Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ δυόμισι μηνών στο Χρηματιστήριο

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μετρά η εγχώρια αγορά, με τις απώλειες ωστόσο σήμερα να περιορίζονται στο τέλος της συνεδρίασης. Διασώθηκαν Τιτάν, Coca Cola, Eurobank και ΟΤΕ. Στα 44,6 εκατ. οι συναλλαγές.

Αρνητικό ρεκόρ δυόμισι μηνών στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης στη Wall Street και των αξιοσημείωτων πιέσεων σήμερα το πρωί στην Ασία, με το επιφυλακτικό κλίμα να εντείνεται λόγω των κρουσμάτων της πανδημίας, σε όλο και περισσότερες Περιοχές της Ευρώπης.

Πολλές Κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς, με τους Οικονομολόγους να αναφέρονται σε αυξημένο κίνδυνο “διπλής βουτιάς” της Οικονομίας, ενώ η ανάκαμψη που ξεκίνησε μετά το τέλος του πρώτου lockdown, δείχνει να απειλείται από τους νέους περιορισμούς, κάτι που αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία.

Καμία διάθεση διαφοροποίησης, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, περίπου, δυόμισι μηνών (στο διάστημα από 3 έως και 14/7, ο ΓΔ είχε συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, με τις εκτιμήσεις, πλέον, να συγκλίνουν προς το δυσμενές σενάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα (ανέφερε πως οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ αφορούν σε ύφεση 7,5% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8% στο βασικό σενάριο, με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4%, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας).

Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα βλέπει τώρα και η Citi. Στις νέες της προβλέψεις, εκτιμά πως το Εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%.

Την ίδια ώρα, όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, προβλέπουν σημαντική αύξηση της ανεργίας, μόλις αρθεί η απαγόρευση των απολύσεων, για όσες Επιχειρήσεις εντάχθηκαν στα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα των ενεργών Επενδυτών θα παραμείνει επικεντρωμένο στις εξελίξεις αναφορικά με τις διπλωματικές επαφές για τη μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και στις αναφορές για περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου σήμερα επικράτησε η πλάγια κίνηση, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,015%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την εμμονή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα απελπισίας, η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και η έλλειψη διάθεσης να δώσουν βοήθειες στους βασικούς δείκτες, τα μη Τραπεζικά blue chips.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος και αν δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες, οι λίγοι αγοραστές στον τίτλο του ΟΤΕ (+1,58%), τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για ΓΔ και FTSE25.

Η λήξη των συναλλαγών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και στο ταμπλώ του, μη Τραπεζικού, δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,91%), ΕΕΕ (+0,69%), ΟΤΕ (+1,58%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,18%) και TITC (+0,94%).

“Σιγή ασυρμάτου” από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους” και μάλιστα με χαοτική διαφορά (!)

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, υπενθυμίζεται ότι μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Eurobank Holdings, από σήμερα, ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,22 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου σε είδος με διανομή μετοχών της Εταιρείας “Cairo Mezz PLC” στους Μετόχους της, σε αναλογία 1 μετοχή της “Cairo Mezz PLC”, για κάθε 12 μετοχές της Εταιρείας που ήδη κατέχουν. Έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της “Cairo Mezz” στην Εναλλακτική Αγορά ΕΝ.Α. PLUS στις 29/9.

Από εκεί και πέρα και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-0,04%), Eurobank (+0,87%) και Πειραιώς (-1,09%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-0,53%).

Με διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση ο Τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 294,54 μονάδες (-2,28%). Ακολούθησε αντίδραση μέχρι τις 303,31 (+0,63%), όμως οι πωλητές επέστρεψαν και πριν τις τελικές δημοπρασίες ο ΔΤΡ βρέθηκε στις 299,51 μονάδες (-0,63%).

Τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, επέτρεψαν στον ΔΤΡ να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 301,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%.

Να σημειωθεί ότι επιβεβαιωμένα κλεισίματα του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 300 μονάδων, θα επαναφέρουν σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 294 - 290 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 278 και 263 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 313 και 329 – 339 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Εθνική με, ή χωρίς τη σύμπραξη της Eurobank, σε πώληση των δανειακών της απαιτήσεων έναντι της Vivartia, παρά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε πρόσφατα η CVC Capital Partners στη MIG, για την αγορά του 92,08% του Ομίλου Τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Εθνικής κερδίζει πόντους η άποψη ότι η Τράπεζα δεν έχει λόγους να ‘παγώσει’, ή να ματαιώσει τη διαγωνιστική διαδικασία που είχε αναθέσει στην Axia, για την πώληση δανείων της Vivartia, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στην προετοιμασία των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν η Μητρική Εταιρεία ΔΕΗ και οι Σύμβουλοι Ιδιωτικοποίησης Goldman Sachs και Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι τον Νοέμβριο θα δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε το πρώτο δίμηνο του 2021 να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και την ερχόμενη Άνοιξη να έχει κλείσει οικονομικά η συναλλαγή και η μεταβίβαση του μειοψηφικού ποσοστού”.

