Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεονέκτημα για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στις 630 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης καθώς οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος. Σε θετικό έδαφος ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Πλεονέκτημα για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά, με το που «γύρισαν» τα futures στη Wall Street. Χαμηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που είθισται να προηγείται στις διορθώσεις και να ασθμαίνει στις ανοδικές αντιδράσεις.

Κατά 0,88% χαμηλότερα, στις 630 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά μας να είναι η πρώτη από τις ευρωπαϊκές, που λίγο πριν τις 11:30 πέρασε σε αρνητικό έδαφος, για να ακολουθήσουν Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλες.

Αρνητικό συνήθειο για το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, που παραμένει -και ενισχυμένο, μάλιστα- τραπεζοβαρές παρά το γεγονός πως η αποτίμηση των συστημικών δεν ξεπερνά συνολικά τα 3,5 δισ. Αναλογικά το 8% της αποτίμησης των εισηγμένων με βαρύτητα στάθμισης 3πλάσια (και ανάλογα με τον δείκτη).

Βαρίδι ο τραπεζικός, που συνεχίζει στην απογοητευτική πορεία του, που φέρνει τον ΔΤΡ στο μείον 67% για το 2020, σε σχέση με το 31,04% του ΓΔ και το 34,88% του FTSE25.

Το μεγάλο discount οφείλεται στη συνεχιζόμενη διόρθωση των τραπεζικών, την ώρα που τα περισσότερα blue chips έχουν ανακτήσει ή και υπερκαλύψει τις απώλειες της πανδημίας. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο 103,41% για τη μετοχή της ΔΕΗ, σε διάστημα 6μήνου αλλά και των ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 51,41%, Τέρνα Ενεργειακή με 44,32%, Mytilineos με 44,20%, Viohalco με 34,35%, ενώ ακολουθούν Fourlis, ΟΠΑΠ, Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, συνολικά 14 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με θετικό πρόσημο αυτή την περίοδο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παρά την πανδημία και τις δραματικές επιπτώσεις, τα βγες-μπες των Τούρκων, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ευάλωτος, ακριβώς επειδή κατατρύχεται από εγγενή προβλήματα των συστημικών. Οπως ανάλογα, έχει «χτυπηθεί» ο κλάδος και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτά (και όχι μόνο) συνεχίζεται η καθημερινή μας, η ενδοσυνεδριακή προσέγγισή μας για την αγορά, εστιάζοντας σε επιλεγμένες περιπτώσεις, αδιαφορώντας -λίγο ως πολύ- για τον «εγκλωβισμό» των δεικτών.
Συναλλαγές/τζίρος στον αρχικά πολύ μέτριο ρυθμό και μεγέθη, με μόλις 13 εκατ. (*), ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας, πέραν της σταθερής επενδυτικής... αργίας των ισχυρών ξένων funds.

Με αυξημένες συναλλαγές και πίεση η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,5074, εξακολουθεί να εμφανίζει τη διαγραμματικά χειρότερη εικόνα, με σταθερή πιεστική προσφορά από το 0,55 και χαμηλότερα.

Με πωλητές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank, Mytilineos, ETE, ΔΕΗ, Motor Oil, με αποθαρρυντική την τεχνική εικόνα για Jumbo χαμηλότερα των 14 και για ΜΟΗ κάτω από τα 9,50 ευρώ.

Κορυφαίο traderόχαρτο το Cairo Mezz, με 9,33% στο 0,123 ευρώ και συναλλαγές σταθερά ενισχυμένες.
Υπερίσχυση πωλητών, που γίνεται εμφανέστερη μετά τις 13:45, με τον ΓΔ να «δοκιμάζεται» νωρίτερα (στις 14:00) στο όριο των 630 μονάδων.

Cairo Mezz, Κέκροψ, Avax, Δρομέας, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Papoutsanis, Ideal, ΕΥΑΘ, από τις 27 με θετικό πρόσημο. Με μόλις 2 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development) από τα 21 blue chips του δείκτη. Για τις 4 τραπεζικές, δεν το συζητάμε, πρώτες «γύρισαν» στο μείον.

(*) λίγο μετά τις 14:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v