Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη στα σημεία για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, παρά το ράλι στα ομόλογα. Οριακές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Σημαντικός πωλητής στη Motor Oil. Ξεχώρισε ξανά ο Σαράντης. Οι επόμενες στηρίξεις.

Νίκη στα σημεία για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και τους πωλητές να ανοίγουν βηματισμό, κινούνται οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις των τοπικών lockdown - περιοριστικών μέτρων, στην πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει, προσωρινά, την κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εναντίον του κορωνοϊού, “καθώς ένας από τους εθελοντές Συμμετέχοντες σε αυτή ασθενεί” χωρίς να έχει δοθεί εξήγηση γι’ αυτό.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, “η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου, δεν αφήνει περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα” αναφέρει μερίδα Αναλυτών, όμως την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές ανησυχίες συνεχίζουν να μην επηρεάζουν την Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,78% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Όπως σημείωσε και χθες η στήλη, “οι ενεργοί Επενδυτές στην Αγορά ομολόγων, έχουν αποδείξει ότι είναι περισσότερο ‘διορατικοί’ και μία κλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο θα είχαν σπεύσει να την ενσωματώσουν στις τιμές των ομολόγων. Έτσι, αν επαληθευτεί η ψυχραιμία και οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις στην Αγορά ομολογιακών τίτλων, δεν αποκλείεται η υποχώρηση στο Χ.Α., να αποδειχθεί ευκαιρία τοποθετήσεων για τους βραχυπρόθεσμους traders. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η συγκρατημένη αισιοδοξία στις Διεθνείς Αγορές”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου 2020 θα αξιολογήσουν την Ελληνική Οικονομία ο Αμερικανικός Οίκος Standard and Poor’s και ο Καναδικός Οίκος DBRS, ενώ στις 6 Νοεμβρίου είναι η σειρά της Moody’s να αξιολογήσει το Ελληνικό αξιόχρεο (στις 4 Δεκεμβρίου, η τελευταία αξιολόγηση για το 2020, από τη Scope Ratings.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αυτή χαρακτηρίστηκε από τον μόνιμα εξαθλιωμένο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), τις ελάχιστες βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και την μειωμένη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να κρατήσουν το “κεφάλι” της κούρσας στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, αναλογία που ανατράπηκε οριακά, κυριολεκτικά στο φώτο φίνις.

Ακόμα μία ημέρα αδύναμης εικόνας, από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, όπου οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα, να δίνει την “νίκη” στους εν δυνάμει πωλητές, έστω και “στα σημεία”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μέσα σε ένα στενό εύρος μεταξύ 300,99 (+1,34%) και 294,43 μονάδων (-0,87%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 297,14 (+0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 296,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Υπενθυμίζεται ότι καθοδική διαφυγή του ΔΤΡ χαμηλότερα των 294 – 292 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα ανοίξει δρόμο προς τις 290 (gap) και 273 μονάδες (gap). Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 317 και αμέσως επόμενη στις 335 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις “κόκκινες” μετοχές, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,22%), ΑΡΑΙΓ (+0,67%), ΒΙΟ (+0,70%), ΔΕΗ (+1,32%), ΕΧΑΕ (+1,07%), ΜΥΤΙΛ (+2,44%), ΟΠΑΠ (+1,20%), ΟΤΕ (+0,16%), ΣΑΡ (+0,11%) και αμετάβλητος ο ΦΡΛΚ.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της Motor Oil (-3,33%), επιβεβαιώνοντας ότι έχει σημαντικό πωλητή, ενώ προσέγγισε τα χαμηλά 7μηνου. Ύστατη στήριξη στα 8,60 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ακολουθήσει “mini sell off”. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,54 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Jumbo (-1,47%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να “πατήσει στο πράσινο”. Η μετοχή κινείται σε χαμηλά 6μηνου, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 14,42 ευρώ, οι “sellers” έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων. Η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 13,60 – 13,53 ευρώ, ενώ ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 15,20 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+0,11%), αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 9,27 ευρώ (+3%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Η μετοχή απέχει μία ανάσα από τα υψηλά 20ετιας και πλέον. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 9,27 – 9,30 ευρώ θα σηματοδοτήσει νέα πολυετή υψηλά, με την πρώτη στήριξη στα 8,56 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 8,44 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, στο 0,77%, από 0,82% προηγουμένως, μείωσε την καθαρή αρνητική θέση της στην Cairo Mezz η Lansdowne Partners.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 85766667 νέες (ΚΟ) μετοχές της Forthnet (-2,94%), που προέκυψαν από την μετατροπή 85766667 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 258366234, ενώ το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 85479884 ομολογίες, μετατρέψιμες σε (ΚΟ) μετοχές.

