Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διαφοροποιούνται από τους δείκτες

Κόντρα στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην εγχώρια αγορά, υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που ξεχωρίζουν και ανεβαίνουν σε νέα υψηλά. Στηρίζει την οικονομία και η μείωση της απόδοσης των εγχώριων ομολόγων.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διαφοροποιούνται από τους δείκτες

Συγκρατημένη διόρθωση στη Wall Street, νίκη στα σημεία για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στις 636,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση που είχε και τα ανοδικά διαλείμματά της, με traders και επενδυτές να παρακολουθούν -κυρίως- τις εξελίξεις στο ελληνο-τουρκικό μέτωπο.

Και αν η Δευτέρα ήταν μία συνεδρίαση αψυχολόγητης διόρθωσης, η χθεσινή θεωρήθηκε ως προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης, ψυχραιμότερης διαχείρισης των νέων δεδομένων. Προφανώς και οι αναθεωρητικές ενέργειες Ερντογάν επιβαρύνουν το κλίμα, ωστόσο δεν είναι δυνατόν ολόκληρη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα να... παραδίδεται, πριν καν δοθεί «μάχη».

Εν πάση περιπτώσει, προχθές συνέβαλαν και οι συνήθεις ύποπτοι θεσμικοί για να στραβώσει εξαρχής το κλήμα, στάση που εν μέρει διορθώθηκε χθες. Αρκετά «ισχυρά χέρια» από τους βασικούς μετόχους, τα funds ενεργοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να συντηρηθεί πάνω από τις 1.500 μονάδες, ο δε τραπεζικός να παραμείνει σχετικά κοντά στην περιοχή των 300 μονάδων.

Ο τραπεζικός είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά στη διαμόρφωση των δεικτών -για όσους παρακολουθούν δείκτες-, συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες όμως θα παραμείνουν στο στόχαστρο traders και επενδυτών, για όσους επιμένουν σε stock picking συναλλαγές.

Γιατί μπορεί ο ΓΔ να παραμένει εγκλωβισμένος χαμηλότερα των 650, ο ΔΤΡ να κινδυνεύει με νέα ιστορικά χαμηλά, είναι όμως η Sarantis που τη Δευτέρα «γράφει» νέο ιστορικό υψηλό στα 9,57 ευρώ, είναι τα Πλαστικά Κρήτης που χθες, Τρίτη, με +13 «έγραψαν» νέο υψηλό στα 2,805 ευρώ. Είναι οι αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η έμπρακτη (υπο)στήριξη των «ισχυρών χεριών» σε Mytilineos, ΔΕΗ, οι traders στο Cairo Mezz όπως και τα ενεργά εγχώρια επενδυτικά σχήματα σε Παΐρη, Intracom, Cenergy, Entersoft, Avax, Ευρωπαϊκή Πίστη και αρκετές ακόμη από τα χαμηλότερα της αγοράς, που κόντρα στη λογική του «πόσο είναι ο δείκτης», διαμορφώνουν το δικό τους επενδυτικό και trading σκηνικό.

Η αγορά έχει να περιμένει και ενθαρρυντικά νέα, εξελίξεις, λ.χ. αναμένει -τη Δευτέρα- το άνοιγμα των προσφορών για τη Γραμμή 4, η ΔΕΠΑ προχωρά σε επενδύσεις 200 εκατ. (ως το 2024), ο ΟΠΑΠ στην έκδοση ομολόγου έως 200 εκατ., η Mohegan/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ορίζεται προσωρινός ανάδοχος για το καζίνο στο Ελληνικό.

Και παράλληλα, υπάρχει η σταθερά καλή εικόνα στην αγορά ομολόγων (ενδεικτικό πως τη Δευτέρα που ορισμένοι... πετούσαν τις μετοχές από τα παράθυρα, το GR10Y φλέρταρε με το 0,799%, για να υποχωρήσει χθες η απόδοση ακόμη χαμηλότερα), που δίνει την ευχέρεια στην Αθήνα να (ξανα)βγει στις αγορές, ακόμη και... χθες, εάν το συνεννοηθεί με τα funds που προτρέπουν για την έκδοση ενός μακροπρόθεσμου τίτλου χρέους. Ας είναι καλά, προς τούτο, βεβαίως η ΕΚΤ και η... Ζαν ντ' Αρκ του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε την Ευρώπη, με τα futures του S&P500 από λίγο υψηλότερα, τις 3.515 μονάδες. Και με τον VIX/CBOE σταθερά χαμηλότερα των 30, νωρίτερα στις 26,05 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v