Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές έσπασαν τις άμυνες του Χρηματιστηρίου

Ελεύθερη πτώση με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει βίαια στις 630 μονάδες. Σε Viohalco, Aegean, Alpha Bank, Motor Oil και Eurobank οι ισχυρότερες πιέσεις. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα για την εγχώρια αγορά.

Οι πωλητές έσπασαν τις άμυνες του Χρηματιστηρίου

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να επιδεικνύει, για πολλοστή φορά, διαθέσεις υπεραπόδοσης στην “νότια” κίνηση, έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών δεικτών.

Έτσι, από την σημαντική άνοδο της προηγούμενης Δευτέρας, που αποδείχθηκε μεγαλειώδης “bull trap” για όσους έσπευσαν να πάρουν θέσεις, ελπίζοντας ότι έφτασε για το Χ.Α. η ώρα της ανοδικής διαφυγής, μέχρι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει τρεις πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,66% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, τέσσερις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 11,76%.

Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή Δευτέρα 14 με Δευτέρα 21/9, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., “κουρεύτηκε” κατά 2,1 δισ. ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους επέλεξαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους (!)

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όσων τόνιζαν, μεταξύ των οποίων και ο γράφων την στήλη, “πόσο ανησυχητικό και επικίνδυνο ήταν, το γεγονός ότι το Χ.Α. ελάχιστα ακολούθησε τις Διεθνείς Αγορές, στην σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά Μαρτίου και τι θα συνέβαινε στην επόμενη διόρθωση των Ξένων Χρηματιστηρίων”.

Επίδειξη ψυχραιμίας από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,071%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν συνοδεύτηκε με σχετική αύξηση του τζίρου, ένδειξη ότι οι σημερινές, σημαντικές απώλειες ήταν περισσότερο αποτέλεσμα απόσυρσης των λίγων αγοραστών, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικότερων κινήσεων, από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε και από κινήσεις “stop loss”, όταν ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 652 μονάδες.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, που έδωσαν σήμερα το σήμα υποχώρησης, τρεις ήταν οι κύριοι λόγοι της δριμείας επιστροφής της επιφυλακτικότητας.

Πρώτος λόγος ότι η περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τους δείκτες στην Wall Street, που ήταν, εβδομαδιαίο, αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος, έστω και αν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι “η μέχρι σήμερα διόρθωση είναι έως και αμελητέα, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχουν καταγράψει οι περισσότερες Διεθνείς Αγορές το τελευταίο εξάμηνο και από τα χαμηλά του Μαρτίου”.

Δεύτερος λόγος ήταν η ανακοίνωση ότι σταμάτησαν ξανά οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία, καθώς και δεύτερος Συμμετέχων εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Αυτά την ώρα που η πανδημία καταγράφει νέα υψηλά ρεκόρ κρουσμάτων, στις περισσότερες Περιοχές του Πλανήτη.

Τρίτος λόγος το Τραπεζικό σκάνδαλο που φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια και σύμφωνα με το οποίο αστρονομικά ποσά “βρώμικου χρήματος” κυκλοφορούσαν και “ξεπλένονταν” επί χρόνια, μέσω των μεγαλύτερων Τραπεζικών Ιδρυμάτων του Κόσμου, όπως αποκάλυψε διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, σε 88 Χώρες.

Η έρευνα βασίστηκε σε χιλιάδες "αναφορές ύποπτης δραστηριότητας" (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από Τράπεζες σε ολόκληρο τον Κόσμο. Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους $2.000 διΣ. ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες Τράπεζες, τις JP Morgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon, που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών, ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους, ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Ερχόμενοι “εντός των τειχών”, σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν οι δηλώσεις – εκτιμήσεις που δεν αποκλείουν, για την Αττική, ένα έμμεσο, ή άμεσο “lockdown”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Εγχώρια Οικονομία.

Έτσι, ακόμα και οι τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εισηγμένων, έδειξαν να περνάνε σε “δεύτερη μοίρα”, ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η Lamda Development.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όπου η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers”, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-7,20%), Εθνικής (-5,13%), Eurobank (-6,21%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Πειραιώς (-6,42%).

Η μετοχή της Alpha Bank, μετά την απώλεια των πρώτων στηρίξεων στα 0,59 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 0,56 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), σήμερα έχασε και τις επόμενες στηρίξεις στα 0,5472 – 0,5416 ευρώ. Τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών, η ζώνη 0,52 – 0,4750 ευρώ. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 0,6150 ευρώ.

