Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τέλος έκαναν τη ζημιά οι πωλητές

Νέα οπισθοδρόμηση στην εγχώρια αγορά που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Ισχυρή πίεση για ΕΛΠΕ και Motor Oil, ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ. Αντίβαρο από Coca Cola και Μυτιληναίο. Στα 47 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Στο τέλος έκαναν τη ζημιά οι πωλητές

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,66% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τέσσερις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 11,76%, ενώ το χθεσινό -4,29% του Γενικού Δείκτη, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου 6μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/3 (-7,58%).

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται, σήμερα, με θετικό πρόσημο, επόμενο ήταν να επιχειρηθεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως το αρχικά θετικό πρόσημο δεν κράτησε πολύ. Ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων, ενώ στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, ο έλεγχος της ημερήσιας τάσης, πέρασε στα χέρια των εν δυνάμει πωλητών, που πέτυχαν το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη σημαντικών πρωτοβουλιών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι πτωτικές μετοχές να είναι περισσότερες των ανοδικών, αναλογία που δεν άλλαξε μέχρι τέλους.

Σε αντίθεση με την πτωτική εικόνα και την επικράτηση των πωλητών που διατηρείται στο Χ.Α., οι αγοραστές δήλωσαν και σήμερα παρόντες στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα συρρίκνωση των αποδόσεων (στο 1,046% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθεί πιο πρόθυμα τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγοράς, όταν αυτές έχουν “νότια κατεύθυνση”, ενώ δυσφορεί σε όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ενώ υπό πίεση θα παραμείνουν οι μετοχές Εταιρειών που συνεχίζουν να επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και τα πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα. Από την άλλη, ο φόβος ενός νέου lockdown δεν αφήνει τους ενεργούς Επενδυτές να αυξήσουν το επενδυτικό ρίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι, παραδοσιακά, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν θεωρείται ευνοϊκό για τις Αγορές. Η έγκριση ενός εμβολίου και το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θεωρούνται οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες, που θα καθορίσουν την πορεία των Αγορών.

Από την άλλη και σύμφωνα με Αναλυτές, μέσα σε περιβάλλον αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με την στήριξη από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την ενισχυμένη ζήτηση για αποδόσεις από Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “στο road show που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ και ολοκληρώθηκε χθες, διαδικτυακά, δεν ‘περίσσεψε ο ενθουσιασμός’, ενώ δεν ήταν λίγες οι απορίες των Ξένων Διαχειριστών, που επικεντρώθηκαν στις Τράπεζες και τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ εκφράστηκε ο προβληματισμός για τις πιθανότητες σημαντικό κομμάτι αυτών των δανείων να προστεθεί στα ήδη υφιστάμενα ‘κόκκινα’ δάνεια και αν το καθεστώς που ισχύει σήμερα επεκταθεί και το 2021, έστω και για κάποιους μήνες”.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Βαρύδεικτες μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει και σήμερα πλεονέκτημα στους “sellers”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 309,23 (+1,95%) και 299,95 μονάδων (-1,11%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 300,8 (-0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 301,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,68%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη, είναι το χαμηλότερο του τελευταίου ενάμιση μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 10/8 (298,83 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 311 - 317 μονάδων και τα πλέον αρνητικά σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Προσοχή αν χαθεί η τελευταία στήριξη στις 300 – 296 μονάδες, καθώς οι κινήσεις “stop loss” θα πάρουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Το ημερήσιο “stop short” στις 339 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 10 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022, ετοιμάζουν οι Ελληνικές Τράπεζες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, οι εν λόγω κινήσεις περιγράφονται αναλυτικά ανά Τράπεζα στα επικαιροποιημένα 3ετη πλάνα μείωσης των NPEs, τα οποία θα υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με δεδομένες τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η πανδημία αναμένεται να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τάξης των 8 δισ. ευρώ, οι Διοικήσεις των Τραπεζών δηλώνουν αποφασισμένες, αυτή τη φορά, να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, πλην των υφιστάμενων NPLs και τη νέα προβληματική εστία”.

Από την άλλη, ρυθμό ανάπτυξης 5,6% για το 2021 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφερε πως οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ αφορούν σε ύφεση 7,5% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8% στο βασικό σενάριο, με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4%, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, υπολογίζονται σε 8 - 10 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος, με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+1,10%), ΕΥΔΑΠ (+0,44%), ΕΧΑΕ (+0,35%), ΛΑΜΔΑ (+0,18%), ΜΠΕΛΑ (+1,45%) και ΜΥΤΙΛ (+0,75%).

