Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι πωλητές

Να αποτραπεί νέα κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα ελπίζουν οι επενδυτές, όμως οι μακροχρόνιες αδυναμίες της αγοράς παραμένουν. Το stock picking και η τάση στις διεθνείς αγορές θα κρίνουν τη σημερινή συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι πωλητές

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο, οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Νέες απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να έχει υποχωρήσει στις 624,62 μονάδες, ο FTSE25 στις 1.490,21 και ο Δείκτης Τραπεζών στις 301,26 μονάδες.

Σταθερά πωλητές αρκετά funds, από Παρασκευή μέχρι και χθες, στρέφοντας τα νώτα τους -κατά πώς φαίνεται- και σε αυτόν τον επενδυτικό κύκλο παρουσιάσεων, που διοργανώθηκε από τα ΕΧΑΕ. Οπως και την περίοδο του επενδυτικού κύκλου της Νέας Υόρκης (το καλοκαίρι), οι ξένοι στην πλειονότητά τους- ουδόλως συγκινήθηκαν από την παρουσίαση των καλύτερων εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τις πταίει; Προφανώς και είναι αρμοδιότητα των καθ' ύλην υπευθύνων, οι οποίοι, εάν κρίνουμε από τη στάση τους, μάλλον δεν έχουν ουσιαστική επαφή με την αγορά. Και αναφέρομαι από την κορυφή της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο, μέχρι τους διοικούντες στη Λεωφόρο Αθηνών. Προφανώς είναι ζήτημα και ημών των δημοσιογράφων, των φορέων, οργανώσεων όλων των επαγγελματιών της αγοράς. Ωστόσο ο κύριος λόγος αφορά στους κυβερνώντες.

Αυτά τα ολίγα, για πολλοστή φορά, με τη -σχεδόν- βεβαιότητα πως και τώρα δεν θα... ακουστούν καν. Δυστυχώς και κρίμα.

Επιφυλακτική άνοδος στις ασιατικές αγορές, με μικρή ανοδική διόρθωση οι ευρωπαϊκές και στο «πράσινο» τα futures στη Νέα Υόρκη. Από τις 3.302 (0,12%) τα συμβόλαια του S&P500. Στα καθ' ημάς, τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του διαλόγου, στα «ελληνο-τουρκικά», σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, την ώρα που στο ΧΑ επικρατεί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (Δ/ντή Επενδύσεων Κύκλος Χρηματιστηριακή) σκηνικό αποφυγής επενδυτικού κινδύνου.

Πράγματι, σταθεροί πωλητές σε ΟΤΕ (12,99), ΟΠΑΠ (7,75), ΔΕΗ (4,864), Motor Oil (10,36), ΕΛΠΕ (4,75) κ.α., ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως στο 3ήμερο του 15ου Annual Greek RoadShow αρκετοί ξένοι ήταν πωλητές στο διάστημα που είχαν τις επαφές τους με τους επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων των εταιρειών που συμμετείχαν. Στην πλειονότητά τους, γιατί εξαιρέσεις υπήρξαν, κάτι που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από την συνεδρίαση της Πέμπτης μέχρι και τη χθεσινή της Τρίτης.

Η αναστροφή της τάσης στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για να ενεργοποιηθούν κάποιες αγορές, τουλάχιστον να μη δοκιμασθεί χαμηλότερα η αγορά. Και βλέπουμε, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία απεγκλωβισμού από το κανάλι των 600-660 μονάδων, από το... τέλμα που έχει κολλήσει εδώ και μήνες το «ρηχό» χρηματιστήριο.

Με αυτά τα δεδομένα -καλώς ή κακώς-, το stock picking παραμένει μονόδρομος. Για μετοχές του δείκτη που, αν μη τι άλλο, δείχνουν μία κινητικότητα (Mytilineos, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και λιγοστές ακόμη), κυρίως όμως της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στον ευρύτερο κλάδο πληροφορικής, με την Ιλυδα στο 0,51 ευρώ, την Entersoft στα νέα ιστορικά υψηλά του 1,86 ευρώ, σε εταιρείες με καλά αποτελέσματα 6μήνου, με ενδεικτική την περίπτωση της Flexopack στα 7,80 ευρώ και ακόμη λιγοστών από αυτές τις κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v