Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επέμεινε» στην άνοδο το Χρηματιστήριο

Στις 651 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς αποκρούστηκαν οι κινήσεις profit taking. Τα blue chips στήριξαν την κίνηση καθώς οι τραπεζικές μετοχές, πλην Alpha Bank, υποχώρησαν. Προβληματίζει, όμως, η κάμψη της αξίας συναλλαγών.

«Επέμεινε» στην άνοδο το Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, με την τελευταία να δηλώνει ότι “δεν θα στηρίξει ανεξάρτητο νομοσχέδιο για πρόσθετη στήριξη στους Αερομεταφορείς, χωρίς ένα ευρύτερο πακέτο στήριξης της Οικονομίας”.

Από την άλλη, “τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ‘τσουνάμι’ μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ακυρώσει μια δεκαετία προσπαθειών, αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες της Ευρώπης. Προς ώρας, οι Αξιωματούχοι ‘πετούν το τενεκεδάκι παρακάτω’, καθώς η ΕΚΤ διατηρεί τα μέτρα στήριξης. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να φανεί η πραγματικότητα”, όπως γράφει το Bloomberg.

Ένας νέος γύρος εκτεταμένων lockdown, για παράδειγμα, μπορεί να προσθέσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον συνολικό λογαριασμό, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν ο στόχος των λίγων αγοραστών, ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 650 μονάδων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η συνεδρίαση στέφθηκε με επιτυχία.

Αν στόχος ήταν να προκαλέσουν - προβληματίσουν τους Επενδυτές που παραμένουν με πιστωτικά υπόλοιπα, ή με αυξημένη ρευστότητα εκτός Αγοράς, ασφαλώς με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, μάλλον δεν “συγκινήθηκε” κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε υψηλά 15 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/9 (658,54 μονάδες), όμως η συνεδρίαση συνοδεύτηκε από σημαντική υποχώρηση του τζίρου και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, σαφώς μικρότερες οι βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips, ενώ λιγότερο επιθετικές διαθέσεις επέδειξαν οι λίγοι αγοραστές, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, "το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 κατατίθεται σε συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που καθιστούν εκ των πραγμάτων αβέβαιες τόσο τις μακροοικονομικές όσο και τις δημοσιονομικές του προβλέψεις" αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συνεχόμενη η παρουσία των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί προς το 0,866% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 4,12%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε κέρδη 6,67%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 28,93% και ο ΔΤΡ απώλειες 64,53%.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην έχει καμία σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση και να δίνει ευδιάκριτο προβάδισμα στους λίγους πωλητές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μεταξύ 311,35 (-0,89%) και 316,24 μονάδων (+0,67%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 314,22 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 313,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 291 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στη ζώνη 317 – 320, την οποία και σήμερα δεν επιχείρησε να δοκιμάσει, ενώ για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο εν λόγω δείκτης θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 336 μονάδων.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΑΡΑΙΓ (+0,33%), ΒΙΟ (+1,72%), ΕΕΕ (+0,23%), ΕΛΠΕ (+2,89%), ΕΥΔΑΠ (+0,45%), ΜΥΤΙΛ (+0,51%), ΟΛΠ (+1,23%), ΟΤΕ (+1,19%), ΣΑΡ (+4,72%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,85%), TITC (+2,11%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+4,72%), ενώ ισοφάρισε τα υψηλά 4μηνου. Τελευταία, τεχνική, αντίσταση στα 9,12 ευρώ, πριν η μετοχή κινηθεί προς νέα υψηλά. Στα 8,44 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ (+1,19%) η απόσχιση κλάδων. “Επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διοικητική λειτουργία των κλάδων, η πιο σαφής χάραξη της εμπορικής πολιτικής, η πληρέστερη αξιοποίηση των κλάδων και η ενίσχυση της ευελιξίας”, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η μετοχή του ΟΤΕ (+1,19%) “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 12,75 ευρώ, για να ενδυναμώσει το ανοδικό σενάριο και να κινηθεί προς τα 13,20 ευρώ. Στα 13,83 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, αλλά θα κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη, η πλαγιοανοδική προσπάθεια που θα “ξεκολλήσει από τα αβαθή” τον τίτλο του ΟΠΑΠ (-0,23%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή συμπλήρωσε 59 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,08, 9,16 και 9,58 ευρώ. Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,32 ευρώ και σε ακρότητα, υψηλότερα των 7,97 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη μέρα παρουσίας πωλητών σε Πετρόπουλο (-2,24%) και Q&R (-2,27%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Lavipharm (+4,30%, αλλά οι αγοραστές δεν είχαν την χθεσινή “φρεσκάδα”), τέσσερις για την Intralot (+13,01%) και πέντε για Αλουμύλ (+1,22%), Άβακα (+4,38%, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών και υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 0,531 ευρώ, +10,63%) και Cairo Mezz (+12,06%, με ευδιάκριτη υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των +19,91%). Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για την επικείμενη ανοδική αντίδραση και μένει να φανεί αν θα δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,12 ευρώ.