Μπορεί σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ (-0,08%) να αντέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4,724 ευρώ (-2,68%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Εκεί που οι “buyers” είχαν βάλει σαν επόμενο στόχο τα 5,52 ευρώ, ο τίτλος όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, αλλά ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές οριακά ψηλότερα από την ζώνη στήριξης 4,72 – 4,37 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα και η μετοχή της Jumbo (-3,09%). Σε πλήρη εξέλιξη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 16,00 ευρώ. Δίνει να έχει μείνει από δυνάμεις ο τίτλος, καθώς έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στα 15,50 – 15,31 και 15,12 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 14,71 και 14,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €13,75 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,7521864140 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €19,8000.

Επίσης, ανακοίνωση έβγαλε σήμερα η MIG, χαρακτηρίζοντας, αδικαιολόγητες τις διακυμάνσεις της μετοχής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το Επενδυτικό Κοινό θα πρέπει να βασίζει τις αποφάσεις του, αποκλειστικά στις επίσημες ανακοινώσεις της Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ 0,027 (-17,43%) και 0,039 ευρώ (+19,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,033 ευρώ (+0,92%).

Από εκεί και πέρα, παρά το γεγονός ότι οι χθεσινές φήμες για πιθανή αναβολή του Δικαστηρίου στον Κέκροπα (-7,66%) αποδείχθηκαν “fake” και η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά στον Άρειο Πάγο, η μετοχή συνέχισε να έχει πωλητή, συμπληρώνοντας “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Οι “sellers” θα “κάψουν τα χέρια τους”, αν η απόφαση ανακοινωθεί νωρίτερα του αναμενομένου.

Αντέδρασε μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (+5%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 15/9 για Ικτίνο (-3,76%) και Βογιατζόγλου (-2,56%), αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,16%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Cenergy (+1,43% και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+5,42%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την AVE (-7,02%), τέσσερις για την ΕΛΧΑ (-1,23%), πέντε για τον Άβακα (-2,50%), ενώ κάποιοι συνεχίζουν να μαζεύουν Δομική Κρήτης (+0,66%), πέριξ των 0,30 ευρώ.

Για την μερική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 637 – 642 μονάδων. Για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο οι αγοραστές, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 685 μονάδες, όπου δείχνει να εξαντλείται το αισιόδοξο σενάριο, με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στις 617 – 615 μονάδες, θα ανοίξει “δίαυλο επικοινωνίας” με τις 600 και 593 – 582 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα δώσει κίνητρο στους “sellers” να πιέσουν τον ΓΔ προς τις 539 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση, οι 623 – 628 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 667 μονάδες, ενώ εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 623 μονάδων, θα επιβαρύνει σημαντικά ψυχολογία και τεχνικά δεδομένα.

