Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο

Αδυναμία να ακολουθήσει την άνοδο των διεθνών αγορών εμφανίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο παρά την άνοδο της «βαριάς» Coca Cola. Πιέσεις στις τράπεζες, επιμένει υψηλότερα η ΕΤΕ. Συνεχίζουν υψηλότερα τα Πλαστικά Θράκης.

Παραμένει εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο

Μίνι ράλι εκτός, μία από τα ίδια εντός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 12.787 με 1,54% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 19.143 με 1,35% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, στις 6.768 με 1,85% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Και στη Νέα Υόρκη, τα futures του S&P500 από 0,34% υψηλότερα και τις 3.312 μονάδες.

Αυτά εκτός, γιατί εντός, είτε είναι στο «κόκκινο» οι προκλήσεις της Αγκυρας είτε οδεύει σε συνομιλίες με την Αθήνα, στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται, μονότονα και εκνευριστικά, ο ίδιος ρυθμός. Απαξίωση και εγκατάλειψη, με τη συνήθη εικόνα των «εγκλωβισμένων» δεικτών και τους λιγοστούς ενεργούς traders και επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις. Μη μπορώντας, πρακτικά, να ενεργήσει κάποιος διαφορετικά, εστιάζει στο stock picking, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την γκρίζα προοπτική της αγοράς.

Η ελάχιστη θετική απόδοση, στην αρχή της συνεδρίασης -ούτε καν στις 5 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη- εξανεμίστηκε με déjà vu ρευστοποιήσεις από τις 631,70 μονάδες, με συνέπεια να επανέλθει προς τις 624 μονάδες.

Πτωτικό «γύρισμα», που ήρθε μετά από νέες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε συγκεκριμένα blue chips.

Ενδεικτικά για τον ΔΤΡ από το αρχικό, στις 306,45 σταδιακά, με πωλήσεις που έγιναν πιεστικότερες μετά τις 13:15 διόρθωσε προς τις 298 μονάδες.

Στα 3,7 δισ. η χρηματιστηριακή αξία συνολικά των 4 τραπεζών, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βαρύτητα στάθμισης που έχουν στους δείκτες.

Στο μόλις 8% της συνολικής αποτίμησης όλων των εισηγμένων οι τραπεζικές, στο -σχεδόν- 20% η στάθμισή τους, ενισχυμένη μάλιστα από τον Ιούλιο και μετά.

Στις 1.486 με σημείο αναφοράς ελάχιστα χαμηλότερα, στις 1.485 μονάδες ο FTSE25.

Με συναλλαγές αξίας 20 εκατ. -στις 14:40- και τζίρο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Την αλλαγή στάσης των traders στις τραπεζικές ακολούθησαν πωλητές σε πολλά από τα μη τραπεζικά, με αποτέλεσμα ανάλογη κλίση να διαγράψουν ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., ενδεικτική της συνεχιζόμενης αποστροφής όσων funds είναι ενεργά αυτή την περίοδο στην αγορά.

Εξαίρεση αποτελούν οι αγοραστές σε Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, βεβαίως στην Coca Cola/hbc, που με ισχυρή άνοδο 2,55% στα 21,71 ευρώ «κρατά» την αγορά.

Στις 33 έναντι 57 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με «μετοχή της ημέρας» τα Πλαστικά Θράκης. Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, υπέρβαση και των 2,30 ευρώ, ενισχύοντας τη long τάση για υψηλότερες τιμές.

Πετρόπουλος, Frigoglass, Intralot, Lykos, Quest, Alumil, Δρομέας, μεταξύ των 33 με συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v