Δεν συντρέχει λόγος ενασχόλησης, όσο ο τίτλος του Κέκροπα (-1,64%) δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,50 ευρώ, στις 2/10 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Frigoglass (+5,88%) και στις 5/10 για τον Ικτίνο (+2,81%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Κορδέλλου (0%), AVE (+1,82%) και Κυριακούλη (+1,67%), εμφάνιση πωλητή σε Ίλυδα (-1,72%) και CPI (-1,91%), επιστροφή αγοραστών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+2,67%), διόρθωσε μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (-0,64%), ενώ συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά η Entersoft (-1,71%).

Ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 663 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 628 μονάδων, καθώς θα ανοίξει “γραμμή επικοινωνίας” με τις 600, 593 και 582 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1491 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1569 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1590 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 1481 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Θα απαιτηθεί αυξημένος όγκος συναλλαγών, συνέχιση του θετικού momentum των Διεθνών Αγορών και η αυξημένη διάθεση των Επενδυτών για ανάληψη μετοχικών κινδύνων, για να εδραιωθεί η κίνηση του ΓΔ προς τις 660 μονάδες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Επενδυτές προεξοφλούν ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας. Για το Χ.Α., πρώτη στήριξη του ΓΔ οι 636 μονάδες (ΚΜΟ 20) και αντίσταση στις 660, με τον ΚΜΟ 200 ημερών να βρίσκεται στις 681 μονάδες. Οι αναφορές στα πρακτικά της ΕΚΤ ενισχύουν τις πιθανότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης, είτε επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του €1,35 τρισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), είτε ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων”, εκτιμά η Merit Sec.

“Ο ΓΔΧΑ προσεγγίζει το άνω όριο του εύρους τιμών που έχουμε ορίσει, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει παραμείνει πάνω από τις 650 μονάδες για μία μόνο εβδομάδα (εκείνη της εκπνοής των Παραγώγων Σεπτεμβρίου) από τις 22 Ιουλίου. Οι σημαντικότερες, ωστόσο, αντιστάσεις της Αγοράς εντοπίζονται στην ζώνη των 670 - 680 μονάδων, που είναι πιθανό να πλησιάσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η ελληνική 10ετια υποχώρησε εκ νέου σε νέο ιστορικό χαμηλό”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, αλλά ο όγκος συναλλαγών κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Το ανοδικό “χάσμα” μεταξύ Τραπεζικών και μη Τραπεζικών μετοχών παραμένει, αλλά λείπει μέχρι στιγμής ο καταλύτης που θα σηματοδοτήσει το ράλι των Τραπεζικών μετοχών.

Τα σημαντικότερα νέα που αναμένεται να επηρεάσουν την Αμερικανική Αγορά την επόμενη εβδομάδα, είναι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου την Τρίτη, τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη και οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου την Παρασκευή. Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3030, 3280 και στις 3293 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3514, 3.580 και 3630 μονάδες.

“Δεν υπάρχει εσωτερικός καταλύτης την επόμενη εβδομάδα, που θα διαφοροποιήσει την τάση του Χ.Α. από τις Διεθνείς Αγορές”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον απέκτησε περισσότερους οπαδούς και έδωσε μια αίσθηση αλλαγής του κλίματος στην Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η μείωση των αποδόσεων στις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικά στην δεκαετία, έβγαλε ενδιαφέρον και για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι απαραίτητη συνθήκη για την αλλαγή των επιπέδων διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Εγοράς.

