Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απνοια» και stock picking στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στα όρια των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Σταθεροποιητικές κινήσεις στο τραπεζικό ταμπλό, σε ποια blue chips επικεντρώνονται σήμερα οι αγοραστές. Υποχωρούν ΔΕΗ, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.

«Απνοια» και stock picking στο Χρηματιστήριο

 Στις εξελίξεις στο μέτωπο Βρυξελλών - Λονδίνου, η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών.

Επικεντρωμένη στις διαπραγματεύσεις, στο Κογκρέσο, για το πακέτο βοήθειας -ύψους 500 δισ.$-, η εστίαση traders και επενδυτών στη Wall Street. Παράλληλα και ημέρα μνήμης, 19 χρόνια μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Αυτά εκτός, καθώς εντός άλλα είναι τα μέτωπα που κυριαρχούν και απασχολούν (και) την επενδυτική κοινότητα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκλωβισμένο και για τον πρόσθετο λόγο της ρευστότητας στο ελληνο-τουρκικό μέτωπο. Αναλυτικά όσα αναφέρει από νωρίς ο Φίλιππος Πανταζής, με τα 15 εκατ. του τζίρου απολύτως ενδεικτικά της αδιαφορίας traders και επενδυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει γι' αυτό το διάστημα.

Σε εύρος, όλο και όλο, μόλις 3 (!) μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, επίσης ενδεικτικό της «άπνοιας» που συντηρείται, συνάμα αποτρεπτικό ακόμη και για επιμέρους trading κινήσεις. Στις 640 μονάδες η «οροφή» -μέχρι τώρα- για τον ΓΔ, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 320 και τον FTSE25 πέριξ των 1.535 μονάδων.

Χωρίς να διαφαίνεται δυνατότητα ενεργότερης δραστηριοποίησης στην αγορά, με συνέπεια τις 660 μονάδες να φαντάζουν... δυσθεώρητες για τον ΓΔ.

Συνεπώς, αναπόφευκτο το stock picking, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, θυμίζοντας τα (τεχνικά) σημεία αναφοράς για τους βασικούς δείκτες.

Για τον ΓΔ, στις 647 ενεργοποιούνται ρευστοποιήσεις, για τον ΔΤΡ, οι 350 μον. είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο υπέρβασης, προκειμένου να επανέλθει προς long τάση (βραχυπρόθεσμα/εβδομαδιαίο) ο τραπεζικός κλάδος. Αντίστοιχα, για τον 25άρη, οι 1.550 μονάδες παραμένουν σημείο ενεργοποίησης πωλήσεων. Συμπληρώνοντας πως σε διάστημα εβδομάδας ο ΔΤΡ διορθώνει 3,47% μετά την τελευταία ανοδική διόρθωση από τιμές πολύ κοντά στις ιστορικά ελάχιστες.

Το ενδιαφέρον είναι πως -και σήμερα- η προσοχή, οι εντολές των επενδυτών εστιάζονται σε blue chips και μάλιστα σε σηματωρούς με διαμορφωμένη long τάση.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Mytilineos, στα 8,73 ευρώ, με αγοραστές και με απόδοση 10,73% σε μέτρηση εβδομάδας. Πάνω από 300 χιλ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια νωρίτερα (στις 14:50). Αυξημένες συναλλαγές και στη ΔΕΗ, με εμφανή τη μερική κατοχύρωση θέσεων, μετά το 7,39% αυτής της εβδομάδας.

Με αγοραστές, στα 13,38 στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,60 στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 8,325 στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Από τις τραπεζικές, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank. Με πωλητές, στο 0,5726 ευρώ.
Ομως, κυρίως σε blue chips οι κινήσεις των επενδυτών και δη σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Lamda Development, Coca Cola/hbc, Aegean κ.α.

Σε Intrakat, Profile, Autohellas το ενδιαφέρον από τις μετοχές του FTMidCap. Από τα 3,50 στα 3,715 ευρώ για τη μετοχή της Autohellas, με περιθώριο αντίδρασης έως τα 3,90 ευρώ.

Στις 45/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο θετικό πρόσημο για τίτλους των Forthnet, Entersoft, Autohellas, Intrakat, Attica Bank.

Χωρίς μεταβολή για 84 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v