Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εμεινε στη… μέση η αντίδραση

Στις 620 μονάδες παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης παρά τις προσπάθειες για κάτι παραπάνω. Αναιμική αξία συναλλαγών (36,9 εκατ. ευρώ) και κινήσεις stock picking. Ξεχώρισε η Ελλάκτωρ (+7%) πιέσεις σε Motor Oil, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Εμεινε στη… μέση η αντίδραση

Με θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενθαρρυνόμενα και από το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενεργοί Επενδυτές άφησαν πίσω τους τον προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ την επιφυλακτικότητα αυξάνουν κατακόρυφα και οι τελευταίες εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Οικονομία, από ΔΝΤ, Bundesbank και Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ΔΝΤ, λίαν προσφάτως, έκανε λόγο για ένα μεγάλο κύμα χρεοκοπιών, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί λόγω της αστείρευτης ρευστότητας που διοχετεύεται στο σύστημα. Προσθέτοντας ότι “μόλις περάσει η πανδημία και αποσυρθούν τα μέτρα, οι Επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις γιατί θα είναι υπερχρεωμένες, ενώ πολλές εξ αυτών μπήκαν ήδη υπερχρεωμένες στην τρέχουσα κρίση”.

Η Bundesbank προέβλεψε αύξηση των χρεοκοπιών κατά 35% στη Γερμανία και μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι “τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα αν επιδεινωθεί το κλίμα εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας, ενώ τα οικονομικά προβλήματα των Επιχειρήσεων θα γίνονται ολοένα πιο εμφανή στις Τράπεζες, όσο θα συνεχίζεται η κρίση”.

“Σε μεγάλη οικονομική κρίση μετατρέπεται η πανδημία κορωνοϊού”, όπως δήλωσε σήμερα η Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, η οποία προειδοποίησε για την πιθανότητα εμφάνισης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό δίλημμα, μεταξύ ενός ακόμα γενικευμένου lockdown, ή περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, η οποία απειλεί ξανά την Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, καθώς ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και έτσι, αν οι Ευρωπαίοι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα”, απάντησαν από τις Βρυξέλλες Αξιωματούχοι.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,94% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων με αθροιστικές απώλειες 10,66%, σήμερα με “χορηγό” τις “έξωθεν βοήθειες” επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, όμως ο άθλιος τζίρος, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι σημαντικά καλύτερο, όπως και η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί.

Έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, τόσο μέσα στα στενά όρια του FTSE25, όσο και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η χθεσινή διόρθωση στην Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές (άγνωστο αν πρόκειται για Ιδιωτικά κεφάλαια, ή αγορές από την ΕΚΤ, λόγω “QE”), με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 0,784% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, δημιουργούν το έδαφος για νέα έξοδο του Δημοσίου στις Αγορές, παρότι το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη καλυφθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στην περιοχή των 38 δισ. ευρώ”.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και παρά το γεγονός ότι συνοδεύτηκε με την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, δεν υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής μεταβλητότητας και βέβαια, ούτε σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, που περίμεναν αρκετοί Αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση και σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 4,8% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 10,64% Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 32,34% και ο ΔΤΡ κατά 68,3%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (+0,61%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (0%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Εθνικής (0%) και Πειραιώς (-1,62%), με την λήξη της συνεδρίασης να βρίσκει τους παραπάνω τίτλους αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 287,52 μονάδες (+2,44%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 281,03 (+0,13% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με οριακές απώλειες και στο χαμηλό ημέρας των 280,57 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 316 μονάδων, ενώ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 273 (gap) και 266 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε κλεισίματα χαμηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη και ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διατηρούν Τράπεζα της Ελλάδος και Κυβέρνηση κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου σύστασης Εθνικής bad bank, το οποίο επεξεργάστηκε, με τη βοήθεια Συμβούλων, η Κεντρική Τράπεζα και στοχεύει να υποβοηθήσει την προσπάθεια δραστικής μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων, χωρίς να δημιουργηθούν θέματα κεφαλαιακής επάρκειας”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δείχνει σχετική υπεροπλία των “πράσινων” μετοχών, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, αδυνατώντας να δώσουν έστω και στοιχειώδη αντίδραση, οι ΕΛΠΕ (-0,88%, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλό 44 μηνών), ΕΧΑΕ (-0,72%), ΜΟΗ (-2,38%, οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά 56 μηνών), ΜΠΕΛΑ (-2,29%, οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά 6μηνου), ΟΠΑΠ (-0,61%), ΟΤΕ (-1,69%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,34%), ενώ ξεχώρισε θετικά η διάθεση αντίδρασης για τον Ελλάκτωρα (+7,13%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (+1,24%), δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 21,80 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 20,00 ευρώ, όπου και θα σημειωθούν μαζικές τοποθετήσεις από τους traders. Εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη έχει αποδειχθεί η αντίσταση στα 22,95 ευρώ.