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την ανακοίνωση της οικονομικής προσφοράς για το Καζίνο του Ελληνικού, ενώ στο πεδίο της Ενέργειας υπάρχουν έντονες ζυμώσεις, ενόψει της οριστικοποίησης του μοντέλου λειτουργίας της Αγοράς, που δημιούργησαν θετικό κλίμα σε όλες σχεδόν τις Εταιρείες του κλάδου.

Μπορεί το ενδιαφέρον των Ξένων Επενδυτών να μην έχει ακόμα αποτυπωθεί με εισροές στην Εγχώρια Αγορά, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο τον δέκατο σερί μήνα εκροών στο Χρηματιστήριο, η επιχειρηματική τους παρουσία ωστόσο φαίνεται να εντείνεται: Microsoft, Mohegan, Reggenborg, CVC έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επαφών για να αυξήσουν την παρουσία τους σε διαφορετικά πεδία δραστηριοποίησης. Το γεγονός αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από την παρουσία τους στην Αγορά μετοχών, καθώς η αναγνώριση μελλοντικής προστιθέμενης αξίας στην Οικονομία, θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος. Ενδεχομένως η συγκυρία της συνύπαρξης τόσων πολλών και σημαντικών ονομάτων στο προσκήνιο των επιχειρηματικών εξελίξεων, να οδήγησε και στην αφύπνιση της Αγοράς από κάποια κεφάλαια που δείχνουν πάντα ταχύτερα αντανακλαστικά αντίδρασης.

H τεχνική εικόνα γύρισε πλέον και επίσημα ανοδική και η αισιοδοξία έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος της. Παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα δεν ήταν ομοιόμορφα θετική, είχε αυξανόμενη δυναμική ως προς την ανοδική της ορμή με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο καθαρός τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι ταλαντωτές δείχνουν ακόμα άνετοι ως προς τα περιθώρια ανέλιξης της τάσης και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από τις 660 μονάδες και έως τις 680 μονάδες, όπου συναντώνται συνεχόμενες αντιστάσεις από τις ανοδικές κορυφές της Καλοκαιρινής συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη.

Δεν θα δημιουργήσει έκπληξη αν και αύτη η προσπάθεια εξαντληθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο αν επιτευχθεί καταγραφή υψηλότερης τιμής σε κλείσιμο άνω των 686 μονάδων, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην τεχνική εικόνα και τέλος της πολύμηνης αναμονής με ένα αρκετά σεβαστό δυνητικό περιθώριο.

Λίγο υψηλότερα από τις 680 μονάδες κινείται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών, αυξάνοντας έτσι την σημασία της διάσπασης και την τεχνική ένταση που ενδεχομένως να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί ψηφιακά το συνέδριο των Εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με συμμετοχή 11 Εισηγμένων που απευθύνονται σε Κοινό Ελλήνων και Ξένων Θεσμικών Επενδυτών.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει στην Αμερική. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν την επόμενη εβδομάδα 13/10 BlackRock Citigroup, JP Morgan, Johnson & Johnson, Charles Schwab 14/10 Alcoa, Wells Fargo, Goldman Sachs 15/10 Morgan Stanley και 16/10 Bank of New York Mellon.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αργία σε Ν. Κορέα και Ταϊβάν.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη η Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, ανοδικά κινείται το Ευρώ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για τον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερα για το Ασήμι, πάνω από τις $11000 το Bitcoin.

Σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής του στη Μητρική του Borsa Italiana στην Euronext, έναντι 4,325 δισ. ευρώ κατέληξε το London Stock Exchange (LSE).

Τo LSE εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Euronext τον προηγούμενο μήνα, μετά την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς το Χρηματιστήριο του Μιλάνου διεκδικούσαν επίσης το Deutsche Boerse και η Ελβετική SIX.

Για να διασφαλίσει τη στήριξη της Ιταλικής Κυβέρνησης, το Euronext συμμάχησε με την Κρατική Cassa Depositi e Prestiti και τη μεγαλύτερη Ιταλική Τράπεζα Intesa SanPaolo. Σε αντάλλαγμα, αναμένεται να λάβουν το 8% και το 2%, αντίστοιχα, των μετοχών της Euronext.

