Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, μετά τη χθεσινή διόρθωση λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων από την Αγκυρα. Το ράλι στις διεθνείς αγορές καλείται να «δει» και η Αθήνα. Οι «γρήγορες» πωλήσεις και οι πρώτες στηρίξεις για τους δείκτες.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street, διστακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά και «βουτιά» λόγω Ερντογάν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα κινήθηκαν οι traders στη Νέα Υόρκη, ανάλογα προεξοφλείται πώς θα ενεργήσουν και σήμερα.

Το θέμα της πανδημίας στο επίκεντρο για τις ευρωπαϊκές αγορές, τα ελληνοτουρκικά, η αφορμή για τη σημαντική διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη στις 637,39 (-2,16%), τον FTSE25 στις 1.511,65 (-2,34%), τον ΔΤΡ στις 297,02(-5,40%) και τον FTMidCap κατά 1,85% χαμηλότερα, στις 901,23 μονάδες.

Στον ρυθμό των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και η αγορά, με τους πρώτους πωλητές να μειώνουν χθες εσπευσμένα ένα μέρος των κερδισμένων θέσεων που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα. Για ακόμη μία, πολλοστή, φορά μεταξύ των πρώτων ου ενεργοποίησαν εντολές πώλησης εγχώριοι θεσμικοί, διαχειριστές μετοχικών αμοιβαίων. Συνήθης, πια, πρακτική τους.

Σε συναγερμό η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή νέα τουρκική πρόσκληση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, μήνυμα της Αγκυρας που θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει και απαντήσει άμεσα η Αθήνα, σύμφωνα με όσα αναλύει ο Γιώργος Παπανικολάου. Στα μείον της ελληνικής πλευράς, η παραδοχή (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου) πως η κυβέρνηση δεν περίμενε, σε αυτή τη φάση, τη συγκεκριμένη ενέργεια του Τούρκου προέδρου. Το αφήνω ασχολίαστο και ξαναπηγαίνω στα της αγοράς, καθώς -τουλάχιστον- για σήμερα οι χθεσινοί πωλητές δεν έχουν λόγο να βγουν αγοραστές, ει μη μόνον εάν τους γίνει η... χάρη σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Ομως, θεωρώ πως αρκετοί βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες και λοιποί επαγγελματίες που κατελήφθησαν εξ απίνης, χθες, θα (υπο)στηρίξουν τα χαρτιά τους.

Και μπορεί η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο να ήταν δραματική, λόγω κυρίως των «γρήγορων παικτών» οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία, ωστόσο στα blue chips -ή έστω, σε ορισμένα εξ αυτών- η αγορά περίμενε καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Στα μείον τους, χθες, να τους δούμε σήμερα αλλά και στη συνέχεια, καθώς άμεσα δεν διαφαίνεται εκτόνωση της κρίσης.

Συνεπώς άμυνες σε χαμηλότερα επίπεδα και βλέπουμε.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola που αντέδρασαν, χθες, σε Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Fourlis περιμένουμε (υπο)στήριξη από τα «ισχυρά χέρια», όπως και σε Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Στις 625 μονάδες μία λογική στήριξη για τον ΓΔ, προς τις 1.495 για τον 25άρη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v