Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επιχείρηση... αποκόλλησης στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το Γενικό Δείκτη. Συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση ψάχνουν οι long, πρώτος στόχος η απομάκρυνση από τις 630 μονάδες. Σε διεθνές κλίμα, εταιρικά αποτελέσματα και... Φρανκφούρτη το ενδιαφέρον.

Νέα επιχείρηση... αποκόλλησης στο Χρηματιστήριο

Αντίδραση, μετά το τριήμερο μίνι ξεπούλημα, σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της «βόρειας» κίνησης, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνολογικός δείκτης έχει περάσει σε επίπεδα διόρθωσης, καθώς μόνο από τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις είχε χάσει περισσότερο από 10%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 4 με αρνητικό.

Από την άλλη, συνεχίζεται το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όσον αφορά το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ απομένουν λιγότερο από οκτώ εβδομάδες από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το πετρέλαιο, καθώς η Αμερικανική Αρχή Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του West Texas Intermediate και του Brent στην τελευταία της έκθεση για την Αγορά, που έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο χρυσός.

Το θετικό κλίμα, με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς, δείχνει να περνάει σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ άνοιγμα μεικτών διαθέσεων δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures της Ευρώπης.

Δεν αποκλείεται οι ενεργοί επενδυτές στην Ευρώπη να επιλέξουν τη στάση αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο οποίο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί του δείκτες πήραν μία μικρή ανάσα από κρίσιμες στηρίξεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν άλλαξε κάτι άλλο, τόσο όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα όσο και τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, καθώς συνεχίζεται το “rotation” στα στενά όρια του FTSE25.

Σήμερα η Εγχώρια Αγορά καλείται να τιμολογήσει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες, αλλά και τις δυνατότητες των τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών να δώσουν κάτι περισσότερο στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, κάτι για το οποίο όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις δεν άφησαν και τις καλύτερες παρακαταθήκες.

Μένοντας στον κλάδο, «στα 10 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος τα ‘κόκκινα’ δάνεια, που θα αφήσει πίσω της η νέα οικονομική κρίση». Αυτό επεσήμανε χθες ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Μουρμούρας στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι «με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα ‘κόκκινα’ δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου τους».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, «η Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές και έχουμε αποφασίσει από κοινού ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προαναγγελθούν τώρα μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξημένες παροχές, που ενδέχεται να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμο πρόβλημα στον ελληνικό προϋπολογισμό» ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν. Ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί αυτή τη λογική και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, «την ισχύ του κλασικού δόγματος ‘Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία’, ίσως περισσότερο επίκαιρου από κάθε άλλη φορά, αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή τους συνάντηση οι Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κορσική. Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα γίνει λίγο πριν από τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου και με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. διοργανώνει για 15η συνεχή χρονιά το Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (Αnnual Greek Roadshow). Λόγω των ειδικών συνθηκών, φέτος το Συνέδριο 17-18 και 21/9 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Θα συμμετάσχουν οι εισηγμένες ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΤΤ, ΜΠΡΙΚ, ΕΕΕ, CENER, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΙΚΤΙΝ, ΚΡΙ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΤΡΟ, ΠΕΙΡ, ΟΛΠ, ΠΡΟΝΤΕΑ, ΠΡΟΦ, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΛΑΘ, ΒΙΟ και TITC.

Τέλος, σε συνέχεια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την εταιρεία ΑΝΚΟΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ο «Προτείνων»), ο Προτείνων ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της από 9/9/2020 ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2020 από τη Newsphone και, κατά συνέπεια, κατόπιν της λήξης της κλειστής περιόδου κατά την οποία απαγορεύονται, δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, οι συναλλαγές σε μετοχές της εταιρείας από τα πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα, καθώς και τα πρόσωπα που έχουν στενό δεσμό με αυτά, πρόκειται να επανεκκινήσει τις αγορές μετοχών της εταιρείας από σήμερα, κατά τα διαλαμβανόμενα στην από 24/6/2020 ανακοίνωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v