Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιοι τίτλοι έχουν... story

Αδύναμο να κινηθεί ανοδικά το χρηματιστήριο με βαρίδια τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία και σε αυτό της πανδημίας-οικονομίας. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές. Οι μετοχές που υπόσχονται... ειδήσεις.

Χρηματιστήριο: Ποιοι τίτλοι έχουν... story

Στην τελευταία στροφή, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι αγορές. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για traders και επενδυτές. Στις 3.383,81 μονάδες ο S&P500 διορθώνοντας 1,43% την τελευταία εβδομάδα, στις 12.908,99 ο DAX με απώλειες 1,75% στο ίδιο διάστημα.

Στα καθ' ημάς, το Χρηματιστήριο Αθηνών στον δικό του... κόσμο, με την επιβάρυνση στα "ελληνο-τουρκικά" να λειτουργεί υπέρ των short.  Σημαντικές απώλειες για δείκτες, μετοχές-σηματωρούς, με περαιτέρω μείωση συναλλαγών/τζίρου και σταθερή αποχή από την πλειονότητα των funds. Στα 36,4 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με τον Γενικό Δείκτη να "μετρά" μείον 4,80% στις 620,18 μονάδες. Στα 43,9 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων, με τον τραπεζικό κλάδο να συνθλίβεται κατά 10,64% στις 280,57 μονάδες αλλά και την πλειονότητα των κλαδικών να διορθώνει με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Αναπόφευκτη η επιστροφή της αγοράς, στην λεγόμενη και "ζώνη υπομονής" μεταξύ 610-640 μονάδων (όπως εύστοχα την χαρακτηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης). Παράλληλα με την όξυνση της έντασης στα "γεωπολιτικά" και η επιδείνωση στα "υγειονομικά" με τις εκτιμήσεις των ειδικών δυσοίωνες για τη συνέχεια και στα δύο "μέτωπα".

Δεδομένου, ότι στην Νέα Υόρκη μετρούν αντίστροφα για την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευνοϊκό για τους long, με την όποια προσδοκία τους να εξαντλείται στα όρια μίας επαναφοράς προς τις 640/650 μονάδες, στην καλύτερη περίπτωση. Οπερ, μονόδρομος η επιλεκτικότητα στις κινήσεις, με μία σειρά ορόσημων να μπορεί να κάνουν την διαφορά, στα επί μέρους, στο πλαίσιο του stock picking.

Ξεκινώντας από αύριο, Δευτέρα. Εάν δεν προκύψουν ανατροπές, της τελευταίας στιγμής, αναμένεται η ανακοίνωση της κοινοπραξίας για τον ανάδοχο έργου της Γραμμής 4. ΑΚΤΩΡ και AVAX, ως επικεφαλής κοινοπρακτικών σχημάτων σε κρίσιμο -για το μέγα έργο- σημείο. Την τελευταία εβδομάδα και στις 2 μετοχές "έτρεξαν" συναλλαγές προεξόφλησης, με την πρώτη στα 1,472 ευρώ (με 7,13% την Παρασκευή και 0,14% σε εβδομαδιαίο), τη δεύτερη στα 0,533 ευρώ (με 2,90% και 8,11% αντίστοιχα).

Πιθανόν μέσα στην εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση τιτλοποιούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, ύψους 10,8 δισ. Υπενθυμίζεται, πως μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει η Pimco, το αμερικανικό fund Davidson Kempner, η ιταλική Cerved (πρόσφατα εξαγόρασε θυγατρική της Eurobank, στην διαχείριση ακινήτων) και η Credito Fondario (που διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο NPLs στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας). Στα 0,496 ευρώ, με απώλειες 4,06% (εβδομαδιαίο) η μετοχή της Alpha Bank.

Στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, εισηγμένο στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Στα 8,18 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με απώλειες 0,61% την Παρασκευή και 2,04% στην εβδομάδα.

