Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στις 630 μονάδες

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί την Ευρώπη, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 4%. Ισχυρές πιέσεις για τράπεζες, Coca Cola, Viohalco, Aegean. Θετική εξαίρεση ο ΟΛΠ. Ράλι για ΠΛΑΘ.

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στις 630 μονάδες

Σε ισχυρή διόρθωση τα ευρωπαϊκά, με τον τραπεζικό κλάδο σε ελεύθερη πτώση, χαμηλότερα των πρώτων και προς τις δεύτερες στηρίξεις το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αποκάλυψη της εμπλοκής 5 τραπεζικών κολοσσών σε «ξέπλυμα χρήματος» σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες λόγω έξαρσης του κορωνοϊού διαμορφώνουν, από νωρίς, ένα μείγμα εκρηκτικό στις αγορές. Με απόλυτο πλεονέκτημα οι short, θέση που ενισχύεται και από την εικόνα της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Με τον DAX κατά 3,34% χαμηλότερα στις 12.680 (ενδεικτικά η μετοχή της Deutsche Bank με 8,34% στα 7,032 ευρώ) και τον EuroStoxxBanks να χάνει 6,02% στις 55,15 μονάδες, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις αρχικά, δοκιμάστηκαν το πρώτο ημίωρο οι πρώτες στηρίξεις, δείχνοντας κάποιες αντοχές. Πέριξ των 645 μονάδων ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης αγορές που, όμως, στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους σε εντεινόμενες ρευστοποιήσεις.

Με συνέπεια οι απώλειες να διευρυνθούν, φτάνοντας το 3,75% για τον ΓΔ, που διόρθωσε έως τις 634,40 μονάδες.

Πιεστικότερες οι πωλήσεις στις τραπεζικές, μεγαλύτερες οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη, που νωρίτερα ήταν σε διαπραγμάτευση στο μείον 4,45% και τις 308 μονάδες.

Ωστόσο πιεστικές πωλήσεις γίνονται και σε πολλά blue chips, με τις short θέσεις στη μετοχή της Coca Cola/hbc -από τις πρώτες κιόλας εντολές- να επιβαρύνουν σταθερά την τάση. Που συν τω χρόνω ακολουθήθηκε και από άλλες «βαριές» μετοχές, απόρροια των πωλήσεων από την πλευρά (κυρίως) traders.

Κατ' αρχάς πωλητές όσοι πέριξ των 645 μονάδων «έγραφαν» θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδας. Παράλληλα ο εγκλωβισμός των αγοραστών, από τα χαμηλά της Παρασκευής, επιτείνει τη βραχυπρόθεσμη κλίση που έχει λάβει -εκ νέου- η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Σε Εθνική και Alpha Bank οι περισσότερες συναλλαγές, με πωλητές έως τα 1,123 (4,15%) και 0,5326 (5,50%) αντίστοιχα. Ακολουθούν ΔΕΗ, Mytilineos και ΟΠΑΠ, την ώρα που στην Coca Cola/hbc οι εντολές φθάνουν σε βάθος 5,45% στα 21 ευρώ.

Eurobank, OTE, Πειραιώς, Lamda Development, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης με αυξημένη δραστηριότητα.

Εξαίρεση στον κανόνα, η μετοχή του ΟΛΠ -στα 17,18 ευρώ- και βεβαίως των Πλαστικών Θράκης. Αξια αναφοράς η συμπεριφορά της μετοχής, σήμερα, με αγοραστές έως 10,15% στα 2,225 ευρώ, που αποτελούν και «νέο υψηλό».

Σύμφωνα με τη «μέτρηση» (του Ηλία Ζαχαράκη) για τη μετοχή, τα 213 είναι κοντινή στήριξη. Το επίπεδο του 225-229 θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή. Μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση προς τα υψηλά της ζώνης του 250-260. Το 197 έχει γίνει κύρια στήριξη, με το στοπ στο 195.

Στο 1/4 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 80 μετοχές να καταγράφουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Στα 22,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στις 14:10) με μόλις ένα πακέτο. Στη μετοχή του ΟΛΠ για 20.000 τμχ. στα 17,10 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v