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Καραμολέγκος (-1,99%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,0105031205 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0099779645 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+4,10%), Ιντρακόμ (+2,47%), MIG (+0,73%) και Cenergy (+1,68%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Byte (-0,85%), εμφάνιση πωλητή σε Attica Group (-6,61%), Fieratex (-3,38%), Βογιατζόγλου (-5,52%), ΕΛΧΑ (-0,56%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-1,83%), καλύτερα στοιχισμένοι οι αγοραστές στα υψηλά 10μηνου για τα Πλ. Κρήτης (0%), αύξηση συναλλαγών στον Κυριακούλη (-3,43%), ενώ ο Παϊρης (+12,74%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας σε υψηλά 14 μηνών.

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+1,69%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Πετρόπουλο (-2,33%) και Q&R (-2,42%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Mevaco (+0,71%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Προοδευτική (+9,09%), ενώ η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για τα χθεσινά “πακέτα” που έγιναν στην Cairo Mezz (+15,03%) στην τιμή των 0,11 ευρώ. Ο τίτλος επανέφερε τους αγοραστές, μετά την χθεσινή βραχύβια διόρθωση, αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η σχετική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 0,117 ευρώ (+19,63%).

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν η διόρθωση επεκταθεί με κλείσιμο χαμηλότερα των 636 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 617 – 615 και σε δεύτερη φάση, προς τις 600, 593 και 582 μονάδες.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει χαμηλότερα των 1542 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξαναδοκιμαστεί η στήριξη στις 1491 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Εγχώρια Αγορά επιστρέφει στην εσωστρέφεια και περιμένουμε μεταβλητότητα και αδυναμία, με το βλέμμα να εστιάζεται στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η επάνοδος του γεωπολιτικού κινδύνου δεν πρέπει να εκληφθεί ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να αιφνιδιάζει τους Αντιπάλους του. Επανέρχεται, επομένως, η αυξημένη αβεβαιότητα, εν αναμονή της Ελληνικής απάντησης στην Τουρκική πρόκληση. Εξελίξεις που ανατρέπουν το σενάριο ανοδικής κίνησης του ΓΔ, που αντικαθίσταται από τα σενάριο της πιθανής πλαγιοκαθοδικής κίνησης, στο βαθμό που παραβιαστεί το όριο των 635 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτη στήριξη του ΓΔ οι 620 μονάδες και αντίσταση στις 650. Οι ομολογίες της ΤΕΝΕΡΓ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 2ου τοκομεριδίου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων ανέρχεται στο ποσό των €1.982.500,00, ήτοι ποσό €13,2166666667/ομολογία. Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους Δικαιούχους των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020. Η Helikon Long Short Equity Fund Master κατείχε στις 8/10/2020, 11634068 μετοχές, ή 5,01% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ. Πολύ καλά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Entersoft, με διψήφια αύξηση των λειτουργικών κερδών και των κερδών προ φόρων, καθώς και αύξηση του καθαρού ταμείου. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 9% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 66% και τα κέρδη προ φόρων κατά 109% σε ετήσια βάση. Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €7,3 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η άνοδος προέρχεται τόσο από την καλή επίδοση της Μητρικής, όσο και από τις εξαιρετικές επιδόσεις της Θυγατρικής Retail Link στην Ελλάδα και όλων των Θυγατρικών του εξωτερικού και κυρίως της Ρουμανίας”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Υπό συνθήκες γεωπολιτικού ρίσκου, η ανοδική διαφυγή της Αγοράς απομακρύνεται, αλλά αναμένεται νέα αύξηση της μεταβλητότητας που ενδέχεται να παραβιάσει τα μέχρι τώρα όρια. Παραμένουμε θετικοί για την Αγορά και θα εκμεταλλευτούμε πιθανή αδυναμία του ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, στα υψηλά του βρέθηκε εκ νέου ο δείκτης της Τεχνολογίας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Το απρόβλεπτο της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώθηκε, όταν πριν 2 εβδομάδες ξεκίνησε νέο μέτωπο με την Αρμενία, υποστηρίζοντας στρατιωτικά τους Αζέρους στη διεκδίκηση της Περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ακολούθησε το άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη Πόλη της Αμμοχώστου και από χτες η μετάβαση του ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι επίκειται η έναρξη διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να προτείνει την ημερομηνία, υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στη θέση του αναμένεται να επανέλθει το σκηνικό του Αυγούστου, με τα πολεμικά πλοία των δύο Χωρών να συγκεντρώνονται πάλι στην Περιοχή. Και με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 15 - 16/10 να αποκτά αυξημένη σημασία, καθώς θα συζητηθεί πάλι το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων.