Τρεις αρνητικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, συμπλήρωσε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-1,11%).

Ο τίτλος έχασε την πρώτη στήριξη στα 2,31 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Καθοδική διαφυγή, θα ανοίξει δρόμο προς τα 2,03 και 1,97 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και επιβεβαιωμένων κλεισιμάτων υψηλότερα των 2,31 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,37 και 2,50 ευρώ.

Απόλυτα βραχύβια αποδείχθηκε η τελευταία ανοδική αντίδραση, για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,21%), καθώς οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι και η μετοχή συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 3,35 – 3,20 ευρώ, ο τίτλος θα κινηθεί προς νέα χαμηλά. Για την σχετική βελτίωση της δραματικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,64 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -19,63% για την Doppler (+9,59%, όμως οι αγοραστές ήταν στημένοι σημαντικά χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο), επιστροφή αγοραστών σε Flexopack (+8,33%), BriQ (+1,83%), Autohellas (+2,86%), Ιντρακόμ (+1,19%), Τρ. Αττικής (+1,99%) και Ίλυδα (+10,87%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-10,56%).

Αύξηση συναλλαγών σε Intralot (+0,81%), Λούλη (-5,52%) και Ελλάδος (+1,82%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Reds (-0,84%), εμφάνιση πωλητή σε Ελγέκα (-4,51%), Βιοκαρπέτ (-2,13%), ΕΛΧΑ (-1,48%), Κέκροπα (-2,86%) και MIG (-6,61%), ενώ συνεχίζουν να μαζεύονται πέριξ των 5,00 ευρώ η Performance (+2%), πέριξ των 0,30 ευρώ η Δομική Κρήτης (+1,34%) και πέριξ των 0,38 ευρώ η Forthnet (0%).

Συνεχώς επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης μετά την πρώτη στήριξη στις 652 μονάδες, σήμερα έχασε και την αμέσως επόμενη στις 628 και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πτωτική κίνηση θα φρενάρει στις 623 (ημερήσιο “stop long”) και 617 μονάδες. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν μπορούν να αποκλειστούν τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 600 – 582 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στις 1569 και 1546 μονάδες σήμερα έστω και οριακά έχασε και την επόμενη στήριξη των 1491 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Οι επόμενες στηρίξεις στις 1456 και 1426 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει και φαίνεται πως οι Επενδυτές θα εστιάζουν στις εξελίξεις που συνδέονται με ένα γενικό lockdown, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί ως σενάριο, για να αντιμετωπιστεί η διάδοση του ιού”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank με το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μετοχών της ‘Cairo Mezz’ είναι η 23/9/2020 και από την επόμενη ημέρα (24/9/2020) οι μετοχές της Holdings θα διαπραγματεύονται με τη νέα ονομαστική αξία, ήτοι €0,22/μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής, ενώ δεν θα γίνει προσαρμογή της τιμής της μετοχής. H έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ‘Cairo Mezz’ στην ΕN.A. PLUS του Χ.A. θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Εξαιρετική η εικόνα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου για τα Πλ. Θράκης, με διψήφια αύξηση στα λειτουργικά (EBITDA) και στα καθαρά κέρδη, μεγάλη αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού”, σημειώνει η Merit Sec.

“Εν μέσω ανησυχίας για χρονική επιμήκυνση και ενδεχόμενη αύξηση των περιορισμών, λόγω πιθανής έξαρσης της πανδημίας, οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες υποχώρησαν χθες σημαντικά, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τον ΓΔΧΑ. Παράλληλα ο Τραπεζικός δείκτης παραβίασε καθοδικά και το ανοδικό κανάλι που είχε διαγράψει από τα τέλη Μαΐου. Ένα νέο lockdown αποτελεί το νούμερο 1 ρίσκο στην παρούσα φάση, αν και εκτιμούμε ότι γίνονται προσπάθειες αυτό να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Το range trading φαίνεται ότι είναι το βασικό σενάριο για το επόμενο διάστημα, με το εύρος να τοποθετείται μεταξύ των 615 και 665 μονάδων. Δίνουμε ακόμα αυξημένη βαρύτητα σε επιλογές τίτλων αμυντικού χαρακτήρα, αλλά εξετάζουμε κατά περίπτωση τίτλους, που έχουν αυξημένα περιθώρια ανόδου στο θετικό σενάριο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης στην Α. Μεσόγειο, σε συνέχεια της μετάβασης του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” στο Λιμάνι της Αττάλειας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., δεν έφερε τελικά αλλαγή του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, μετά το αγοραστικό κρεσέντο της προηγούμενης Δευτέρας, ήρθε το κύμα ρευστοποιήσεων της χτεσινής συνεδρίασης, να επιφέρει τη μετάθεση των προσδοκιών για αναρρίχηση του ΓΔ πάνω από τις 670 μονάδες και επανόδου των δυσοίωνων σεναρίων επαναφοράς του προς τις 600 μονάδες.

