Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία η αντίδραση

Οριακή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στη σημερινή συνεδρίαση το πρώτο κρας τεστ στο χθεσινό ξέσπασμα των αγοραστών. Η εκτίναξη του τζίρου, η αντίδραση των μεσοπρόθεσμων και οι «ασφαλείς επιλογές» στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία η αντίδραση

Επαναφορά στα κέρδη στη Wall Street, μεικτές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δοκιμάζεται, σήμερα το χθεσινό «ξέσπασμα των αγοραστών και τα νέα δεδομένα», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε, χθες, ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Στις 661,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.590,39 ο FTSE25 και στις 343,77 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Με αυξημένες συναλλαγές, σχεδόν διπλασιασμό του τζίρου σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όρο των προηγούμενων τριών εβδομάδων, ενεργοποιήθηκαν (κυρίως) traders οι οποίοι επικεντρώθηκαν μεν στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς ωστόσο να μείνουν εκτός παιδιάς των blue chips.

Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των αγοραστών, με αφορμή κατ' άλλους την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνο-τουρκικά, λόγω των δράσεων στο τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με όσους αναφέρονταν στις ενέργειες της ΤτΕ για τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», αλλά και των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για ένα ανάλογο σχήμα, που θα μπορούσε να συμπεριλάβει NPLs λόγω Covid-19.

Ολα αυτά θεμιτά και λογικά, αλλά σήμερα-αύριο θα δοκιμασθούν οι διαθέσεις των λίγο πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών, η στάση ορισμένων εγχώριων θεσμικών οι οποίοι συνηθίζουν να «πυροβολούν» στο πρώτο 6%-8% μίας μετοχής, κυρίως όμως η πρόθεση των «ισχυρών χεριών».

Η πωλητική ισχύς των θεσμικών διαχειριστών δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική διόρθωση των τραπεζικών σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αύριο και στην περίπτωση που για τον ΔΤΡ διαμορφωθεί τελική τιμή πάνω από τις 360 μονάδες.

Πιο ασφαλής η τάση για αρκετά blue chips, καθώς οι θέσεις που έχουν ληφθεί από χαμηλότερες τιμές σε μετοχές-σηματωρούς έχουν γίνει με προοπτική για υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

«Κλειδί» ο τζίρος, καθώς τα περίπου 60 εκατ. της χθεσινής συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αποτελούν μέρος «διανομής θέσεων» στα τοπικά υψηλά, με συνέπεια την άμεση διόρθωση της τάσης. Με τζίρους των 70 και 80 εκατ. πιθανότατα να σηματοδοτείται μία ενδεχόμενη αναστροφή, αλλά γι' αυτό σαφέστερη εικόνα θα έχουμε -πιθανότατα- σήμερα.

Με προσοχή στο «άνοιγμα» της συνεδρίασης, στις συναλλαγές των πρώτων 15'-30' και στη συνέχεια θα είμαστε σε σταθερή ροή, κυρίως μέσα από τον Εκη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v