Έτσι, οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν, ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του ΓΔ προς τις 660 μονάδες, υπερβαίνοντας το πολύμηνο σκηνικό συσσώρευσης. Το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του ΓΔ αναπόφευκτα επανέρχεται.

Με το σκηνικό στην Οικονομία, ωστόσο, να επιδέχεται διπλή ανάγνωση: από τη μία πλευρά τα στοιχεία του πληθωρισμού (στο -2% το Σεπτέμβριο) και της βιομηχανικής παραγωγής (στο -3,8% τον Αύγουστο) επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά ύφεση παραμένει στην Ελληνική Οικονομία, με την πρόβλεψη για το φετινό ΑΕΠ να φτάνει μέχρι και το -10% και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το -8%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετων τίτλων προϊδεάζουν για μια ακόμη έξοδο στις Αγορές, για άντληση φτηνότερου δανεισμού για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα στα διάφορα άλλα πεδία είναι ελπιδοφόρα. Ο διαγωνισμός για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά ξεκίνησε και στο τέλος Νοεμβρίου ίσως έχουμε δεσμευτικές προσφορές. Η Γραμμή 4, έργο €1,8 δισ., ξεμπλοκάρει και οι προσφορές θα γνωστοποιηθούν άμεσα από τους δύο Υποψήφιους. Την αναγγελία της επένδυσης για data centre της Microsoft ακολουθεί εκείνη της Amazon, διαχέοντας το μήνυμα ότι η διενέργεια επενδύσεων στη Χώρα είναι και αποτέλεσμα της εκτίμησης των Τεχνολογικών Κολοσσών, ότι τελικά θα υπάρξει γεωπολιτική σταθερότητα στην Περιοχή, παρά τους φόβους για το αντίθετο.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ωρίμανση τέτοιων κινήσεων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, για να αποτυπωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην Ελληνική Οικονομία, με την πανδημία να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά βραχυπρόθεσμα, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το γεγονός πάντως ότι τα 2/3 από αυτές θα αφορούν τον Ενεργειακό και τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η στρατηγική της επιλεκτικής επιλογής μετοχικών τίτλων (stock picking) είναι πάλι ο ενδεδειγμένος οδηγός στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις Εταιρείες των παραπάνω κλάδων να καταγράφουν ήδη αξιοσημείωτες αποδόσεις φέτος. Με τη συμπλήρωση των Εταιρειών που συνεχίζουν με επιτυχία την προώθηση των πωλήσεών τους στο εξωτερικό και με εκείνες στις οποίες το management διενεργεί ήδη τις κατάλληλες κινήσεις, όπως αποτυπώθηκε στα μεγέθη του 1ου εξαμήνου.

Στο εξωτερικό, η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ, συνεχίζει να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεταβλητότητα των δεικτών των Διεθνών Αγορών. Με την ασυμφωνία ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να αποτρέπει, για την ώρα, τη ψήφιση ενός νέου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο. Με το ΔΝΤ να αναγνωρίζει ότι η υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης απαιτεί αυξημένες Δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα από τα Κράτη που μπορούν να δανειστούν ακόμη και με αρνητικά επιτόκια ! “Καταληκτικά, σκηνικό ‘αχαρτογράφητων υδάτων’ χαρακτηρίζει τις Διεθνείς Αγορές, με τους δείκτες να συνεχίζουν να οδηγούν τη Wall Street ψηλότερα, καθώς οι αλλαγές στο οικονομικό τοπίο συντελούνται ήδη: με το τρίπτυχο της λιγότερης παγκοσμιοποίησης, της περισσότερης ψηφιοποίησης και της λιγότερης ισότητας (περισσότερων ανισοτήτων δηλαδή) να το χαρακτηρίζει, όπως το συνοψίζει ο Economist στο τελευταίο του αφιέρωμα (less globalized, more digitised, less equal !)”, αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Κλειστό παρέμεινε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, λόγω του τυφώνα Nangka.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζεται χαμηλότερα το Ευρώ.

Αξιοσημείωτες πιέσεις για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για το Ασήμι, προς τα $11400 υποχωρεί το Bitcoin.

Ισχυρά εμπορικά στοιχεία δημοσίευσε το Πεκίνο για τον Σεπτέμβριο. Άλμα 13,2% έκαναν οι Κινεζικές εισαγωγές σε όρους Δολαρίου, κίνηση που ήταν πολύ υψηλότερη από την πρόβλεψη του Reuters για άνοδο 0,3%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση, κοντά στις εκτιμήσεις των Αναλυτών για 10% θετική κίνηση.