Για την Εθνική χάθηκαν οι στηρίξεις στα 1,17 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1,14 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,094 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την μετοχή της Eurobank χάθηκαν οι στηρίξεις στα 0,3850, 0,3820 και 0,3765 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 0,35 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 0,4177 ευρώ.

Τέλος η μετοχή της Πειραιώς, έχασε την πρώτη στήριξη στα 1,175 και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ακριβώς επάνω στην επόμενη στήριξη τω 1,10 ευρώ. Απώλεια της εν λόγω στήριξης θα επαναφέρει τα σενάρια για δοκιμασία του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου στα 1,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 302,31 μονάδες (-6,57%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 303,84 (-6,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 303,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,25%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης θα διατηρείται χαμηλότερα των 311 - 317 μονάδων και τα πλέον αρνητικά σενάρια, θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Προσοχή αν χαθεί η τελευταία στήριξη στις 300 – 296 μονάδες, καθώς θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”. Το ημερήσιο “stop short” στις 339 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου”, πλην του Ελλάκτωρα, ο τίτλος του οποίου τερμάτισε τη συνεδρίαση αμετάβλητος, στον απόηχο της είδησης ότι η Reggeborgh ανέβασε το ποσοστό της πάνω από το 5%. Πιο συγκεκριμένα, η Ολλανδική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι το άμεσο ποσοστό της στην Εισηγμένη ανήλθε του ορίου του 5% και διαμορφώνεται στο 5,436%.

Ο τίτλος συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,40 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 1,398 ευρώ, +5,11%), για να βάλει σαν επόμενο στόχο τα 1,60 ευρώ. Θεωρητικά ισχυροποιημένη η πρώτη στήριξη στα 1,20 ευρώ. Στα 1,14 ευρώ, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Performance Technologies (-2,91%), ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2019, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Τζιρακιάν (+22,92%, αλλά το “bid” παραμένει χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ξαφνικό ενδιαφέρον για ΑΝΕΚ (+2,50%) και Attica Group (+2,35%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τα Πλ. Θράκης (+11,88% και λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/9 για την AVE (+6,25%), ενώ αισθητή αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε AS Company (+2,31%) και Ίλυδα (-7,63%).

Επιστροφή αγοραστών στην Reds (+2,15%), μικρός πωλητής στην Ιντερτέκ (-14,01%), όλο και χαμηλότερα η Doppler (-19,63%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις πτωτικές συνεδριάσεις οι Ιντρακόμ (-6,23%) και Άβαξ (-5,57%).

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη στις 652 μονάδες και αν χάσει και την αμέσως επόμενη στις 628, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πτωτική κίνηση θα φρενάρει στις 623 (ημερήσιο “stop long”) και 617 μονάδες. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν μπορούν να αποκλειστούν τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 600 – 582 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στις 1569 και 1546 μονάδες και πάρα πολλά θα κριθούν στην επόμενη στήριξη των 1491 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αρνητικό το κλίμα, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στην αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον Πλανήτη και στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, σταθμισμένες από την έλλειψη προόδου σε ένα πακέτο στήριξης των ΗΠΑ”.

“Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει σε βάθος επανεξέταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία σύμφωνα με Αξιωματούχους της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές. Η Societe Generale, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πουλήσει την Θυγατρική ‘Lyxor asset management’ στο 4ο τρίμηνο. Η ‘Lyxor asset management’ έχει €140 δισ. κεφάλαια υπό διαχείριση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική θα προβεί σύντομα στην έκδοση senior ομολόγου με στόχο την άντληση €300 εκατ. - €500 εκατ. με επιτόκιο 2,6% - 2,8% και ο ΟΠΑΠ θα προβεί σύντομα στην έκδοση ομολόγου με στόχο την άντληση €200 εκατ., με επιτόκιο 2,2% - 2.3%. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Pasal, ωστόσο ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €520.000 από την αρχή του χρόνου”, σημειώνει η Merit Sec.

