Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται «ανάσες» στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η επάνοδος πάνω από τις 620 μονάδες πρώτος στόχος για τους long. Οι κρίσιμες στηρίξεις. Η κινητικότητα στα mid caps και οι ειδήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούνται «ανάσες» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στη Wall Street, με την προσοχή στο νέο πακέτο ρευστότητας, υπό την πίεση ανησυχιών λόγω υγειονομικής κρίσης και Brexit διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά και νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 3.483,81 μονάδες ο S&P500, στις 12.854,66 ο DAX, στις 618,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριό μας.

Συνεδρίαση επιλεκτικού ενδιαφέροντος η χθεσινή, ανάλογου χαρακτήρα η σημερινή, όπως
και αυτές που ακολουθούν μέχρι και την Παρασκευή. Οπότε και θα έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για το πώς αξιολογούν τα «ξένα σπίτια» την προοπτική της οικονομίας, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, την επιχειρηματικότητα.

Αδιαμφισβήτητα, γεγονός της χθεσινής ημέρας η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, οι εξελίξεις στο θέμα της Γραμμής 4, που πυροδότησαν ενδοσυνεδριακές αλλά και επενδυτικές κινήσεις από την πλευρά traders και διαχειριστών. Κυρίως όμως intraday και trading συναλλαγών, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σήμερα, η προσοχή είναι στραμμένη, κατ' αρχάς, στον τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα στην Αlpha Bank, καθώς -πιθανότατα- να έχει η αγορά νεότερα για το θέμα του Galaxy.

Δεδομένου του μεγέθους της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ύψους 10,6 δισ.), της βαρύτητας των ενδιαφερόμενων (Pimco, Davidson Kempner, Cerved και Credito Fondario), ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης θεωρεί κομβικής σημασίας για το μέλλον της Alpha Bankαυτή τη συναλλαγή καθώς θα σημάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Δευτερευόντως, ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει το Δ.Σ. της Εθνικής -εάν τελικά συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα- για την όποια απόφαση θα ανακοίνωνε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, για την Εθνική Ασφαλιστική. Εάν δηλαδή γίνεται αποδεκτή (ή όχι) η οικονομική προσφορά του CVC Capital.

Αρκούν αυτά τα δύο για να αλλάξει η τάση κατ' αρχάς για Αlpha Βank, Εθνική; Αναμφίβολα είναι ισάριθμα σημαντικά ζητήματα, κυρίως για την πρώτη, που το πιθανότερο να δημιουργήσουν -βραχυπρόθεσμα- προϋποθέσεις μόχλευσης.

Ωστόσο, κοινή η διαπίστωση πως συνολικά ο κλάδος έχει δρόμο, πολύ δρόμο, μέχρι να θεωρηθεί -και πάλι- επενδύσιμος.

Αύριο μέχρι και Παρασκευή είναι η διαδικασία της ομολογιακής έκδοσης με δημόσια προσφορά του ΟΠΑΠ, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.

Στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, η κινητικότητα που υπήρξε χθες το πιθανότερο να έχει συνέχεια, είτε με τις ίδιες εισηγμένες/μετοχές στο επίκεντρο είτε άλλες... παρεμφερείς καθώς είναι συγκεκριμένη η ρευστότητα και η μετακύλισή της. Rotation που συντηρεί, στοιχειωδώς, το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους εταιρειών αυτών των κατηγοριών.

Χθες ήταν η Avax, λόγω μετρό, η Δομική Κρήτης και η Pasal με αφορμή την επάνοδό τους στην Κύρια Αγορά (μετά την άρση της επιτήρησης), η ΣΙΔΜΑ (προχωρά σε έκδοση τριών ομολόγων) και ακόμη ορισμένων (Intralot, Mevaco, Νάκας, Lavipharm, ΓΕΒΚΑ, Πλαίσιο, Revoil, Intrakat) με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Τεχνικά οι 615-611 μονάδες ισχύουν (όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση) για περιοχή στήριξης, σε διάστημα εβδομάδας.

Μένει να δούμε την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στη διπλή πίεση λόγω Covid-19 και Brexit, με την Ιρλανδία να υποχρεώνεται σε lockdown.

Νωρίτερα, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε θετικό «άνοιγμα» από 0,36% υψηλότερα, από τις 3.436 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v