Κατά 0,4% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση και εναρμονισμένες, για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης. Οι τιμές κινήθηκαν επίσης αρνητικά κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός διολίσθησε χαμηλότερα από το μηδέν, για δεύτερη φορά φέτος.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε στο 4,5% τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσοστό της ανεργίας να αυξηθεί στο 4,3%, από το 4,1% για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Βουτιά 21,3 μονάδων έκανε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και προσγειώθηκε στις 56,1 μονάδες, με επιβάρυνση από την πανδημία, το “Brexit” και τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Αναλυτών, καθώς αναμενόταν να υποχωρήσει στις 73,0 μονάδες.

“Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ‘Brexit’ είναι ισχυρή και το Μπλοκ θα συνεχίσει να εργάζεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, για μια δίκαιη συμφωνία για τη μελλοντική του σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα, αφού είχε αυξηθεί κατά 0,4% τον Αύγουστο. Η άνοδος ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των Κρατών - Μελών G20 θα έχουν μία ψηφιακή διάσκεψη την Τετάρτη, υπό την Προεδρία της Σαουδικής Αραβίας. Θα συζητήσουν τον τρόπο υποστήριξης μιας ταχείας και διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης σε Παγκόσμιο επίπεδο”, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

H Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε το δικαίωμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να επιβάλλει δασμούς σε Αμερικανικά Αγαθά αξίας $4 δισ., ως απάντηση στις επιδοτήσεις που έλαβε η Boeing.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ανάλογη απόφαση, ο Π.Ο.Ε. είχε αποφανθεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν δασμούς σε Ευρωπαϊκά Αγαθά αξίας $7,5 δισ., ως απάντηση σε παράνομες Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Airbus.

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της Goldman Sachs, στις 3800 μονάδες ανεβαίνει η τιμή - στόχος για τον δείκτη S&P 500, στις 395 μονάδες η τιμή - στόχος για τον Ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, οι αποδόσεις των Αμερικανικών 10ετων ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα από το 0,78%, σε 0,96% σε τρεις μήνες και 1,26% σε 12 μήνες και σύσταση “underweight”, οι αποδόσεις των Γερμανικών 10ετων ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα από το -0,53%, σε -0,34% σε τρεις μήνες και -0,04% σε 12 μήνες και σύσταση “overweight”, η τιμή του Πετρελαίου θα κινηθεί υψηλότερα από τα $43 το βαρέλι, στα $61 το βαρέλι σε 12 μήνες, η τιμή του Χρυσού θα κινηθεί προς τα $2300 η ουγκιά και θα παραμείνει και το Ευρώ, σε σχέση με το Δολάριο, θα συνεχίσει ανοδικά προς το 1,25, σε περίοδο 12 μηνών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Κοινοπραξία Mohegan/ΓΕΚΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προσωρινός Ανάδοχος της άδειας για το Καζίνο στο Ελληνικό, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Οριακή υποχώρηση Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο καταγράφει ο ΙΟΒΕ, καθώς και αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό Δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία (Οκτώβριος 2020).

Ανάκαμψη με το “σταγονόμετρο” προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία το 2021, δίνοντας στη Χώρα μας μια από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης, μεταξύ των Χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Ταμείο, φέτος, η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%.

Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος, στην περίπτωση όπου δεν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και η πανδημία συνεχίσει να επηρεάζει έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κυρίως τον Τουρισμό.

Σε μια προβολή στο μέλλον, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του, ότι σε βάθος χρόνου η Ελληνική Οικονομία θα “σέρνεται” με ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 633,7 (-0,58%) και 640,83 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 636,18 (-0,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 636,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 35,5 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Σαράντης.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με ήπιες απώλειες, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αξιοσημείωτη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.095 συμβόλαια).

Στα 3.367 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.335 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.496, 1.688 για τον Οκτώβριο, 1.805 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.506) κινήθηκε μεταξύ 1.500,5 και 1.517,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.541), Alpha Bank (4.958), Πειραιώς (942), ΔΕΗ (576), Εθνική (2.300), MIG (520), Μυτιληναίο (389), ΑΔΜΗΕ (306), Τέρνα Ενεργειακή (104), Jumbo (198), TITC (164), Viohalco (207), ΟΠΑΠ (328), Motor Oil (220).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.531, MIG 45.986, Alpha Bank 94.718, Εθνική 37.344, Πειραιώς 13.416.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.814.486 τεμ. (14.714.486), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.489.119 τεμ. (1.489.119), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v