Πρόσφατα έδειξε να ανακαταλαμβάνει τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (6,42 ευρώ) ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%), όμως τον έχασε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 6,32 – 6,20, μπορεί να ανοίξει ολισθηρό διάδρομο προς τα 6,00 (ημερήσιο “stop long”), 5,88 και 5,70 ευρώ. Αντίθετα ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,42 ευρώ, θα βάλει σαν επόμενο στόχο των “buyers” τα 6,94 ευρώ.

Σημείο – κλειδί η αντίσταση στα 2,96 – 2,98 ευρώ, για την μετοχή της Viohalco (+0,36%). Ανοδική διαφυγή θα ανοίξει δρόμο προς τα 3,30 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 2,75 και 2,62 ευρώ.

Όσο επιμένει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,315 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,20 – 2,17 ευρώ, για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+2,47%). Υπέρβαση των 2,315, θα δώσει ανοδικά “καύσιμα” προς τα 2,37 και τα 2,50 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντίδραση μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Q&R (+10,27%), νέα υψηλά 3ετιας για τον Παϊρη (+1,81%), αντέδρασε μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις η Byte (+3,18%) και μετά από τέσσερις η ΕΛΧΑ (+6,55%), με διαθέσεις πλαγιοανοδικής κίνησης, μετά την πρόσφατη έκθεση της Eurobank Eq. το Πλαίσιο (+1,24%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 2/10 για την Moda Bagno (-5,95%), ενώ συνεχίζει την αναρρίχησή της η Cairo Mezz (+9,39%), επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι έχουν επιβιβαστεί ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Άβακας (+2,90%), επιστροφή αγοραστών με αυξημένους όγκους και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (+12,07%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μοτοδυναμική (+5,71%) και Κορδέλλου (+5,59%), ενώ και σήμερα το ταμπλώ έδειξε ότι υπάρχει είδηση επί θύραις στον Καραμολέγκο (+11%).

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει η σημερινή συνεδρίαση τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 617 – 615 και σε δεύτερη φάση, προς τις 600, 593 και 582 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 652 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή χαμηλότερα των 1465 μονάδων, θα “ανοίξει την όρεξη” των εν δυνάμει πωλητών, να πιέσουν προς τις 1426 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 1552 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι Επενδυτές θα παραμείνουν αμέτοχοι αναζητώντας κάποια θετικά σημάδια για αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, ή νέα για επιτυχημένα μέσα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επαναφέρει το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης του ΓΔ προς τις 600 μονάδες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Επενδυτές φοβούνται ότι η έξαρση της πανδημίας και η έλλειψη ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, θα επιδράσουν αρνητικά στην Παγκόσμια Οικονομία. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε τον ΚΜΟ 20 ημερών (635). Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 630”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Εκ νέου σε κρίσιμες στηρίξεις (ζώνη των 620 - 610 μονάδων) βρίσκεται ο ΓΔΧΑ, μετά και την χθεσινή υποχώρηση. Πάραυτα, η συσσώρευση αποτελεί ακόμα το βασικότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, έστω και με διεύρυνση των ορίων, τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι ελεγχόμενα στην παρούσα φάση. Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών το ενδιαφέρον σήμερα σε λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή και έρευνα για τις προσδοκίες των Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Michigan Σεπτεμβρίου (ΗΠΑ)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε λόγω της αύξησης του ρίσκου Χώρας, εξαιτίας των νέων ερευνών του “Oruc Reis” αλλά και της έξαρσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη, έως το τέλος του μήνα, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η τεχνική εικόνα του ΓΔ έχει επιδεινωθεί. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600-610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 635 μονάδες (ΚΜΟ 20). Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία της Ελληνικής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές Τράπεζες ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Η Tesla θα ανακοινώσει αποτελέσματα την Τετάρτη και οι Amazon, Microsoft και Intel την Πέμπτη. Στο μακροοικονομικό πεδίο, η Κίνα θα ανακοινώσει το ΑΕΠ 3ου τριμήνου.

“Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3472, 3419 και 3337 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3519 και στις 3620 μονάδες”, κατά την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Για μια ακόμα εβδομάδα επαναλήφθηκε το μοτίβο υποχώρησης προς τα γνώριμα επίπεδα των πρόσφατων στηρίξεων της Αγοράς, αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των Επενδυτών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο και στα νούμερα των κρουσμάτων της πανδημίας, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, οδηγώντας σε τοπικά lockdowns τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους, όπως η Εστίαση, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός.

Την ίδια στιγμή η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε, επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι, τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα.

Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της Αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει, ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων όπως η διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.

Στο εξωτερικό πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν μικτή, καθώς ο Χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι Αεροπορικές Εταιρείες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ στο Εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο.

Η γενική αίσθηση των πρώτων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές, ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερος. Σε ότι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων, οι Διοικήσεις των Εταιρειών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού, προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης, τεχνικά, επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν, ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε “καθοδικό χάσμα” με άνω όριο τις 627 μονάδες, το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο ΓΔ. Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή, καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών, στην περίοδο μετά τον Μάιο, δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το Δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας.