Η απώλεια της στήριξης των 1491 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επιβάρυνε την τεχνική εικόνα και γύρισε το ημερήσιο διάγραμμα σε “short”, με “stop” τις 1603 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1474, 1456 και 1426 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1501, 1519 και 1542 μονάδες. Το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1603 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1547, 1571 και 1593 μονάδες. Κλείσιμο εβδομάδας χαμηλότερα των 1491 μονάδων, δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ψυχολογία αποφυγής ρίσκου επηρεάζει ξανά τις Αγορές, εν μέσω ανησυχιών, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Η Αγορά συνεχίζει να κινείται πτωτικά, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές και την απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η προοπτική έναρξης διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δεν μετέβαλλε, για την ώρα, τη διάθεση φυγής από Ελληνικούς τίτλους και την ασύμμετρη συμπεριφορά του Χ.Α. σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές. Τεχνικά, οι 617 μονάδες του ΓΔ αποτελούν το κοντινότερο σημείο στήριξης, ενώ στις 637 μονάδες προσδιορίζεται το πλησιέστερο σημείο αντίστασης”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνέχισε στο ίδιο πτωτικό μοτίβο ο ΓΔΧΑ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ανοδικού καναλιού των τελευταίων εβδομάδων. Για τις μετοχές, σύμφωνα με τον MSCI World Index, ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος πτωτικός μήνας από τον Μάρτιο, ενώ ως τώρα έχει παραδώσει το σύνολο των κερδών του Αυγούστου (MSCI World Index _-6,1% mom). Η αβεβαιότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το επόμενο διάστημα και κατ' επέκταση την τροχιά ανάκαμψης της Οικονομίας, ευνοεί την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται περαιτέρω διορθώσεις τιμών. Στο βασικό σενάριο, οι όποιες διορθώσεις θα είναι ελεγχόμενες”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παλεύει να κρατήσει το τεχνικό επίπεδο των 614 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 1475 μονάδων του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση δεν δημιουργούν εφησυχασμό, παρά τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που έχουν προσεγγίσει δείκτες και μετοχές.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και Διεθνώς, δείχνουν ότι τα προβλήματα από τον covid-19 όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά τείνουν να μεγεθυνθούν όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα Χειμερινή έξαρση της πανδημίας.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, βραχυπρόθεσμα, λειτούργησε θετικά για την τεχνική αντίδραση της Αγοράς, αλλά μακροχρόνια δεν λύνει το προβλήματα με ένα “κακό Γείτονα” και οδηγεί σε μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και τις δύο Χώρες.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια, παρά τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις “ενέσεις” ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED & EKT, συνεχίζουν να δέχονται διορθωτικές πιέσεις. Οι insiders βρίσκονται στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Προβλήματα που τα είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει, επανέρχονται δριμύτερα με κυριότερο, αλλά όχι μόνο, την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρά τα ανωτέρω, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τις αποδόσεις στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση της 15ετους & 25ετους έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία, παλεύοντας να κρατήσει την στήριξη των 295 μονάδων. Έγκυρη διάσπασή της, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών. Τα επιπλέον +30 δισ. που “ρούφηξαν” σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ , αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, φαίνεται ότι δεν ελκύουν τους Επενδυτές που “οσμίζονται” νέα “κόκκινα” δάνεια και ακούν φήμες για νέες συγχωνεύσεις…

Συμπερασματικά, τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια. Έχοντας μπροστά μας εκτός από τον Covid-19 και τον αστάθμητο παράγοντα Αμερικανικές εκλογές – Trump, είναι βέβαιο ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα αυξάνουν όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα. Πιθανή επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων του ΓΔ και των 1500 μονάδων του FTSE 25, πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση στην απότομη πτωτική κίνηση.

“Παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, εκτιμούμε ότι στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις (έστω και με στοιχεία 2019) είναι επιβεβλημένη. Ευκαιρίες αγορών μπορούν να δημιουργηθούν σε χαμηλότερα τεχνικά επίπεδα, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να δώσουν υψηλές δυνητικές αποδόσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς Συμβούλους”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Πιέσεις στην Ευρώπη, νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο NYSE.

Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, συνεχίζονται οι ήπιες πιέσεις στο Ευρώ.

Προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Ασήμι, πάνω από τα $10400 το Bitcoin.

Στις 93,5 μονάδες έφτασε ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, κινούμενος ανοδικά από τις 92,6 μονάδες του Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) με έδρα το Μόναχο.

Μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις Οικονομίες της Ευρωζώνης, από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν νέα lockdowns, προβλέπει η Capital Economics.

Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης δανείστηκαν 174,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου των πολύ φθηνών, τριετών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO). Τα ποσά θεωρούνται μικρά από τους Αναλυτές, σε σχέση με τα 1,3 τρισ. ευρώ, πριν από τρεις μήνες.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αύξηση. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 870000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου, από 866000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 840000 αιτήσεις.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 4,8%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,011 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2006. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση των πωλήσεων κατά 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 614,62 μονάδες (-1,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,09 (-0,52%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 619,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο τζίρος στα 43,4 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ,. ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.211 συμβόλαια).

Στα 3.830 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.655 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.263, 1.176 για τον Οκτώβριο και 87 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.476) κινήθηκε μεταξύ 1.460 και 1.484,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.298), Alpha Bank (6.985), Πειραιώς (1.188), ΔΕΗ (771), Εθνική (3.730), MIG (3.732), ΟΠΑΠ (116), Μυτιληναίο (385), Ελλάκτωρα (446), ΑΔΜΗΕ (344), Lamda Development (102), ΓΕΚ (122), Τρ. Αττικής (201), ΟΠΑΠ (226).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.971, MIG 46.889, Alpha Bank 87.417, Εθνική 35.135, Πειραιώς 12.544.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.241.533 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.513.004 τεμ. (15.313.004), ΔΕΗ 5.266.834 τεμ. (5.535.903), Eurobank 54.253.388 τεμ. (58.338.967), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v