Για την προσεχή Παρασκευή η προγραμματισμένη ανακοίνωση δύο πιστοληπτικών αξιολογήσεων για το αξιόχρεο της οικονομίας. S&P και DBRS θα εστιάσουν και στο τραπεζικό σύστημα, ενώ σε Κομισιόν και DG Comp περνά το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για την δημιουργία της λεγόμενης bad bank.

Ενδεχομένως, αυτή την εβδομάδα να ξέρουμε κάτι περισσότερο για το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν συνεδριάσει το Δ.Σ της Εθνικής (όπως έχει γίνει γνωστό) ίσως ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Παύλος Μυλωνάς να καταλήξει σε απόφαση για την πρόταση του CVC Capital. Κοινό μυστικό και πέραν της πλατείας Κοτζιά, πως η διοίκηση θα ήθελε καλύτερη προσφορά από το fund, αλλά...

Επιπρόσθετα για τον τραπεζικό κλάδο υπάρχει και το θέμα του πτωχευτικού νόμου, με τους τραπεζίτες να εξακολουθούν να ενίστανται για αρκετά ζητήματα.

Στα επί μέρους επιχειρηματικά, κάποια κινητικότητα μπορεί να παρατηρείται σε επί μέρους μέτωπα, μη αρκετή όμως για να συμβάλλει σε συνολικότερη αλλαγή στάσης traders και επενδυτών.

Από την πλευρά τους οι εγχώριοι θεσμικοί αδυνατούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, καθώς ο κάθε διαχειριστής επιδιώκει την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΑΕΔΑΚ του. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκε - σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο- αύξηση μεριδίων 0,25% (αντιστοιχεί σε 8,699 εκατ.) με τα υπό διαχείριση κεφάλαια, στα 7,433 δισ. Για ακόμη μία εβδομάδα ενισχύθηκαν τα μερίδια των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδος, ακολουθώντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα κρατικά ομόλογα.

Τεχνικά, για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη, των 1.450 μονάδων ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για τεχνικής μορφής αντίδραση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι 1.510 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση. Ο ΔΤΡ γλιστρά, προς τα ιστορικά χαμηλά (των 263 μον.) ενδεχομένως να "βγάλει αντίδραση" από τις 274 προς τις 301 μονάδες, προτού δοκιμασθεί ακόμη χαμηλότερα. Οι 317 μονάδες είναι ένα βραχυπρόθεσμο (εβδομαδιαίο) stop για short θέσεις, με τον κλαδικό δείκτη σε επιθετικά short τάση. Με απώλειες 68,30% για το 2020. Στις 615-611 μονάδες η στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη- σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη- και τις 638 μονάδες αντίσταση. Για τους short οι 653 μονάδες παραμένει το stop για τις θέσεις τους.

Από ένα ενδεικτικό καλάθι μετοχών του FTSE 25 και FTMidCap, λιγοστές με long τάση. Από τον κλάδο της ενέργειας, με ΔΕΗ (5,235 ευρώ), ΑΔΜΗΕ (2,285), με ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (6,23), SARANTIS (9 ), Lamda Development (5,510) και ΚΡΙ-ΚΡΙ (6,30), QUEST (8,220), ΟΛΘ (22,50), Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Profile, Καραμολέγκος, ElvalHalcor, Papoutsanis και φυσικά το Cairo Mezz, η...χαρά των traderάδων.

Τέλος στην "αγορά των αγορών" πυκνώνει ο αριθμός των εισηγμένων, που ανακοινώνουν αποτελέσματα. Οι σημαντικότερες: Procter & Gamble, Phillip Morris (20/10), Abbott Laboratories, Verizon (21/10), AT&T, Coca Cola, Intel (22/10).

Για τον S&P 500, στήριξη στις 3.440 , χαμηλότερα στις 3.353 μονάδες. Στις 3.516 και 3,569 μονάδες οι αντιστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v