Ως εκ τούτου μάλλον η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο.

Χωρίς ιδιαίτερα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα από το οικονομικό πεδίο. Εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση της νικήτριας Κοινοπραξίας για την γραμμή 4 του Μετρό, μεταξύ των δύο Σχημάτων που έχουν φθάσει στην τελική φάση (Άκτωρ – Άβαξ), ενώ είναι πολύ πιθανή και η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων της Alpha Bank ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα τρέξει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, εισηγμένο στο Χ.Α.

Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις δύο πιστοληπτικών αξιολογήσεων για το Ελληνικό αξιόχρεο (DBRS και S&P), οι οποίες θα έχουν αναφορές για τις προθέσεις των Οίκων αξιολόγησης όταν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα (ή σε κάποιο σημαντικό βαθμό της), καθώς και την άποψή τους για τις τάσεις στο Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

“Η ροή αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου πυκνώνει στις ΗΠΑ, με τι κυριότερες ανακοινώσεις να έρχονται από Procter & Gamble, Philip Morris International (20/10), Abbott Laboratories, Verizon (21/10) και AT&T, Coca-Cola, Intel (22/10)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, μικρά κέρδη και στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το Ευρώ.

Εκ νέου χαμηλότερα των $1900 ο Χρυσός, μικρές απώλειες για το Ασήμι, κάτω από τα $11350 το Bitcoin.

Το Ανταλλακτήριο Κρυπτονομισμάτων “OKEx” “πάγωσε” τις αναλήψεις. Oι Κινεζικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για υπόθεση στην οποίο εμπλέκεται το Ανταλλακτήριο. Εξαφανίστηκε ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για τα λεγόμενα ιδιωτικά κλειδιά.

“Τα ρίσκα για τον Χρηματοοικονομικό τομέα της Ευρωζώνης αυξάνονται, αλλά οι Τράπεζες έχουν επαρκή ‘μαξιλάρια’ ασφαλείας, για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια”, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες που θυμίζουν αυτές που επικρατούσαν την εποχή του Μπρέτον Γουντς”, σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γερμανική Οικονομία δεν θα ανταπεξέλθει σε ένα νέο lockdown εξίσου καλά όπως στο πρώτο, προειδοποιούν κορυφαίοι Γερμανοί Οικονομολόγοι, μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τη συζήτηση που πυροδοτεί για ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Πολιτών της Γερμανίας.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών. Στοιχεία έδειξαν ότι o πληθωρισμός υποχώρησε σε ετήσια βάση στο -0,3%, από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει δασμούς έως 48% σε εισαγωγές Ελασμάτων Αλουμινίου από την Κίνα, εν μέσω έρευνας που κάνει για το αν τα Κινεζικά Προϊόντα πωλούνται σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Η εφημερίδα της ΕΕ ανέφερε ότι οι δασμοί, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 30,4%, έως 48%. Οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν έως την ολοκλήρωση της έρευνας που αναμένεται τον Απρίλιο. Τότε, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς για πέντε χρόνια.

Κατά 1,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones, ανέμεναν πως θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,7%.

Η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,6% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,5%.

H Μεταποίηση κατέγραψε απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν κατέγραψε άνοδο στις 81,2 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 80,4 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 12.860 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.243 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019”, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου του ΟΠΑΠ, για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση άυλων, κοινών, ανώνυμων ομολογιών της με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως €200.000.000 (η δημόσια προσφορά από 21 έως 23/10).

Κοντά στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Bain Capital, για την αγορά από τη Δεύτερη δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Τραπεζικού Ομίλου σε Κύπρο και Ρουμανία.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι τέσσερα ενδιαφερόμενα Μέρη υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης” (ΟΛΑ ΑΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι (με αλφαβητική σειρά): QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, Κοινοπραξία CAMERON S.A - GOLDAIR CARGO AE - BOLLORE AFRICA LOGISTICS, Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS - EFA GROUP - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΘ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 618,68 (-0,09%) και 624,29 μονάδων (+0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,54 (+0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 620,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 37,1 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development και στο χαμηλό οι Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με υποχώρηση του όγκου συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.277 συμβόλαια).

Στα 2.992 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.642 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.116, 402 για τον Οκτώβριο, 634 για τον Νοέμβριο και 80 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.458,75) κινήθηκε μεταξύ 1.455,5 και 1.473 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Τέρνα Ενεργειακή, 6.000 Πειραιώς, 15.000 Eurobank, 13.889 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.519), Alpha Bank (2.435), Πειραιώς (759), ΔΕΗ (418), Εθνική (1.195), Μυτιληναίο (432), ΑΔΜΗΕ (145), Cenergy (118), Ελλάκτωρα (2.012), ΟΠΑΠ (361), Motor Oil (157), ΟΤΕ (327).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.243, MIG 46.381, Alpha Bank 91.780, Εθνική 38.465, Πειραιώς 12.610.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.766.844 τεμ. (14.814.135), ΔΕΗ 5.109.479 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.489.119 τεμ. (1.489.119), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v