κλάδο.

Η έλευση του Σεπτεμβρίου πάντως συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έστω και σε αυτό το πεδίο των επιμέρους εξαιρέσεων. Τα καλά αποτελέσματα των ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίου και ΔΕΗ, έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά, η οποία δείχνει να μην έχει χάσει ακόμα τα θεμελιώδη αντανακλαστικά της. Είναι ζητούμενο να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση επαρκούς αξιολόγησης της κερδοφορίας, καθώς η αποτελεσματική τιμολόγηση του μέλλοντος είναι η πεμπτουσία του επενδυτικού κίνητρου για τα Χρηματιστήρια.

Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης υπάρχει και μια σειρά Εταιρειών που δείχνει να επιστρέφει σταδιακά σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό κανονικότητας, επικοινωνώντας καλύτερες τάσεις στο ξεκίνημα του γ’ τριμήνου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest).

Ενδεχομένως το “παράθυρο” που ανοίγεται την ερχόμενη εβδομάδα, με το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ, να ενισχύσει την παρουσία Ξένων κεφαλαίων, που μέχρι τώρα εν συνόλω είναι σταθερά πωλητές σε όλους τους μήνες του 2020 (497 εκατ. ευρώ).

Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά ,αφού το σύρσιμο επί τρεις μήνες του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης, έχει οδηγήσει σε μια ατασική Αγορά. Το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης πλάγιας κίνησης δεν είναι νέο, αντίστοιχο μοτίβο είχε παρατηρηθεί από το Φθινόπωρο του 2016, έως τον Απρίλιο του 2017 και η εκτόνωσή του είχε βγάλει μια ισχυρή ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη.

Προς το παρόν “οι μηχανές” φαίνεται να παραμένουν σβηστές, καθώς δεν υπάρχει το “καύσιμο” από τις συναλλαγές, που θα μπορούσε να οδηγήσει προς μία ανοδική, ή καθοδική διαφυγή, ενώ η σύγκλιση των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων, εφάπτεται πλέον πάνω στις ημερήσιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, αναιρώντας συνεχώς τα προηγούμενα σήματα κατεύθυνσης της τάσης, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα.

Το πιο ενδιαφέρον τεχνικό στοιχείο ίσως είναι καθοδική πορεία του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 691 μονάδες, 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και δεν αποκλείεται η πάροδος του χρόνου να φέρει τον κινητό μέσο στις παρυφές του εύρους διαπραγμάτευσης, που είναι οι 680 μονάδες, αυξάνοντας έτσι το βαθμό σημαντικότητας ενός πιθανού ανοδικού ξεσπάσματος.

Κατά τα λοιπά, όσο το εύρος κίνησης (610 – 660) διατηρείται, δεν αναμένεται δράση προς την μία ή την άλλη πλευρά, αναθεωρώντας κάποια δυνητικά επίπεδα άμεσης προσέγγισης.

Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο απόγευμα και το περιεχόμενο των οικονομικών εξαγγελιών, αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας, καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικές με την διάθεση του πακέτου ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Αποκρατικοποιήσεις.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, χωρίς το μέρισμα των 3 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Κλουκίνας την Δευτέρα, ενώ την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα 0,095 λεπτών από την Βογιατζόγλου.

Με μικρότερο ρυθμό συνεχίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου και την άλλη εβδομάδα, με τις KΡΙ- ΚΡΙ και την Epsilon Net να παίρνουν την σκυτάλη την προσεχή Τρίτη, την Autohellas να ακολουθεί την Τετάρτη και την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας να συνεχίζει την Πέμπτη.

Την προσεχή Πέμπτη θα ξεκινήσει ψηφιακά το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αφορά την παρουσίαση Ελληνικών Εταιρειών σε Επενδυτικά Κεφάλαια του εξωτερικού.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μικτές οι διαθέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά τα κέρδη για το Ευρώ.

Λίγο ψηλότερα ο Χρυσός, πλάγια κίνηση για το Ασήμι, πέριξ των $10300 κινείται το Bitcoin.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή περιορισμών σε Αμερικανούς Διπλωμάτες που βρίσκονται στη Χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, “στο όνομα της αμοιβαιότητας”, ύστερα από τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ στις αρχές του μήνα.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα είχε το λανσάρισμα ενός Ψηφιακού Ευρώ και θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά 6,6% αναπτύχθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν, Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη 6,7%. Ωστόσο, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής έδειξαν βουτιά 11,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προβλέψεις για συρρίκνωση 11,4%.

Κατά 0,1% υποχώρησαν σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σε Εθνικούς όρους και κατά 0,2% σε μηνιαία εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης. Και τα δύο αποτελέσματα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Οικονομολόγων.

Η Βρετανία πέτυχε την πρώτη της, μετά το “Brexit”, εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, αναφέροντας ότι “η συμφωνία, η οποία συνήφθη επί της αρχής, σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες”.

Υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,2%.

Δεκάδες funds που επενδύουν στις Αναδυόμενες Αγορές έχουν κλείσει φέτος, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχει στρέψει τους Επενδυτές σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Morningstar, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν κλείσει 51 funds που επενδύουν σε μετοχές Αναδυόμενων Αγορών, έναντι 44 την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 23 funds που επενδύουν σε ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών, έχουν ρευστοποιήσει το ενεργητικό τους.

Τον περασμένο μήνα οι Financial Times μετέδωσαν ότι η Pimco θα κλείσει δύο funds, τα “Emerging Market Currency” και “Short-Term Investments”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 640,51 (+0,40%) και 635,86 μονάδων (-0,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 635,86 (-0,33%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 636,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος στα 30,1 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΦΡΛΚ και με το αρνητικό οι ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με μικρές απώλειες, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν ακόμα περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.564 συμβόλαια).

Στα 3.178 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.206 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 300, 229 για τον Σεπτέμβριο και 71 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.525) κινήθηκε μεταξύ 1.523 και 1.534 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.051), Alpha Bank (5.551), Πειραιώς (1.780), ΔΕΗ (5.412), Εθνική (3.167), MIG (6.775), ΟΠΑΠ (957), Μυτιληναίο (947), Ελλάκτωρα (325), ΟΤΕ (117), Ιντρακόμ (302), ΕΥΔΑΠ (260), ΑΔΜΗΕ (1.548), Lamda Development (359), ΓΕΚ (599), ΕΧΑΕ (255), Jumbo (267), Motor Oil (112), TITC (100), Τέρνα Ενεργειακή (3.403).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.184, MIG 44.676, Alpha Bank 74.166, Εθνική 34.969, Πειραιώς 14.198.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.513.004 τεμ. (15.313.004), ΔΕΗ 5.587.912 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v