Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εχουν «ρεύμα» τα blue chips

Σημαντική άνοδο στα όρια του 2% καταγράφει στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτιμούν οι επενδυτές. Πού οδηγεί η μεταφορά του κέντρου βάρους προς τα blue chips από τις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Εχουν «ρεύμα» τα blue chips

Εβδομάδα με σημαντικά ορόσημα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 636,03 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 317,44 και από τις 1.526,83 μονάδες για τον FTSE25.

Με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικά της επιφυλακτικής στάσης των ξένων στην πλειονότητα τους, της αποχής που τηρούν εδώ και μήνες.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο τινά: η μεθοδική μεταφορά του κέντρου βάρους προς τα blue chips από τις τραπεζικές και η ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών, κυρίως ισχυρών ομίλων με ποιοτικά οικονομικά στοιχεία και προοπτικές. Μετοχές, που όλο το προηγούμενο διάστημα μαζεύτηκαν μεθοδικά από "ισχυρά χέρια" και, πλέον, οδηγούνται προς μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν όμως τον κύριο πυλώνα της εγχώριας επιχειρηματικότητας, είναι οι ηγήτορες της "επόμενης ημέρας" και αυτοί, που εν πάση περιπτώσει κάνουν (και θα συνεχίσουν να κάνουν) την διαφορά.

Προς αυτό το ποιοτικό μέρος της αγοράς έχουν στραφεί και συγκεκριμένα funds αλλά και εγχώριοι επενδυτικοί/επιχειρηματικοί κύκλοι ως διέξοδο στα...αδιέξοδα του "ρηχού" χρηματιστηρίου μας.

Εύλογα από την σημερινή συνεδρίαση θα επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στα "ελληνο-τουρκικά", το ενδεχόμενο μίας προεξόφλησης με αφορμή το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ (ψηφιακά) από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου αλλά και του triple witching της Παρασκευής με την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russel.

Aλλά, σε κάποιο βαθμό, και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Οι 646 και 621 μονάδες είναι τα 2 σημεία αναφοράς μας, για τον ΓΔ. Αντίστοιχα οι 1.541 και 1.520 για τον FTSE25 και για τον ΔΤΡ οι 336 και 306 μονάδες.

Αναπόφευκτη η συνεκτίμηση των ξένων αγορών, πρωτίστως της Wall Street, με τον S&P500 στις 3.340,97 μονάδες, με τις 3.329 ένα πολύ σημαντικό stop για τις long θέσεις. Και τις 3.419 για αντίσταση στην περίπτωση επανεργοποίησης της ανοδικής φοράς.

Χαμηλότερα του ορίου των 30 ο "δείκτης φόβου", στις 26,87 και από το συν (τις 3.362 μονάδες) τα futures του S&P500.

Το πιθανότερο η εβδομάδα να ξεκινήσει με το απαραίτητο stock picking- τακτική αναπόφευκτη και μονόδρομος όλο αυτό το διάστημα, που όμως κράτησε ενεργό ένα μέρος της επενδυτικής κοινότητας, αποδίδοντας και διψήφιες υπεραξίες, κόντρα στην στασιμότητα των βασικών δεικτών- σε τίτλους με διαμορφωμένη long τάση.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ είναι ένα από τα κύρια δίδυμα για τα "ισχυρά χέρια", με ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή να συγκροτούν έναν-άτυπο- ενεργειακό θύλακα με σημαντική συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης σε Jumbo, Sarantis, ΑΔΜΗΕ αλλά και σε ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, Entersoft, ElvalHalcor ενδεικτικά από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. ΚΡΙ-ΚΡΙ και Entersoft ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα προς το τέλος της εβδομάδος, πιθανότατα να επιχειρηθούν κινήσεις προεξόφλησης αν και αμφότερες οι μετοχές είναι σε διαπραγμάτευση σε πολυετή και ιστορικά υψηλά.

Με επιλεκτικές κινήσεις, συνεπώς, με διασφάλιση των στηρίξεων και "σφικτά" stop losses σε κάθε περίπτωση- ενόσω ο ΓΔ κυμαίνεται σε στενό εύρος μόλις 30 μονάδων και αντίστοιχο ο 25άρης- και στην περίπτωση που διαφανούν προυποθέσεις διαφυγής πέραν των 646 μονάδων- εάν δεήσει να ξεκολλήσει ο τραπεζικός- τότε η εβδομάδα θα παιχτεί από την πλευρά των αγοραστών.

Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v