Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χτίζει απόσταση πάνω από τις 650 μονάδες

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οπλίζει τα χέρια των αγοραστών. Ταυτόχρονα αντιδρούν blue chips και τραπεζικές μετοχές. Με θετικό πρόσημο το σύνολο των τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Χτίζει απόσταση πάνω από τις 650 μονάδες

Μία συνεδρίαση όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτονομείται από τα ευρωπαϊκά και τα άλλα διεθνή.
Ανοδικό ξέσπασμα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή τραπεζικών, blue chips αλλά και λοιπών μεσαίων δυνάμεων της αγοράς.

Από την προσυνεδρίαση είχαν διαφανεί οι προθέσεις traders και επενδυτών, στον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων και της θετικής τάσης που διαμορφώνονταν για τα futures του S&P500. Ωστόσο από τις πρώτες κιόλας εντολές διαφάνηκε πως η σημερινή συνεδρίαση θα χαρακτηριζόταν κυρίως από «ελληνικό χρώμα», δηλαδή από εξελίξεις σε μέτωπα εγχώριου ενδιαφέροντος και βαρύτητας.

Ετσι, μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα και στα πρώτα 30', οι traders έδειξαν διατεθειμένοι να «τρέξουν» τις τραπεζικές και να συντηρήσουν τη διαμορφωμένη long τάση για συγκεκριμένα blue chips. Μετοχές-σηματωροί, για τις οποίες είχε γίνει η διαφορά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σταθερά σε τροχιά ανοδικής διόρθωσης και οι 3 βασικοί δείκτες, με τον ΓΔ στο εύρος των 650-655 μονάδων, με τον FTSE25 στην περιοχή των 1.570 plus και τον ΔΤΡ πέριξ των 335 μονάδων.

Ταχύτερη ροή συναλλαγών από τις πρώτες κιόλας εντολές, ρυθμός που διατηρούνταν μέχρι νωρίτερα, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 30 εκατ. (στις 14:30). Περίπου όσα πραγματοποιούνταν τις τελευταίες εβδομάδες για το σύνολο της συνεδρίασης.

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos και ΟΠΑΠ η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, όσον αφορά στα blue chips, σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank από τις τραπεζικές. Με τις Lamda Development, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ κ.α. να ακολουθούν.

Από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη σημερινή συνεδρίαση σε σχέση με τις προηγούμενες, η έκταση, το εύρος και η διασπορά ενδιαφέροντος συναλλαγών με ανάλογους τζίρους, σε μία πιο ευάριθμη ομάδα εισηγμένων. Κίνηση πιο συντονισμένη και μεγαλύτερου εύρους, με εμφανή την παρουσία «ισχυρών χεριών».

Σημαντική άνοδος για τις τραπεζικές, στο 0,5972 η Αlpha Βank, στο 1,179 η Εθνική, στο 0,3952 η Eurobank και στο 1,215 η Πειραιώς. Υπερίσχυση αγοραστών σε ΟΤΕ στα 13,60 ευρώ, ΔΕΗ στα 4,84, Mytilineos στα 8,90, ΟΠΑΠ στα 8,65 ευρώ. Ανάλογη τάση για το σύνολο των μετοχών του δείκτη και την πλειονότητα τίτλων της μεσαίας κατηγορίας.

Από την τεχνική πλευρά, η πειστική και από νωρίς υπέρβαση των σημαντικών 646 μονάδων για τον ΓΔ ενίσχυσε τη διάθεση των traders, ενεργοποίησε και ξανάφερε εντός παιδιάς αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες. Αλλαγή που αποτυπώνεται και σε επίπεδο δεικτών όσο και μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v