Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Προς τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω αναζωπύρωσης των εντάσεων με την Τουρκία. Στις τράπεζες καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες. Συνεχίζει ανοδικά σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Σαράντης.

Τραπεζοβαρής διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι traders στα ευρωπαϊκά, διορθώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεικτές τάσεις από Φρανκφούρτη μέχρι Μαδρίτη, στη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας εστιάζουν παράγοντες της αγοράς για το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται από την προσυνεδρίαση.

Πρακτικά, από νωρίς πέρασαν στο σύστημα εντολές πώλησης -περί τα 2,5 εκατ. στα πρώτα 15'-, με τις αντίστοιχες για αγορά, από τις 647,45 με καθοδικό χάσμα για τον ΓΔ, που έφτασε έως τις 644 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις -εντός παιδιάς, με αφορμή τις πιο τελευταίες εξελίξεις- που γρήγορα εντάθηκαν κυρίως στον αδύναμο τραπεζικό κλάδο και σχεδόν αντανακλαστικά στην πλειονότητα των blue chips. Ενδεικτικά ο ΔΤΡ διορθώνει σχεδόν 3%, υποχωρώντας εύκολα, εκ νέου, χαμηλότερα των 300 μονάδων, με τον FTSE25 κατά 1,34% στις 1.526 μονάδες.

Το αποθαρρυντικό είναι πως στον τραπεζικό κλάδο έχουν ενεργοποιηθεί -και πάλι- πωλήσεις, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, που ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα. Σε αντιδιαστολή με το μείον 3% του ΔΤΡ, ο EuroStoxx Banks διαμορφώνεται στις 58,04 μονάδες (0,41%), με τις ισπανικές (BBVA, Caixa, Santader) να καταγράφουν -συγκριτικά- τις μεγαλύτερες απώλειες.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό πως στις πρώτες δύο θέσεις (συναλλακτικότητας) είναι οι Εθνική και Πειραιώς, θυμίζοντας πως στη διάρκεια της αντίδρασης ήταν πολύ χαμηλότερα.

Αντιδρούν και με discount έναντι των blue chips με συγκριτικά μειωμένους τζίρους, διορθώνουν περισσότερο από τα μη τραπεζικά με μεγαλύτερους. Ωστόσο, πέραν των τραπεζικών, ρευστοποιήσεις έχουμε στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενώ σε μόλις 15 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές έναντι των 50 που υπερτερούν οι πωλητές. Από τις τραπεζικές, μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (0,5164) και Εθνική (1,112).

Γενικότερη όμως η κίνηση κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ΔΕΗ (5,355), Mytilineos (9,715), ΟΠΑΠ (8,47), ΟΤΕ (12,57), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,46) κ.α.

Ενδιαφέρουσα η, με αυξημένες συναλλαγές, συνέχιση της ανόδου για τη μετοχή της Sarantis. Από τις εξαιρέσεις του δείκτη, διαμορφώθηκε -προ ολίγου- στα 9,28 ευρώ, που συνιστούν «νέο ιστορικό υψηλό» για τη μετοχή. Στα 644 εκατ. η αποτίμηση -συγκριτικά- στα 482,9 εκατ. της Πειραιώς.

Εκτός από το θεαματικό up της Sarantis, κόντρα στη διόρθωση κινούνται Παΐρης, Δρομέας, Παπουτσάνης, Centric, Πλαστικά Κρήτης. Αυτά, στις 11:05, όταν η διόρθωση για τον ΓΔ «απειλούσε» τις 640, ο τραπεζικός έχανε 3,47%, η δε αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 5,8 εκατ., με επιταχυνόμενο ρυθμό από την πλευρά των πωλητών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v