Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αιφνιδιαστική κίνηση στις 650 μονάδες

Υψηλά κέρδη σχεδόν 3% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης. Αυξημένες εντολές και ισχυρά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, που ανακάμπτουν με οδηγό την ΕΤΕ. Ανοδος για το σύνολο των μετοχών του FT 25, ξεχωρίζουν ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Αιφνιδιαστική κίνηση στις 650 μονάδες

Ανοδικό το ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά, από τις 641,09 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από αρκετά πιο νωρίς, στις αγορές της Ασίας φάνηκαν οι προθέσεις των επενδυτών, με γνώμονα και την εικόνα αναστροφής που διαμορφωνόταν στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη στην Ευρώπη, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, παρά το γεγονός πως σημαντικοί οικονομικοί δείκτες δεν ενισχύουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τύπου V, κάτι που κρατά σε επιφυλακή κυρίως την ΕΚΤ και την πλευρά Λαγκάρντ.

Με ανοδικό χάσμα, η αρχή, με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει από τις 321 προς τις 332 μονάδες αλλά και τα blue chips να παραμένουν σε long τάση.

Κατ' αρχάς όσα είχαν διαμορφωμένη ανοδική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα, με συγκέντρωση «ισχυρών χεριών», αγορασμένα σε τιμές που «δείχνουν» για υψηλότερα. Λίγο ως πολύ την κατάσταση που αναφέραμε στο χθεσινό σχόλιό μας, της Κυριακής.

Καλή η ροή εντολών από την πλευρά (κυρίως) των traders, με στοχευμένες τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και συνέχεια εντολών σε τίτλους-σηματωρούς του δείκτη.

Αποτέλεσμα η υπέρβαση των 1.560 μονάδων για τον FTSE25, κυρίως όμως του σημείου αναστροφής των 646 μον. για τον Γενικό Δείκτη (το trigger point, που έχουμε ήδη εστιάσει από νωρίς στον Εκη).

Σε ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και με Alpha Bank, Eurobank, ETE να προσπερνούν γρήγορα τον τίτλο της Mytilineos,π ου είχε επίσης ένα πολύ καλό ξεκίνημα.

Ωστόσο στις τραπεζικές στοχεύει το «γρήγορο χρήμα», με τους βραχυπρόθεσμους να ανεβαίνουν έως και 5,26% υψηλότερα, στην περίπτωση της Εθνικής. Σε θέση οδηγού, με εντολές στο 1,1795, αλλά και τις Αlpha Βank, Eurobank να ακολουθούν.

Και στα 4,736 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, δικαιώνοντας πανηγυρικά όσους θεωρούσαν peanuts την αποτίμηση του ομίλου, υπολογίζοντάς την για πάνω από το όριο του ενός δισ.

Με αγοραστές, όπως αναμενόταν, και σε ΟΤΕ, με επαναφορά πάνω από τα 13,50 και στόχευση για το 14άρι σε «κλείσιμο» εβδομάδας, στα 6,45 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,48 ο ΟΠΑΠ, αντίδραση και από ΜΟΗ, στα 11,30, την υπέρβαση του ορίου του 1 ευρώ προεξοφλούν στην Ελλάκτωρ, στα 2,27 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Στις 61 έναντι 7 (!) η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς την ισχυρή αντίδραση των τραπεζικών και των blue chips ακολουθούν και αρκετά χαρτιά από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v