Ο λόγος που οδηγεί σε υποχώρηση όλες τις Αγορές του Πλανήτη είναι ο ίδιος: η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας, αναγκάζει όλες τις Κυβερνήσεις να πάρουν ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα και ενδεχομένως να μην αποκλείεται να επιβληθεί ακόμη και lockdown. Μάλιστα, στη Μαδρίτη ήδη εφαρμόστηκε και στην Αθήνα η Κυβέρνηση δεν αποκλείει να εφαρμοστεί για ορισμένο χρόνο στην Αττική !

Με αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία για τις Οικονομίες κατά το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα, σε σχέση με εκείνα του 2ου τριμήνου, ενώ χαμηλός είναι και ο βαθμός ορατότητας για τη συνέχεια, εκτός αν προς το τέλος του έτους υπάρξει θετική εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα (αναγγελία εμβολίου κοκ).

Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία και να αυξάνεται η διάθεση φυγής από τον επενδυτικό κίνδυνο. Σαν αποτέλεσμα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες αγνοήθηκε σχεδόν η πρόθεση του επενδυτικού fund CVC να αγοράσει τη Vivartia από τη MIG, ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την Εθνική για την ΕΕΓΑ, η επιτάχυνση της διαδικασίας για το έργο του Ελληνικού, μετά την απόρριψη της προσφυγής της Hard Rock από το ΣτΕ, αλλά και η επιθυμία της Ολλανδικής Οικογένειας Wessels, με περιουσιακά στοιχεία € 3,6 δισ., να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα, που συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Επιπλέον, αγνοήθηκε η έκθεση της Morgan Stanley για τις Ελληνικές Τράπεζες, που αναφέρει ότι το ύψος των νέων NPΕs εξαιτίας της πανδημίας θα είναι € 6 δισ. περίπου (κανονικό σενάριο), ενώ αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για την Alpha και την Εθνική.

Όμως, συνέβαλε στην επιβάρυνση κλίματος για ξεπούλημα Ελληνικών Τραπεζικών τίτλων, η έκθεση για παράνομες συναλλαγές ύψους $ 2 τρισ., από μερικές από τις μεγαλύτερες Τράπεζες του Πλανήτη!

Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις αρνητικές εξελίξεις των Διεθνών Αγορών και αδυνατεί να αξιολογήσει τις θετικές εξελίξεις. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη εφαρμογής τολμηρών μεταρρυθμίσεων, που να πείθουν ότι είναι εφικτή η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους € 70 δισ. πόρων, που προσδοκάται να εισρεύσουν τα επόμενα έτη στην Ελληνική Οικονομία (2021 - 2027), ώστε να δρομολογηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, αναταραχές χαρακτηρίζουν τις κινήσεις όλων των Αγορών του Πλανήτη. Η Federal αναγγέλλει ότι θα διατηρήσει τα μηδενικά παρεμβατικά επιτόκια για άλλα 3 χρόνια (ως το τέλος του 2023), διαμορφώνοντας προϋποθέσεις να διατηρούν οι ΗΠΑ την Ισοτιμία του Δολαρίου έναντι των άλλων Νομισμάτων σε επίπεδα που εξυπηρετούν την εξωστρέφεια της Αμερικανικής Οικονομίας.

Βασικό “θύμα” αυτής της στρατηγικής είναι το Ευρώ που υπερτιμάται, υπονομεύοντας την εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και οδηγώντας μακροπρόθεσμους Επενδυτές, όπως το Νορβηγικό Κρατικό Επενδυτικό fund, να αναζητεί νέες τοποθετήσεις σε δυναμικούς κλάδους της Αμερικανικής Οικονομίας.

“Ο μετασχηματισμός της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι σε εξέλιξη και η Ευρωπαϊκή Οικονομία πρέπει να κινηθεί με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα, για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα δηλαδή”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν και σήμερα κλειστές, λόγω αργίας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, πιέζεται το Ευρώ.

