Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι υποψήφιες μετοχές για το... κάτι παραπάνω

Οι προσπάθειες ανοδικής διαφυγής στην εγχώρια αγορά μετοχών και ο πονοκέφαλος του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Στα blue chips οι ελπίδες των αισιόδοξων, προβληματισμός για τις τραπεζικές μετοχές. Ποιοι τίτλοι έχουν σήμα long.

Χρηματιστήριο: Οι υποψήφιες μετοχές για το... κάτι παραπάνω

Με θετικό πρόσημο, η πρώτη πλήρης εβδομάδα του Οκτωβρίου. Με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long και όσους προσβλέπουν στην πειστική υπέρβαση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 660 μονάδων.

Στις 651,47 ο ΓΔ, στις 1.547,89 ο FTSE25, στις 313,98 ο ΔΤΡ και στις 918,25 ο FTMidCap.  Προσπάθεια ανοδικής διαφυγής, με επιτυχές αποτέλεσμα, απόρροια της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών του δείκτη, διάχυσης των επιλεκτικών τοποθετήσεων και συντήρησης της μόχλευσης σε ένα ικανό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Προσεγγίζοντας την αγορά, όχι τόσο με το που διαμορφώνεται ο ΓΔ όσο -κυρίως- με την πραγματική εικόνα αρκετών εισηγμένων/μετοχών θα λέγαμε ότι η τελευταία εβδομάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για τις επόμενες του Οκτωβρίου. Ούτως ή άλλως η πλειονότητα των επιλογών όσων κινούνται με βάση stock picking συναλλαγές είναι σε διαπραγμάτευση σε τιμές υψηλότερες, πολύ υψηλότερες του ΓΔ. Με την λογική αυτή συνεχίζουμε και για την εβδομάδα, που έρχεται και στο τέλος της έχει την λήξη της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Στο ΧΠΑ λιγοστά τα Συμβόλαια, αλλά με θετική απόκλιση/premium για την τρέχουσα σειρά (701 ΣΜΕ με 0,45% ) και την επόμενη (137 ΣΜΕ με 0,55%).

Συναλλαγές στα συνήθη επίπεδα, των 40 εκατ. ευρώ, αλλά με διαφοροποίηση της σύνθεσης, καθώς η υπερίσχυση των blue chips vs τραπεζικών συνεχίζεται, για ακόμη μία -έκτη συνεχόμενη- εβδομάδα. Και είναι αυτή η τάση, που σταδιακά έχει αναθερμάνει το κλίμα, σε ένα μέρος του ταμπλό, και είναι αυτή που μας καθιστά συγκρατημένα πιο αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί (ψηφιακά) η επενδυτική ημερίδα 11 εταιρειών της "μεσαίας κεφαλαιοποίησης" σε κοινό εγχώριο και διεθνές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Οσον αφορά στον ΓΔ η κίνηση μέχρι τις 660 μονάδες θεωρείται βατή, και πιθανότερη, με τα δύσκολα να αρχίζουν με την υπέρβαση της και όσο θα είναι σε διαπραγμάτευση στο εύρος με άνω όριο τις 680 μονάδες. Στις 686 μονάδες τοποθετούν αναλυτές το σημείο καμπής, ένα make or break επίπεδο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επαναφέρει την long τάση και μεσοπρόθεσμα. Θα δείξει, με την στάση traders και επενδυτών να καθορίζεται αφ' ενός από τα διεθνή αφ' ετέρου από τα εσωτερικού ενδιαφέροντος θέματα.

Εκτός, η Wall Street δίνει τον ρυθμό, με τον S&P500 στις 3.477,14 μονάδες. Ο Μάνος Χατζηδάκης (υπ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) μας θυμίζει, ότι στην Νέα Υόρκη συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με κομβική την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ημέρα που θα γίνουν γνωστά τα μεγέθη- μεταξύ άλλων- των BlackRock, Citigroup, JP Morgan, Johnson & Johnson, την Τετάρτη, των Alcoa, Wells Fargo, Goldman Sachs, την Πέμπτη, της Morgan Stanley, την Παρασκευή, της Bank of New York Mellon.

Για τον δείκτη: στήριξη στις 3.413, αντιστάσεις στις 3.500 και 3.533 μονάδες. Το stop για τις long θέσεις, σύμφωνα με τη "μέτρηση" του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) στις 3.323 μονάδες.

Στο εσωτερικό, δεν αναμένεται διαφοροποίηση στην στάση (κυρίως) των traders, οι οποίοι θα επιμείνουν σε stock picking συναλλαγές, την ώρα που, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, το Μαξίμου "σηκώνει τα μανίκια" για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο συγκεκριμένο, η ελληνική πλευρά κάνει αγώνα δρόμου για την πρόταση προς την Ε.Ε (τέλη Οκτωβρίου το προσχέδιο) ωστόσο "γραφειοκρατία και προσφυγές απειλούν τα μεγάλα έργα" σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια. Και στο Βερολίνο η απερχόμενη Μέρκελ κωλυσιεργεί επίπονα την σχετική διαδικασία ενεργοποίησης του NextGeneration EU. Το πιθανότερο είναι, πως για ακόμη μία- πολλοστή- φορά θα παρέμβει η ΕΚΤ, με την πλευρά Λαγκάρντ να ετοιμάζει συγκεκριμένες δράσεις για την συνεδρίαση της 29 ης Οκτωβρίου.

Στα επιχειρηματικά, σε συγκεκριμένους κλάδους, θα παραμείνει εστιασμένο το ενδιαφέρον. Στον τραπεζικό, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν, από την ΤτΕ, οι παρουσιάσεις του σχεδίου της για την bad bank. Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά, ότι το σχήμα εξυγίανσης θα μπορούσε να καθαρίσει, ακόμη και μέσα στο 2021, τους ισολογισμούς των τραπεζών. Σε κατασκευαστικό κλάδο και σε αυτούς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της πληροφορικής, των τροφίμων κ.α. "τρέχουν" εξελίξεις που -πιθανότατα- θα συντηρήσουν την long τάση για σειρά μετοχών.

Αναλυτικότερα, από τα 21 blue chips του δείκτη, long (σε εβδομαδιαίο) είναι: ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis. 14 στις 21 είναι η καλύτερη αναλογία από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αλλά και στη "μεσαία" ανάλογη τάση (σε εβδομαδιαίο) για: AVAX, Attica Bank, ΕΛΤΟΝ, ΕΥΑΘ, Ευρ.Πίστη, ΙΑΣΩ, Ικτίνος, Intracom, Intrakat, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, MIG, ΟΛΘ, Ολυμπ. Τεχνική, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Profile. 17 στις 20, επίσης η καλύτερη των τελευταίων 6 εβδομάδων.

Θυμίζοντας, πως στο 3η Επενδυτική ημερίδα της ΕΧΑΕ για τα MidCaps, οι 11 είναι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, Elvalhalcor, Ευρ. Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης και Quest Holdings.
Τεχνικά, για τον FTSE25, στηρίξεις στις 1.537 , κύρια στις 1.514 και αντίσταση στις 1.602 (make or break).
Για τον ΔΤΡ, στήριξη στις 292 και αντίσταση στις 336 μονάδες.

Στα υπόψη η συνεχιζόμενη υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων, με ενδεικτικό το 0,86% (!) του 10ετούς, που έμμεσα λειτουργεί επ' ωφελεία (και) του τραπεζικού κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v