“Η πώληση του Χρηματιστηρίου αποτελεί ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ιταλία λόγω της MTS SpA, της Πλατφόρμας ομολόγων η οποία διαχειρίζεται Κρατικά ομόλογα ύψους 2,1 τρισ. ευρώ”, όπως σημειώνει το Reuters.

Η πώληση της Borsa Italiana αποτελούσε αναγκαία συνθήκη, προκειμένου το LSE να ολοκληρώσει την αγορά της Εταιρείας χρηματιστηριακών δεδομένων Rifinitiv, αξίας $27 δισ.

Η Euronext, η οποία ήδη διαθέτει τα Χρηματιστήρια του Παρισιού και του Άμστερνταμ, αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από το deal, καθώς οι 28 από τις 50 Εταιρείες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη EuroStoxx, θα είναι εγγεγραμμένες στα δικά της Χρηματιστήρια.

Κατά 2,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά 4,6%. Όπως ενημέρωσε η Στατιστική Αρχή, παραμένει 9,2% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πλήρη επίπτωση της πανδημίας.

“Δασμούς σε Προϊόντα Φύλλων Αλουμινίου αξίας $1,96 δισ. θα επιβάλλει το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου”, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γουίλμπουρ Ρος στο Fox Business Network.

Η απόφαση αφορά 18 Χώρες, ενώ θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, λιγότερο έντονη μείωση του ΑΕΠ για το 2020, από ότι αναμενόταν, σημαντικά θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, όπως και μια μοναδική ευκαιρία από την έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε., είναι η τριάδα των προβλέψεων που κάνει η Euler Hermes για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Προβλέπει ότι η μείωση των εισπράξεων από τον Τουρισμό, θα φτάσει τουλάχιστον το 50% φέτος.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 7,8% για φέτος.

Η ανάκαμψη θα αποδειχθεί λιγότερο έντονη από ότι αναμενόταν, με ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το 2021.

Στο τέλος του 2021, το Ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει 4% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση.

Η Οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει πλήρως, όχι νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ΕΛΧΑ ανακοίνωσε ότι την 6η Οκτωβρίου 2020 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε τις προκαταρκτικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ, αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών Φύλλων Αλουμινίου από 18 Χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, καθώς και των Μπαχρέιν, Βραζιλίας, Κροατίας, Αιγύπτου, Γερμανίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Κορέας, Ομάν, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας, Νοτίου Αφρικής, Ισπανίας, Ταϊβάν και Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η Εισηγμένη, στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ 2,72% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθώς και τους άλλους Εξαγωγείς των Προϊόντων από την Ελλάδα.

Η ΕΛΧΑ και οι Νομικοί Σύμβουλοί της στις ΗΠΑ, εξετάζουν τη βάση της προκαταρκτικής απόφασης και θα θέσουν υπόψη του, τυχόν σφάλματα, ή παραλείψεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Διορθώσεις τέτοιων σφαλμάτων, ή παραλείψεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τελικού περιθωρίου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 647,03 (-0,24%) και 652,92 (+0,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 652,17 (+0,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 651,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,45%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 37,2 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και TITC, απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ο Fourlis.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.181 συμβόλαια).

Στα 3.518 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.524 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 838, 701 για τον Οκτώβριο και 137 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.544) κινήθηκε μεταξύ 1.536 και 1.554 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Τέρνα Ενεργειακή, 15.000 ΔΕΗ, 54.599 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.400), Alpha Bank (2.064), Πειραιώς (564), ΔΕΗ (370), Εθνική (985), MIG (709), Μυτιληναίο (286), Ελλάκτωρα (716), ΑΔΜΗΕ (136), Τέρνα Ενεργειακή (1.106), Jumbo (208), ΟΤΕ (410), Cenergy (183), ΓΕΚ (188), ΟΠΑΠ (162), Motor Oil (101), TITC (413).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.132, MIG 46.524, Alpha Bank 103.438, Εθνική 37.775, Πειραιώς 14.183.

Ας σημειωθούν τα 145 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ και άλλα 145 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                              Name of Issuer              NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,82%

2020-09-29

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.774.486 τεμ. (14.967.501), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.489.119 τεμ. (1.429.118), Εθνική 11.824.261 (9.267.674), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v