Συνεχίζει τις “δοκιμαστικές βουτιές” κάτω από τα $1900 ο Χρυσός, πιέσεις και στο Ασήμι, κάτω από τα $10500 το Bitcoin.

“Η Deutsche Bank σχεδιάζει να κλείσει ένα στα πέντε καταστήματα στην Εγχώρια Αγορά της, στη Γερμανία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει το κόστος και να αξιοποιήσει τις νέες συνήθειες των Πελατών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε ο Φίλιπ Γκόσοβ, που επιβλέπει τις δραστηριότητες Λιανικής Τραπεζικής στη Γερμανία.

Η ανταγωνίστρια της Deutsche, η Commerzbank, αποφάσισε πρόσφατα να κλείσει 200 από τα 1000 καταστήματά της και εξετάζει το κλείσιμο εκατοντάδων ακόμα.

Μικρότερη ύφεση της Γερμανικής Οικονομίας για το 2020 -στο 5,2%, έναντι 6,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo. Για το 2021, το Ifo προβλέπει ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί 5,1%, έναντι 6,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2022 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει από την 1η Ιανουαρίου 2021 το φάσμα των ομολόγων που είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα, καθώς και για αγορά, στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της, με την αποδοχή και ομολόγων που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους.

“Τα Κράτη - Μέλη πρέπει να διατηρήσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάκαμψης καθ' όλη τη διάρκεια του 2021”, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε επιστολή που έστειλε σε όλους τους Υπουργούς Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Ντομπρόβσκις, η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για το σύνολο του 2021.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις -13,9 μονάδες, από -14,7 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν οριακή άνοδο στις -14,6 μονάδες.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε στις -14,9 μονάδες, από -15,5.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως Σύμβουλοί του απέρριψαν το αίτημά του να γίνει προσαρμογή της Ισοτιμίας του Δολαρίου, προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως “επανειλημμένη χειραγώγηση του Κινεζικού Νομίσματος από το Πεκίνο”.

Oι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 2,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 6 εκατομμυρίων. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2006. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση κατά 0,7%.

Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή πώλησης σημείωσε άλμα 11,4%, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα $310600.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την απόφαση να αναβάλει για μια εβδομάδα την Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του, αξιωματικός ασφαλείας με τον οποίο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν σε στενή επαφή, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil δίνει σε έκθεσή της η Credit Suisse. Ο Οίκος μειώνει τον στόχο για τη μετοχή στα 14,00, από 16,5 ευρώ.

Σύσταση υπεραπόδοσης (“overweight”) και τιμή - στόχο 25 Λίρες (περίπου 27,25 Ευρώ) ανά μετοχή δίνει η Morgan Stanley για τη μετοχή της Coca Cola HBC. Η Αμερικανική Τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή - στόχος στο θετικό σενάριο μπορεί να ανέλθει έως τις 28 Λίρες (περίπου 30,52 Ευρώ), ή αντίθετα στο “κακό” σενάριο στις 17 Λίρες, (περίπου 18,53 Ευρώ). Η MS εκτιμά ότι φέτος η Cοca Cola HBC θα εμφανίσει έσοδα 6,124 δισ. ευρώ και κέρδη ανά μετοχή 1,10 ευρώ, ενώ για το 2021 τα μεγέθη θα αυξηθούν, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή στα 1,37 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 635,87 (+0,88%) και 624,93 μονάδων (-0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 625,41 (-0,78%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 624,6 (-0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 624,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.

Ο τζίρος στα 46,8 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ, ΕΝΤΕΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Fourlis, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.536 συμβόλαια).

Στα 3.802 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.993 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.198, 1.083 για τον Οκτώβριο και 115 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.491) κινήθηκε μεταξύ 1.484,5 και 1.519,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.700 Eurobank, 7.000 Lamda Development, 8.606 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.308), Alpha Bank (8.414), Πειραιώς (2.302), ΔΕΗ (877), Εθνική (4.180), MIG (2.107), ΟΠΑΠ (502), Μυτιληναίο (507), Ελλάκτωρα (832), ΑΔΜΗΕ (294), Lamda Development (312), ΓΕΚ (124), Jumbo (137), Ελ. Πετρέλαια (107), ΟΤΕ (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.296, MIG 51.705, Alpha Bank 85.291, Εθνική 36.417, Πειραιώς 12.439.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                     Name of Issuer              NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.313.004 τεμ. (15.313.004), ΔΕΗ 5.587.195 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v