Επιτέλους ένα σοβαρό επιχειρηματικό νέο έδωσε το έναυσμα για κίνηση στον Κατασκευαστικό κλάδο, με το Ολλανδικό fund “Reggeborgh” να πιάνει σοβαρή μετοχική θέση στον Ελλάκτωρα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο κίνδυνος για τον Όμιλο, άμεσα, άρχισε να απομακρύνεται, με το ταμπλώ να του δωρίζει απλόχερα μέχρι και 50%, θυμίζοντας ότι το fund κατέχει και σοβαρή θέση στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Πάντα οι Επενδυτές ψάχνουν Εταιρείες που έχουν πιθανότητες μελλοντικά να αλλάξουν σημαντικά τα μεγέθη τους. Να θυμίσουμε ότι εκτός από τον κλάδο της Ενέργειας, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, οι πρώτοι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια και εφόσον πέσουν τα πακέτα που έχουν προϋπολογιστεί, θα είναι ο Κατασκευαστικός κλάδος και η Βιομηχανία.

Θυμίζουμε το χρηματιστηριακό ρητό “follow the trend (με stop loss)”, θυμίζοντας ότι η Αγορά έμεινε στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μένει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον Τραπεζικό κλάδο.

Μπορεί φέτος ο κλάδος να είναι “ήσυχος”, παρόλα αυτά η επόμενη χρονιά θα έχει σημαντικούς σκοπέλους.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι από πριν οι Ιθύνοντες θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να λύσουν τα προβλήματά τους, κάτι που το ταμπλώ θα αναγκαστεί να το ‘ιχνηλατήσει’ νωρίτερα”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στην Ιαπωνία).

Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι πιέσεις στο Πετρέλαιο, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ευρώ.

Γενικό “ξεφόρτωμα θέσεων” πιέζει χαμηλότερα των $1900 τον Χρυσό, σημαντικότερες οι πιέσεις στο Ασήμι, κάτω από τα $10400 το Bitcoin.

“Αβέβαιη και άνιση είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, απαιτώντας πολύ προσεκτική αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “το προφίλ ρίσκου - απόδοσης των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών δείχνει ελκυστικό”, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, με την οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων μετοχών.

Ο Οίκος θέτει σύσταση “overweight” για την Alpha Bank (με τιμή - στόχο στα 0,90 ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα (με τιμή - στόχο στα 1,70 ευρώ). Παράλληλα, θέτει σύσταση “equalweight” για τη Eurobank, με τιμή - στόχο στα 0,50 ευρώ και την Πειραιώς, με τιμή - στόχο στα 1,35 ευρώ.

“Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη Αγορά μετοχών στην Ευρώπη, Σχεδόν... τριψήφιος ο δείκτης P/E των Ελληνικών μετοχών, με τεράστια διαφορά από την αμέσως επόμενη Ευρωπαϊκή Χώρα και μικρή βελτίωση το επόμενο έτος. Πολύ χαμηλές συγκριτικά και οι μερισματικές αποδόσεις. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) θα είναι στις 99,2 φορές για φέτος και θα μειωθεί ελάχιστα το 2021 και 2022 στις 75,5 και 69,1 φορές, αντίστοιχα.

Ο δείκτης P/E των Ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 16,1 και 13,8 φορές τη διετία 2021 - 2022, καθιστώντας την Εγχώρια Αγορά την ακριβότερη στην Ευρώπη, με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Δανία, με δείκτες 22,3 - 25,4 φορές. Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ χαμηλή στο 1%, έναντι 3,2% για τις Ευρωπαϊκές μετοχές”, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 630,32 μονάδες (-4,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 632,2 (-4%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας και στις 630,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,29%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΝΤΕΡ, ΣΑΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -4,29% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου 6μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/3 (-7,58%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Μικρή η αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, σημαντική η υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.254 συμβόλαια).

Στα 3.993 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.805 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.325, 1.189 για τον Οκτώβριο και 136 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.501,5) κινήθηκε μεταξύ 1.500,75 και 1.570 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.800 Motor Oil, 9.936 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.814), Alpha Bank (18.254), Πειραιώς (3.490), ΔΕΗ (1.598), Εθνική (6.560), MIG (2.034), ΟΠΑΠ (481), Μυτιληναίο (237), Ελλάκτωρα (2.732), ΑΔΜΗΕ (346), Lamda Development (168), ΓΕΚ (255), Viohalco (171), ΕΕΕ (183), Τέρνα Ενεργειακή (258).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.548, MIG 50.622, Alpha Bank 89.826, Εθνική 37.992, Πειραιώς 13.694.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.313.004 τεμ. (15.313.004), ΔΕΗ 5.587.912 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v